УДК 678.048: 543.632.545: 639.371/.374                     http://dx.doi.org/10.15407/animbiol18.04.072

CЕЗОННІ ТА ПОРОДНІ ОСОБЛИВОСТІ ПЕРОКСИДНИХ ПРОЦЕСІВ ІАКТИВНІСТЬ ЕНЗИМІВ СИСТЕМИ АНТИОКСИДАНТНОГО ЗАХИСТУ УКОРОПОВИХ РИБ

О. П. Руденко, О. І. Віщур

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Інститут біології тварин НААН,
вул. Василя Стуса, 38, м. Львів, Україна, 79034

У статті наведені дані про сезонні та видові особливості пероксидних процесів (ПОЛ) і активність ензимів системи антиоксидантного захисту (САЗ) у крові коропових риб.

Дослідження проведено на трьох групах риб дворічного віку. Коропи різного покриву та сазан вирощувалися в ставах за ідентичних умов. Риб вирощували за екстенсивною технологією з використанням зерносумішей у годівлі.

Матеріалом для дослідження слугувала кров, яку брали із серця риб у різні пори року: навесні (травень), влітку (серпень) і восени (жовтень) після проведення новокаїнового наркозу. Визначали вміст продуктів ПОЛ — гідропероксидів ліпідів, ТБК-активних продуктів, і активність ензимів — супероксиддисмутази, каталази та глутатіонпероксидази.

Проведені дослідження показали, що вміст проміжних і кінцевих продуктів ПОЛ у плазмі крові лускатих та рамчастих коропів і сазана в осінній період значно більший (P<0,01–0,001), авміст гідроперекисів ліпідів у літній період досліджень — менший (P<0,001), ніж у весняний. При цьому у крові досліджуваних видів риб восінній період досліджень, порівняно з весняним, зафіксовано нижчу супероксиддисмутазну і глутатіонпероксидазну активності та вищу каталазну активність (P<0,01–0,001), що свідчить про залежність інтенсивності пероксидних процесів ворганізмі риб від температурних факторів і активності ензимів САЗ.

В усі періоди досліджень укрові сазанів і рамчастих коропів, порівняно з лускатими, встановлено значно вищу глутатіонпероксидазну і нижчу каталазну активність (P<0,05–0,001). Водночас зафіксовано вищу (P<0,05) супероксиддисмутазну активність укрові рамчастих коропів порівняно з лускатими у весняний період і нижчу (P<0,01) — у сазанів восінній період досліджень.

Отже, отримані дані дають підставу вважати, що процеси ПОЛ і стан ензимної ланки антиоксидантної системи ворганізмі досліджуваних ставових риб характеризуються видовими особливостями та залежать від дії сезонних чинників.

Ключові слова: КОРОП ЛУСКАТИЙ, КОРОП РАМЧАСТИЙ, САЗАН, КРОВ, АНТИОКСИДАНТНІ ФЕРМЕНТИ, КАТАЛАЗА, СУПЕРОКСИДДИСМУТАЗА, ГЛУТАТІОНПЕРОКСИДАЗА, ПЕРОКСИДНЕ ОКИСНЕННЯ ЛІПІДІВ

1. Afonin G. B. On free radical oxidation role of lymphocyte membranes in the development of immune deficiency and its correction with the alpha-tocopherol. Immunology, 1990, no. 5, pp. 33–35. (in Ukrainian)

2. Archakov A. I. Microsomal Oxidation. Nauka, 1975, 327 p. (in Russian)

3. Baraboi V. A. Antioxidant and biological activity of melatonin. Ukr. Biochem. J., 2000, vol. 72, no. 3, pp. 5–11. (in Ukrainian)

4. Baraboi V. A. Mechanisms of stress and lipid peroxidation. Phys. Modern. Biol., 1991, vol. 111, no. 6, pp. 923–931. (in Ukrainian)

5. Danchuk V. V. Peroxidation in farm animals and poultry. Kamenets ABC, 2006, 192 p. (in Ukrainian)

6. Guderley H. Going with the flow in the fast lane: contrasting mitochondrial responses to thermal change . J. Exp. Biol., 2002, vol. 205, pp. 2237–2249.

7. GrubinkoV.V. Lipid peroxidation and antioxidant defence system in fish. Hydrobiological Journal, 2001, vol.37, no. 1, pp. 64–78. (in Russian)

8. Grytsyniak I. I. Use of sprouted wheat in feeding two-year carp. Fishery science, 2008, no. 1, pp. 34–41. (in Ukrainian)

9. Korobeynikov E. N. Modification of the definition of LPO in the reaction with TBA. Laboratory business, 1989, no. 7, pp. 89–90.

10. Kostyuk V. A. Simple and Sensitive Method for determining the superoxide dismutase activity based on oxidation reactions of quartseryn. Problems. Honey. Chemistries, 1990, no. 2. pp. 88–91.

11. Koroliuk M. A., Ivanova L. I., Mayorov I. The method for determining the activity of catalase. Laboratory work, 1988, no. 1, pp. 16–18.

12. Lushchak V. I. Temperature increase results in oxidative stress in goldfish tissues. Comp. Biochem. Physiol. C. Toxicol. Pharmacol., 2006, vol. 143, no. 1, pp. 36–41.

13. Mironchik W. V. 1084681 USSR MKI G 01 number 33/48. A method for determining lipid hydroperoxide in biological tissues. No. 3468369. 28–13; appl. 08/07/82; publ. 04.07.84, Bul., no. 13, 4 p.

14. Moin V. M. Simple and specific method for determining the activity of glutathione peroxidase in erythrocytes. Laboratory work, 1986, no. 12, pp. 724–727. (in Russian)

15. Ronisz D. D., Larsson G. J., Förlin L. Seasonal variations in the activities of selected hepatic biotransformation and antioxidant enzymes in eelpout (Zoarces viviparus). Comp. Biochem. Physiol., 1999, vol. 124, pp. 271–279.

16. Rudenko O. P., Vischur O. I, Kovalenko V. L. Specific features seasonal and non-specific resistance carp fish. Veterinary Biotechnology, 2016, no. 28, pp. 241–246. (in Ukrainian)

17. Tsap M. M., Rivis J. F. Nonetherified content of fatty acids in the liver by feeding carp and oils. Fisheries science fusas Ukraine, 2008, no. 2. pp. 61–65. (in Ukrainian)

18. Tymochko M. F. Metabolic aspects of oxygen homeostasis in extreme conditions. L., 1998, p. 141. (in Ukrainian)

скачати повний текст статті в форматі PDF

Search