ДЕЯКІ БІОХІМІЧНІ ПОКАЗНИКИ КРОВІ СВИНЕЙ
ПРИ ВИКОРИСТАННІ ГМ-СОЇ В ЇХ РАЦІОНАХ
С. Г. Зинов’єв
Інститут свинарства і АПВ НААН,
вул. Шведська могила, 1, м. Полтава, 36013, Україна
Біотехнологічні проекти давно перейшли з сфери наукового знання в сферу промислово-комерційного використання, а досягнення генної інженерії використовуються для виробництва і виведення нових сортів рослин і порід тварин, що володіють різноманітними новими ознаками, відсутніми у батьківських форм. Багато хто бачить в генній інженерії засіб вирішення глобальних світових проблем, у першу чергу, продовольчих і екологічних. Водночас, у світовій науці накопичилося досить багато даних, що свідчать про існування потенційних і реальних біологічних ризиків при комерційному використанні трансгенних рослин. Саме тому, вивчення дії ГМ-сої на біохімічний статус крові свиней, як модельного об’єкту наближеного до організму людини є актуальним. Дослідження проводили на поголів’ї свиней аналогів у кількості 24 голови (8 свинок та 4 кнурця у групі). У раціон свиней входило 10 % повножирової екструдованої сої: у контрольній групі сорту «Ворскла» без ГМО, в дослідній ГМО, RR, GTS 40.3.2. У результаті аналізу отриманих даних установлені як вікові зміни біохімічних показників крові молодняку свиней, так і пов’язані з використання ГМ-сої в раціонах. Введення 10 % генетично модифікованої сої в раціон молодняку свиней здійснює вірогідний вплив (р=0,000025 і р=0,000017) на підвищення активності аспартат- і аланінамінотрансфераз і концентрацію неорганічного фосфору у крові 8-місячних свиней, порівняно як з 4-місячними тваринами (р=0,04), так і з контролем (р=0,01). Це може вказувати на деякий негативний вплив ГМ-сої як на стан їх печінки, так і міокарда. Інші досліджувані показники свиней у контрольній і дослідній групах вірогідно не відрізнялися, проте виявлені їх вікові зміни.
Ключові слова: СВИНІ, СОЯ, ГМО, КРОВ, МЕТАБОЛІЗМ, ЗАГАЛЬНИЙ БІЛОК, ТРАНСАМІНАЗИ, ГЛЮКОЗА, ХОЛЕСТЕРИН, КАЛЬЦІЙ, ФОСФОР