Bìol. Tvarin, 2016, Volume 18, Issue 2, pp. 25–35

http://dx.doi.org/10.15407/animbiol18.02.025

ВПЛИВ РОСЛИННИХ ЕКСТРАКТІВ НА ПРОЦЕСИ ТРАВЛЕННЯ В ОРГАНІЗМІ ПТИЦІ, ПРОДУКТИВНІСТЬ ТА ЯКІСТЬ ПРОДУКЦІЇ

А. В. Гунчак, Я. М. Сірко, Б. Я. Кирилів, В. О. Кисців, Б. Б. Лісна, С. І. Коретчук, О. С. Стефанишин, М. В. Камінська, У. А. Мартинюк

inenbiol@mail.lviv.ua

Інститут біології тварин НААН,
вул. В. Стуса, 38, м. Львів, 79034, Україна

У статті узагальнено публікації щодо можливості ефективного застосування рослинних екстрактів у птахівництві з метою інтенсифікації процесів травлення, підвищення продуктивності та одержання якісної конкурентоспроможної продукції.

Показано, що різні суміші рослинних екстрактів проявляють позитивний вплив на перетравність поживних речовин корму птиці. Це обумовлено здатностями фітодобавок: стимулювати продукцію слини, секрецію ензимів шлункового та підшлункового соків; підвищувати активність гідролітичних ензимів; збільшувати об’єм ворсинок і глибину крипт стінки кишечнику. Водночас доведено, що покращення травлення у тонкому кишечнику може розглядатися як непрямий побічний ефект фітогенів, який стабілізується завдяки мікробіальному еубіозу, що сприяє підвищенню абсорбції поживних речовин. Зокрема встановлено, що добавка рослинного екстракту, який містить 5 % карвакролу, 3 % циннамальдегіду та 2 % капсикум олеорезину в кількості 100 мг/кг корму, призводить до мобілізації мікроцитів у поверхневому епітелії залозистого шлунку та підвищення нейтральних мукополісахаридів.

Дослідження з використанням суміші рослинних екстрактів, що містить капсаїцин, циннамальдегід та карвакрол, або ефірних олій з орегано, кориці, чебрецю та перцю чилі для заміни антибіотиків-стимуляторів росту показали майже однаковий рівень конверсії поживних речовин корму у продукцію порівняно з антибіотиками.

Вважається, що введення до корму комбінації ефірних олій, які походять з різних рослин, викликає кращий продуктивний ефект. При цьому синергічний вплив компонентів суміші олій євгенолу та циннамальдегіду спостерігали в дослідах invitro. На відміну від результатів, отриманих за окремого додавання цих компонентів, їх суміш здатна повністю інгібувати ріст чотирьох родів бактерій за період, довший, ніж 30 днів. Показано протигрибкову й антибактеріальну активність компонентів ефірної олії з чорнобривців що містить каротиноїди, оцимен, пінен, сабінен, тимол, цитраль, линалоол, терпінен.

Доведено, що за випоювання настою з листя евкаліпту з розрахунку 1,2 мл/гол на добу продуктивність курей-несучок зростає на 1,74 % і становить 89,28 % проти 87,54 % у контролі. При цьому несучість птиці за використання фітопрепарату була суттєво вищою (на 69 %) у період перших чотирьох тижнів проведення досліду. Водночас дані літератури свідчать, що введення чистотілу у формі настою до раціону перепелів призводить до підвищення маси тіла на 0,9–1,5 % у птиці, якій випоювали 10 % настій у кількості 0,07 мл/кг маси тіла, порівняно з контролем. Завдяки вмісту в чистотілі алкалоїдів, флафоноїдів, сапонінів, каротину, вітаміну C підвищується трансформація поживних речовин корму у продукцію перепелів.

Додавання до комбікорму курок-несучок та курчат-бройлерів кормових добавок із нетрадиційної рослинної сировини (ехінацеї пурпурової, елеутерококу, полину, буркуну, валеріани, шипшини, калгану, родіоли) сприяє одержанню харчових яєць і м’яса птиці високої якості, про що свідчить збільшення вмісту Кальцію, Фосфору, Феруму та Цинку в білку курячого яйця та каротиноїдів і вітаміну A у його жовтку. За цих умов у м’язових тканинах курчат-бройлерів збільшується вміст Цинку, Марганцю і Феруму, що поліпшує їх біологічні властивості.

