Bìol. Tvarin, 2013, volume 15, issue 1, pp. 27–33

ВІЛЬНОРАДИКАЛЬНІ ПРОЦЕСИ В ОРГАНІЗМІ ПОРОСЯТ ЗА ДІЇ ГУМІНОВОЇ ДОБАВКИ

О. М. Бучко

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Інститут біології тварин НААН,
 вул. В. Стуса, 38, м. Львів, 79034Україна

У статті розкривається актуальне питання підвищення адаптаційної здатності організму молодняку високопродуктивних тварин в умовах інтенсивних технологій вирощування у найкритичніші періоди їх розвитку — від народження до відлучення від матерів. З цією метою досліджувався вплив біологічно активної кормової добавки «Гумілід» на показники оксидаційного стресу та системи антиоксидантного захисту організму поросят впродовж перших 54 діб життя. Встановлено, що при додаванні гумінової добавки до раціону свиноматок протягом двох тижнів до і одного тижня після опоросу (21 добу) у крові народжених від них поросят знижується концентрація ТБК-активних продуктів, гідропероксидів ліпідів і карбонільних груп протеїнів та зростає активність супероксиддисмутази та каталази, відносно до контрольної групи тварин. Повторне згодовування «Гуміліду» поросятам з 25-добового віку протягом 26 діб стабілізувало позитивний вплив на систему антиоксидантного захисту та нормалізувало вільнорадикальні процеси в їх крові. Отримані дані свідчать про кращу адаптаційну здатність організму тварин, які отримували додатково гумінові речовини до стандартного раціону. Зроблено висновок про те, що біологічно активну кормову добавку «Гумілід» можна застосовувати як адаптаген стрес-коректор у найкритичніші періоди розвитку, враховуючи пролонгованість її дії на організм тварин.

Ключові слова: ПОРОСЯТА, ОКСИДАЦІЙНИЙ СТРЕС, АНТИОКСИДАНТНА СИСТЕМА, «ГУМІЛІД», ПОСТНАТАЛЬНА АПАТПАЦІЯ, ВІДЛУЧЕННЯ, ВІДНОРАДИКАЛЬНІ

  1. Baraboy V. A. Stressnaturebiological rolemechanismsand outcomes. Kyiv, Fitosociocentr, 2006. 424 p. (in Russian)
  2. Kolacz R., Dobrzanski Z. Higiena i dobrostan awierzat gospodarskich. Wroclaw, WAR, 2006, 537 p.
  3. Chumachenko V. V. Biochemical and immunological bases of stress prophylaxis system in pigs. Dr. vet. sci. diss. Kyiv, 2007. 24 p. (in Ukrainian)
  4. Kuzmich R. H., Bobryk D. I., Savateev A. V. Lipid peroxidation and antioxidant defence system of animals. Minsk, 2004. 75 p. (in Russian)
  5. Menshchikova E. B., Lankin V. Z., Zenkov N. K. Oxidative stress. Prooxidants and antioxidants. Moscow, Slovo, 2006. 556 p. (in Russian)
  6. Belousov M. V., Akhmedzhanov R. R., Gostischeva M. V. Research of chemical and toxic properties of humic acids of low-moor woody-grassy type of a peat in Tomsk Region. Bulsib. med., 2009, no 4 (2), pp. 27–33. (in Russian)
  7. Kucukersan S., Kucukersan K., Colpan I. The effects of humic acid on egg production and egg traits of laying hen. VetMedCzech., 2005, vol. 50, no 9, pp. 406–410. https://doi.org/10.17221/5640-VETMED
  8. Kocabağli N., Alp M., Acar N., Kahraman R. The effects of dietary humate supplementation on broiler growth and carcass yield. Poult. Sci., 2002, no 81, pp. 227–230. https://doi.org/10.1093/ps/81.2.227
  9. Vlizlo V. V. Laboratory research methods in biology, animal husbandry and veterinary medicine. Lviv, Spolom, 2012. pp. 355–368. (in Ukrainian)
  10. Yarovan N. I. Biochemical aspects of the evaluation, diagnosis and prevention of technological stress in farm animals. Dr. biol. sci. diss. Moscow, 2008. 41 p. (in Russian)
  11. Pejsak Z. Choroby swin. Poznan, Pol. Wyd. Rol., 2002, 353 p.
  12. Sahin E., Gumuslu S. Immobilization stress in rat tissues: Alterations in protein oxidation, lipid peroxidation and antioxidant defense system. CompBiochemPhysiolPart CToxicolPharmacol., 2007, vol. 144, no. 4, pp. 342–347. https://doi.org/10.1016/j.cbpc.2006.10.009
  13. Koshoridze N. I., Menabde K. O., Kuchukashvili Z. T. Quantitative alterations in the products of lipid peroxidation under stress. Jof Stress Phys& Bioch., 2010, vol. 6, no 2, pp. 4–9.
  14. Gryban V. G., Rakityansky V. M., Yefimov V. G. Physiological and biochemical status of holstein cattle under influence hydrohumate in combination with trace elements. Messenger of DSAU, 2008, no 2, pp. 104–107. (in Ukrainian)
  15. Rakityansky V., Yefimov V. Peroxydase and catalase activity of blood at holstein cattle under influence hydrohumate and trace elements. Scientific Messenger of LNUVMB named after S. Z. Gzhytsky, 2010, vol. 12, no 2 (44), pp. 250–255. (in Ukrainian)
  16. Gryban V., Yefimov V., Rakytyanskyy V. About efficiency of application humic preparations in cattle breeding and the mechanism of their action on the organism. Scientific Messenger of LNUVMB named after S. Z. Gzhytsky, 2010, vol. 11, no 2–3, pp. 402–405. (in Ukrainian)
  17. Stepcenko L. M. Regulatory mechanisms of action of humic nature biologically active substances on the organism of productive poultry. Journal of physiology, 2010, vol. 56, no 2, p. 306. (in Ukrainian)

скачати повний текст статті в форматі PDF

Search