Bìol. Tvarin. 2020; 22 (2): 58–64.
Received 30.05.2020 ▪ Accepted 01.06.2020 ▪ Published online 01.07.2020

Особливості годівлі курей-несучок за органічного вирощування

М. Д. Кучерук, Д. А. Засєкін

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Національний університет біоресурсів і природокористування України,
вул. Героїв Оборони, 15, м. Київ, 03041, Україна

Споживання органічної продукції в Україні поступово зростає. Обізнаність споживачів із загальними правилами обов’язкової сертифікації підвищує довіру до виробників і попит на таку продукцію. Наведено аналітичний огляд сучасного стану проблеми годівлі органічної птиці, зокрема заміни синтетичних амінокислот у кормі натуральними компонентами. Подано перелік засобів для профілактики шлунково-кишкових захворювань птиці за органічного вирощування. Представлено результати дослідження кормосумішей та їхніх компонентів. Дослідження проводили у двох органічних птахогосподарствах України, а також в акредитованих лабораторіях ветеринарної медицини. Використовували фізико-хімічні, мікробіологічні та хіміко-токсикологічні методи дослідження. За результатами досліджень розроблено і збалансовано за поживністю, енергетичною цінністю та іншими показниками раціон для курей-несучок різного віку. Також охарактеризовано вплив на стан здоров’я птиці дисбіозних проявів і значення пробіотичної мікрофлори кишечнику за корекції еубіозу. Запропоновано використання натуральних профілактичних речовин у годівлі птиці, зокрема мікробіологічного походження, фіто- та біорегуляційних препаратів. Сформульовано основні принципи покращення кількісного і якісного складу мікрофлори кишечнику птиці за допомогою безпечних та екологічних лікувально-профілактичних препаратів.

Ключові слова: кури-несучки, корми, органічне виробництво, фітопрепарати, птиця, раціони

  1. Antonenko PP, Postoyenko VO, Zasyekin DA. Influence of phytopreparations on metabolism and productivity of poultry. Modern Poultry Farming. 2007; 7: 18–20. (in Ukrainian)
  2. Avakayants BM, Esepenok VA, Popova LA, Popova TA. Phytoterapy and prevention of the gastrointestinal tract inflammation in young farm animals. Veterinary Pathology. 2003; 4 (8): 79–96. (in Russian)
  3. Berg C. Health and welfare in organic poultry production. Acta Vet. Scand. 2002; 43 (1): S37. https://doi.org/10.1186/1751-0147-43-S1-S37
  4. Cash BD. Emerging role of probiotics and antimicrobials in the management of irritable bowel syndrome. Curr. Med. Res. Opin. 2014; 30 (7):1405–1415. https://doi.org/10.1185/03007995.2014.908278
  5. Dzhons G. Phytobiotics in animal and poultry feeding. Feeding Farm Animals and Forage Production. 2007; 9: 6–7. (in Russian)
  6. Fisinin VI. Non-traditional biologically active substances used in poultry farming. Effective Poultry Farming. 2016; (2): 8–12. (in Russian)
  7. GOST 13496.7-97 Feed grain, grain by-products, compound feeds. Methods for determination of toxicity. (in Russian)
  8. Hakonov SHM, Koshchaev AG, Koshchaeva OV. The effectiveness of raising chickens using feed controlled by biosafety indicators to obtain “organic” products. Bulletin of the Ulyanovsk State Academy. 2016; (3): 159–164. https://doi.org/10.18286/1816-4501-2016-3-159-164 (in Russian)
  9. ISO 5983-1:2005 Animal feeding stuffs — Determination of nitrogen content and calculation of crude protein content — Part 1: Kjeldahl method. (in Ukrainian)
  10. ISO 22174:2005 Microbiology of food and animal feeding stuffs — Polymerase chain reaction (PCR) for the detection of food-borne pathogens — General requirements and definitions. (in Ukrainian)
  11. Kocher E. Intestinal microflora. Modern Poultry Farming. 2006; 3: 14–16. (in Russian)
  12. Kucheruk MD, Zasekin DA. The influence of prophylactic biopreparations on preservation and microbiocenosis of chickens. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Veterinary Sciences. 2019; 21 (94): 44–50. https://doi.org/10.32718/nvlvet9408 (in Ukrainian)
  13. Law of Ukraine On Basic Principles and Requirements for Organic Production, Circulation and Labeling of Organic Products. Information of the Verkhovna Rada (VVR), 2018; 36. Art. 275. (in Ukrainian)
  14. Lobachova GK, Zheltobryuhov VF. State of the issue of waste and modern methods of their processing. A textbook. Volgograd, Publishing house of Vol GU. 2005: 176 p. (in Russian)
  15. Mazurova AY. Development of organic agriculture. International Agricultural Journal. 2007; 4: 54–55. (in Russian)
  16. Moreno I, Lerayer ALS, Baldini VLS, Leitão MFF. Characterization of bacteriocins produced by Lactococcus lactis strains. Braz. J. Microbiol. 2000; 31 (3): 184–192. https://doi.org/10.1590/S1517-83822000000300007
  17. Nikiforova TA, Gubasova TN. Organic products and food additives for their production. Food industry. Moscow, Food Industry, 2012; 6: 52–54. (in Russian)
  18. Oliva TV, Nikolaeva IV. Experience in the use of non-traditional feed additives experience in the use of non-traditional feed additives. Successes of Modern Natural Science. 2007; 12 (3): 33–34. Available at: https://www.natural-sciences.ru/ru/article/view?id=11956 (in Russian)
  19. Resolution of the Cabinet of Ministers of Ukraine no. 970 of October 23, 2019. On approval of the Procedure (detailed rules) for organic production and circulation of organic products. (in Ukrainian)
  20. Tsilingiri K, Barbosa T, Penna G, Caprioli F, Sonzogni A, Viale G, Rescigno M. Probiotic and postbiotic activity in health and disease: comparison on a novel polarised ex-vivo organ culture model. Gut. 2012; 61 (7): 1007–1015. https://doi.org/10.1136/gutjnl-2011-300971

Search