Показано позитивний вплив фітопрепарату з сухих пелюсток чорнобривців на якість м’яса курчат-бройлерів. Застосування у годівлі курчат-бройлерів екстрактів ехінацеї, полину, валеріани, шипшини, калгану, родіоли, сприяє підвищенню маси напівпатраної тушки курчат-бройлерів на 3,9–14,1 %, курок-несучок — на 5,2–28,8 %.

Ключові слова: РОСЛИННІ ЕКСТРАКТИ,ФІТОГЕНИ,ПТИЦЯ,ПРОЦЕСИ ТРАВЛЕННЯ, ПРОДУКТИВНІСТЬ, ЯКІСТЬ ПРОДУКЦІЇ

1. Holoveshchenko A. A., Deyeva A. V. Features of digestion and metabolism in poultry. Effective poultry, 2006, no. 9 (21), pp. 11–16. (in Ukrainian)
2. Kostyn A. P. Meshcheryakov F. A., Sysoev A. A. Physiology of Farm Animals. No. 2. Moscow, Kolos, 1983, 479 p. (in Ukrainian)
3. Alyev A. All birds on the digestion. Poultry, 2003, no. 2, p. 18. (in Russian)
4. Noy Y. D. Sklan. Digestion and absorption in the young chick. J. Poult Sci., 1995, vol. 74, pp. 366‒373. https://doi.org/10.3382/ps.0740366
5. Elliott W. D. Elliott Biochemistry And Molecular Biology. Oxford, Universuty Press, 2001, 586 p.
6. Chaychenko H. M., Tsybenko V. O., Sokur V. D.; ed. by V. O. Tsybenko. Human and Animal Physiology. Kyiv, Vyshcha shkola, 2003, 463 p. (in Ukrainian)
7. Ribalchenko V. K., Berehovaya T. V., Klevets M. Yu. Physiology and Biochemistry of the digestive system of animals and humans. Kyiv, Fytosotsyotsentr, 2002, 366 p. (in Russian)
8. Lysov V. F., Maksymov V. Y. Features of functional systems and the basics of ethology of poultry. Moscow, Ahrokonsalt, 2003, 96 p. (in Russian)
9. Maksymyuk N. N. Skopychev V. H. Physiology animal feeding: Theories of power, feed intake, especially digestion. Sanct-Peterburg, Lan, 2004, 256 p. (in Russian)
10. Kharchenko L. P. Comparative characteristics of digestive enzymes in poultry and wild birds. Poultry. Thematic bulletin IP UAAN, Kharkiv, 2004, no. 55, pp. 373–379. (in Ukrainian)
11. Mellor S. Alternatives to antibiotic. Pig Progress, 2000, vol. 16, pp. 18–21.
12. Chudak R. A. Theoreticity theoretical and that experiental reasoning use photobiotic in farm animals feeding: Dr. agricultural sci. diss. avtoref. Specialty — 06.02.02 «Animals feeding and forage technology». Kyiv, 2008, p. 41. (in Ukrainian)
13. Benchaar C., Calsamiglia S., Chaves A. A review of plant-derived essential oils in ruminant nutrition and production. Animal Feed Science and Technology, 2008, vol. 145, pp. 209–228. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2007.04.014
14. Chudak R. A. Melnykova T. V., Ohorodnichuk H. M. Productivity and meat quality of broilers, diets with supplements on ration with Extract Pauline bitter. Scientific works of Vinnitsa State Agrarian University, 2004, vol. 18, pp. 30–35. (in Ukrainian)
15. Hunchak A. V. Especially the activity of broiler chickens bowel hydrolytic enzyme. Scientific Bulletin of the Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies named after S. Z. Gzhytsky, 2010, vol. 12, no. 3 (45), 2, pp. 51–56. (in Ukrainian)
16. Hunchak A. V. The activity of hydrolytic enzymes of digestion in broiler chickens for the actions phytopreparation. PSATU collection of scientific papers. Series «Technology of production and processing of animal products», 2012, vol. 20, pp. 68–71. (in Ukrainian)
17. Pasteiner S. New natural concept for poultry gut health. International Poultry Production, 2006, vol. 14 (1), p. 17.
18. Chudak R. A. Impact clover extract on performance, nutrient digestibility of the diet and retention of minerals in laying hens. Scientific works of Vinnitsa State Agrarian University. 2004, vol. 19, pp. 27–30. (in Ukrainian)
19. Alcicek A., Bozkurt M., Cabuk M. The effect of a mixture of herbal essential oils, an organic acid or a probiotic on broiler performance. S. Afr. J. Anim. Sci., 2004, vol. 34, pp. 217–222.
