ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ВМІСТУ І СКЛАДУ СТРУКТУРНИХ ЛІПІДІВ У РІЗНИХ ТИПАХ ВОВНЯНИХ ВОЛОКОН
В. М. Ткачук1, В. В. Гавриляк1, П. В. Стапай1, Г. М. Седіло2
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
1Інститут біології тварин НААН, Україна, м. Львів, 79034, вул. В. Стуса, 38
2Інститут сільського господарства Карпатського регіону НААН, Україна, Львівська обл., с. Оброшино, вул. Грушевського, 81115
У статті представлено результати дослідження вмісту та складу структурних ліпідів, а також протеїнових фракцій —кератоз у різних типах вовняних волокон, що може становити певний інтерес для текстильної промисловості.
Для дослідження використовували зразки вовняних волокон від вівцематок асканійської тонкорунної, асканійської кросбредної та гірськокарпатської порід. Напівгрубі вовняні волокна гірськокарпатських вівцематок розділяли на тонкий пух та товсту ость.
Встановлено, що різні категорії вовняних волокон містять різну кількість загальних ліпідів: вміст вільних структурних ліпідів підвищується із збільшенням діаметра волокна, а для фракції ковалентно зв’язаних ліпідів спостерігається діаметрально протилежна залежність. У сумі загальна кількість вільних і зв’язаних ліпідів у різних вовняних волокнах є майже однаковою: тонкий пух містить 2,6 %, а тонка, кросбредна і напівгруба вовна — відповідно 2,65; 2,60 і 2,85%.
Різниці у вмісті структурних ліпідів пов’язані з особливостями структурної будови вовняних волокон різної тонини, а саме із різним вмістом α-, β- і γ-кератоз. Найбільша кількість β-кератози зумовлена найвищим вмістом неідентифікованої фракції у складі зв’язаних ліпідів, яких не виявлено у складі вільної структурних ліпідів.
Проведено кореляційний аналіз між вмістом та складом структурних ліпідів і протеїновими фракціями вовняних волокон.
Встановлено пряму залежність між вмістом фракції вільних ліпідів та діаметром волокна (r=0,996; 0,887; 0,698; 0,746 відповідно для пуху, тонкої, кросбредної та напівгрубої вовни) та обернену залежність між тониною вовни і вмістом ковалентно зв’язаних ліпідів (r=-0,993; -0,995; -0,737; -0,694).
Ключові слова: ВОВНЯНЕ ВОЛОКНО, ДІАМЕТР, ВІЛЬНІ ТА ЗВ’ЯЗАНІ СТРУКТУРНІ ЛІПІДИ, α-, β-, γ-КЕРАТОЗИ, КОРЕЛЯЦІЯ
- Dyer J., Grosvenor A. Protein Fibre surface modification. In: Dyeing of Textiles with Natural Dyes, Natural Dyes. A. Kumbasar (ed.), 2011. Available at: http://www.intechopen.com/books/natural-dyes/dyeing-of-textiles-with-natural-dyes.
- Mendez S., Manich A. M., Marti M., Parra J. L., Coderch L. Damaged hair retrieval with ceramide-rich liposome. Cosmet. Sci., 2011, 62 (6), pp. 565–577.
- Wertz P. W., Downing D. T. Integral lipids of human hair. Lipids, 1988, 23 (9), pp. 878−881. https://doi.org/10.1007/BF02536208
- Wertz P. , Downing T. D. Integral lipids of mammalian hair. Comparative Biochemistry and Physiology, 1989, vol. 92B, no. 4, pp. 759–761. https://doi.org/10.1016/0305-0491(89)90264-2
- Asquith R. S., Parkinson D. C. The morphological origin and reactions of some keratin fractures. Textile Research Journal, 1966, 36. pp. 1064–1071. https://doi.org/10.1177/004051756603601206
- Wertz P. Integral lipids of hair and stratum corneum. Experienta Supplement, 1997, 78, pp. 227–237. https://doi.org/10.1007/978-3-0348-9223-0_7
- Masukawa Y., Narita H., Imokawa G. Characterization of the lipid composition at the proximal root regions of human hair. J. of Cosmetic Science, 2005, 56, pp. 1−16. https://doi.org/10.1111/j.0142-5463.2005.00265_1.x
- Cruz C. F., Fernandes M. M., Gomes A. C., Coderch L., Marti M., Gales L., Azoia N. G., Shimanovych U., Cavaco-Paulo A. Keratins and lipids in ethnic hair. J. of Cosmetic Sci., 2013, 35, pp. 244–249. https://doi.org/10.1111/ics.12035
- Strott C. A., Higashi Y. Cholesterol sulfate in human physiology. What’s it all about. of Lipid Research, 2003, 44, pp. 1268–1278. https://doi.org/10.1194/jlr.R300005-JLR200
- Stapay P. V., Tkachuk V. M. Internal lipids and fatty acids composition of keratin of white and yellowed wool. Bulletin of Lviv National Universiry. Biology, 2002, 31, pp. 28–33 (in Ukrainian)