20. Sheyn S. An alternative to antibiotics in turkey. Modern Poultry, 2006, no. 8, pp. 3–4. (in Ukrainian)
21. Antonenko P. P., Postoyenko V. O., Zasyekin D. A. Effect of herbal remedies on metabolism and productivity of poultry. Modern Poultry, 2007, no. 7, pp. 18–19. (in Ukrainian)
23. Jamroz D., Wertelecki T., Houszka M., Kamel C. Influence of diet type on the inclusion of plant origin active substances on morphological and histochemical characteristics of the stomach and jejunum walls in chicken. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. (Berl.), 2006, vol. 90 (5–6), pp. 255–268. https://doi.org/10.1111/j.1439-0396.2005.00603.x
24. Brugalli I. Alimentação alternativa: a utilização de fitoterápicos ou nutracêuticos como moduladores da imunidade e desempenho animal. Anais do Simpósio Sobre Manejo e Nutrição de Aves e Suínos. Campinas, São Paulo. Brasil, 2003, pp. 167–182.
25. Velasco V, Williams P. Improving meat quality through natural antioxidants. Chilean journal of agricultural research, 2011, vol. 71 (2), pp. 313–322. https://doi.org/10.4067/S0718-58392011000200017
26. Oetting L. L., Utiyama C. E., Giani P. A. Efeito de extratos vegetais e antimicrobianos sobre a digestibilidade aparente, o desempenho, a morfometria dos órgãos e a histologia intestinal de leitões recém-desmamados. Revista Brasileira de Zootecnia, 2006, vol. 35 (4), pp. 1389–1397. https://doi.org/10.1590/S1516-35982006000500019
27. García V., Catalá-Gregori P., Hernández F. Effect of formic acid and plant extracts on growth, nutrient digestibility, intestine mucosa morphology and meat yield of broilers. Journal Applied Poultry Research, 2007, vol. 16, pp. 555–562. https://doi.org/10.3382/japr.2006-00116
28. Hernández F., Madrid J., Garcia V. Influence of two plant extracts on broilers performance, digestibility and digestive organ size. Poultry Science, 2004, vol. 83, pp. 169–174. https://doi.org/10.1093/ps/83.2.169
29. Rostagno H. S., Albino L. F. T., Toledo R. S., Oliveira Rostagno J. E. Nutritional evaluation of the extract as an alternative to antibiotic growth promoters in broiler chickens diets. Viçosa, Degussa, 2001, 11 p.
30. Chudak R. A. The acquisition of mineral elements from the effects of Siberian Ginseng extract and its influence on the productivity of chickens. Bulletin of Poltava State Agrarian Academy, 2005, no. 1, pp. 72–74. (in Ukrainian)
31. Chudak R. A. The acquisition of mineral elements from the effects of Siberian Ginseng extract and its influence on the chickens productivity. Livestock Ukraine, 2005, no. 4, pp. 29–30. (in Ukrainian)
32. Chudak R. A., Melnykova T. V., Ohorodnichuk H. M. Productivity, slaughter and meat quality of broilers and reared on diets with the addition of wormwood. Scientific Bulletin of the Lviv National Academy of Veterinary Medicine named after S. Z. Gzhytsky, 2004, vol. 6, no. 3–5, pp. 62–68. (in Ukrainian)
33. Holyshenkov P. P., Holyshenkov S. P. A brief outline of the study and use of medicinal plants: Lectures. Saransk, 1990, 36 p. (in Russian)
34. Sokolov V. D., Nozdryn H. A., Rubakov Yu. N. Medicines used in veterinary practice: directory. Novosybyrsk, Nauka, 1992, 272 p. (in Russian)
35. Vovk D. M. Plant tools in veterinary medicine. Urozhay, 1996, 200 p. (in Ukrainian)
36. Dedkova A. Y., Avdyukhyn A. S. The use of herbal medicines to increase resistance and productivity of broiler chickens. Animal science, 2007, no. 8, pp. 19–20. (in Ukrainian)
37. Danylov M. S., Vorobev A. L. Phytotherapy in the mastitis in cows. Veterinary medicine. Scientific Production Journal, 2012, no. 2, pp. 41–44. (in Ukrainian)
38. Barreto M. S. R., Menten J. F. M., Racanicci A. M. C. Plant extracts used as growth Ppromoters in broilers. Brazilian Journal of Poultry Science, 2008, vol. 10, pp. 109–115.
39. Costa L. B., Tse M. L. P, Miyada V. S. Extratos vegetais como alternativas aos antimicrobianos promotores do crescimento de leitões recém-desmamados. Revista Brasileira de Zootecnia, 2007, vol. 36 (3), pp. 589–595. https://doi.org/10.1590/S1516-35982007000300011
40. Langhout P. New additives for broiler chickens. Feed Mix. The International Journal on Feed, Nutrition and Technology, 2000, vol. 9 (6), pp. 24–27.
41. Moleyar V., Narasimham P. Antibacterial activity of essential components. International Journal of Food Microbiology, 1992, vol. 16, pp. 337–342. https://doi.org/10.1016/0168-1605(92)90035-2
42. Losa R. The use of essential oils in animal nutrition. Cahiers Options Mediterraneennes, 2001, vol. 54, pp. 39–44.
43. Alçiçek A.,. Bozkurt M,. Çabuk M. The effect of an essential oil combination derived from selected herbs growing wild in Turkey on broiler performance. South African Journal of Animal Science, 2003, vol. 33 (2), pp. 89–94. https://doi.org/10.4314/sajas.v33i2.3761
44. Fulton R. M., Nersessian B. N., Reed W. M. Prevention of Salmonella enteritidis infection in commercial ducklings by oral chicken egg-derived antibody alone or in combination with probiotics. Poult. Sci., 2002, vol. 81, pp. 34–40. https://doi.org/10.1093/ps/81.1.34
45. Bedford M. Removal of antibiotic growth promoters from poultry diet: Implications and strategies to minimise subsequent problems. World’s Poult., 2000, vol. 56, pp. 342–354. https://doi.org/10.1079/WPS20000024
46. Zhang K. Y., Yan F., Keen C. A., Waldroup P. W. Evaluation of microencapsulated essential oils and organic acids in diets for broiler chickens. International Journal of Poultry Science, 2005, vol. 4 (9), pp. 612–619. https://doi.org/10.3923/ijps.2005.612.619
47. Windisch W., Rohrer E., Schedle N. Phytogenic feed additives to young piglets and poultry: mechanisms and application. Phytogenics in Animal Nutrition. Nottingham University Press, Nottingham, 2009, 27 p.
48. Udyntsev S. N., Zhylyakova T. P. Modern methods of improving the nutritional value of agricultural products. Bulletin of Tomsk State University. Biology, 2012, no. 2 (18), pp. 81–91. (in Ukrainian)
49. Kolesnyk M. D. Phytomedication livestock. Effective animal, 2007, no. 1, pp. 18. (in Ukrainian)
50. Brekhman Y. Y. Eleutherococcus. L., Nauka, 1979, pp. 186. (in Ukrainian)
51. Hassan I. I., Askar A. A., El G. A. Influence of some medicinal plants on performance; physiological and meat quality traits of broiler chicks. Shourbagy. Poult. Sci., 2004, vol. 24, pp. 247–266.
52. Behma A., Behma L. The preparation and use in livestock farming of new herbal remedies based on Echinacea. Veterinary farm animals, 2011, no. 8, pp. 49–50. (in Ukrainian)
53. Tretyakova E. N. Economic-biological features of chickens cross «Rodon» using an extract of Eleutherococcus. C. agricultural sci. diss. avtoref. 06.02.04 «Private animal husbandry, livestock products». Ryazan, 2004, 26 p. (in Russian)
54. Hunchak A. V. The metabolic processes in the body laying hens for actions phytopreparation. Lviv National Academy of Veterinary Medicine named after S. Z. Gzhytsky, 2009, no. 11, 3 (42), 1, pp. 33–36. (in Ukrainian)
55. Hunchak A. V., Kystsiv V. O. Metabolic and productive impact on the broiler phyto-preparation leaves. Rural farmer, 2012, no. 11–12, pp. 12–16. (in Ukrainian)
56. Windisch W., Schedle K., Plitzner C., Kroismayr A. Use of phytogenic products as feed additives for swine and poultry. J. Anim. Sci., 2008, vol. 86 (14), pp. 140–148. https://doi.org/10.2527/jas.2007-0459
57. Grashorn M. A. Use of phytobiotics in broiler nutrition an alternative to infeed antibiotics? Journal of Animal and Feed Sciences, 2010, vol. 19 (3), pp. 338–347. https://doi.org/10.22358/jafs/66297/2010
58. Soldatchenko S. S, Kashchenko H. F., Pydaev A. V. Prevention and treatment of essential oils. Simferopol, Tavryda, 2001, pp. 256. (in Ukrainian)
59. Boroday V. P., Vertiychuk V. I., Melnyk V. V., Ponomarenko N. V. Phytopreparation Effect on meat quality of broilers. Modern poultry, 2011, no. 3, pp. 9–11. (in Ukrainian)
60. Chudak R. A. Performance and structure of the digestive system of broilers for the actions of Rhodiola rosea. Scientific works of Vinnitsa State Agrarian University, 2005, no. 22, pp. 107–111. (in Ukrainian)
61. Chudak R. A. Echinacea purpurea in diets of laying hens. Livestock Ukraine, 2007, no. 3, pp. 21–23. (in Ukrainian)
62. Chudak R. A., Melnykova T. V., Ohorodnichuk H. M. Morphological characteristics of the digestive system of young chickens at feeding Echinacea purpurea. Scientific Bulletin of the Lviv National Academy of Veterinary Medicine named after S. Z. Gzhytsky, 2004, 6, no. 2, pp. 148–154. (in Ukrainian)
63. Chudak R., Shevchuk T., Ohorodniychuk H. Diets with wormwood extract or effective such a supplement for the body of chickens. Livestock Ukraine, 2010, no. 2, pp. 39–40. (in Ukrainian)
64. Nehreeva A. N., Tretyakova E. N. Effect of Rhodiola rosea and Eleutherococcus on the quality of the eggs of hens of cross-country «Rhodonite». Materials of International scientific-practical conference, dedicated to the 60th anniversary of the rector of the Izhevsk Agricultural Academy, Dr. agricultural Sciences, Professor A. Y. Lyubymov, 2010, pp. 127–131. (in Ukrainian)
65. Potopalskyy A. Y. Preparations celandine in biology and medicine. Kyiv, Naukova dumka, 1992, 240 p. (in Ukrainian)
66. Senyk S. V., Kononskyy O. I. Using drugs chelidonium to improve performance of quail meat. Series «Technology of production and processing of animal products». Coll. Science. Labor. Bilotserk. state. Agrar. University, Bila Tserkva, 2010, no. 4 (77). (in Ukrainian)
67. Beschetnov V. P., Nykytyna H. P., Zhukov Yu. V. Sea buckthorn. Rosehip. Chokeberry. Alma-Aty, Kaynar, 1989, 240 p. (in Russian)
68. Roth M. D. A., Bohmer B. M., Maab M. Efficiency of Echinacea purpurea on performance of broilers and layers. Geflugel, 2005, vol. 69, pp. 123–127.
69. Nasiroleslami E. M., Torki M. Egg Quality Characteristics and Productive Performance of Laying Hens Fed Diets Supplemented by Echinacea purpurea Extract, Immunofin and Vitamin. Global Veterinaria, 2011, vol. 7 (3), pp. 270–275.
70. Kluth H., Schulz E., Halle I., Rodehutscord M. Zur Wirksamkeit von Kräutern und ätherischen Ölen bei Schwein und Geflügel. Lohmann Infor., 2003, no. 2, pp. 9–14.
71. Mountzouris K., Paraskevas V., Fegeros K. Phytogenic compounds in broiler nutrition. In: T. Steiner (Editor). Phytogenics in Animal Nutrition, Nottingham University Press, Nottingham. 2009, 27 p.
72. Surh Y. J. More than spice: capsaicin in hot chili peppers makes tumor cells commit suicide. J. Natl. Cancer Inst., 2002, vol. 94, pp. 1263–1265. https://doi.org/10.1093/jnci/94.17.1263
73. McElroy A. P., Manning J. G., Jaeger L. A. Effect of prolonged administration of dietary capsaicin on broiler growth and Salmonella enteritidis susceptibility. Avian Dis., 1994, vol. 38 (2), pp. 329–333. https://doi.org/10.2307/1591958
74. Kim S. W., Fan M. Z., Applegate T. J. Nonruminant nutrition symposium on natural phytobiotics for health of young animals and poultry: mechanisms and application. J. Anim Sci., 2008, vol. 86 (14), pp. 138–146. https://doi.org/10.2527/jas.2007-0769

скачати повний текст статті в форматі PDF

Search