Bìol. Tvarin, 2015, volume 17, issue 3, pp. 110–116

ОБМІН ЛІПІДІВ ТА СТАН АНТИОКСИДАНТНОЇ СИСТЕМИ У КОРОПА В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД РІВНЯ ВІТАМІНУ А У ЙОГО РАЦІОНІ

К. Б. Смолянінов

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Інститут біології тварин НААН, вул. Стуса, 38, м. Львів, 79034, Україна

Останнім часом актуальним є вивчення питань, пов’язаних із впливом вітаміну А на метаболізм ліпідів в організмі риб, основним напрямком при цьому є дослідження рівня пероксидних процесів. Недостатньо з’ясованим залишається проблема оптимального рівня вітаміну А у раціоні риб на різних стадіях їх розвитку. У зв’язку з цим, метою досліджень було вивчення впливу різного рівня вітаміну А у раціоні коропів на інтенсивність процесів пероксидації і активність антиоксидантних ензимів в їхньому організмі. У статті наведені результати дослідження згодовування різного рівня додаткового вітаміну А в раціоні коропів на вітамінний та метаболічний статус, інтенсивність процесів пероксидації й активність ензимів антиоксидантного захисту в їхньому організмі. У результаті досліджень встановлено, що додавання до комбікорму вітаміну А у формі ретинілацетату у кількості 2500 і 5000 МО/кг призводило до вірогідного збільшення його вмісту у печінці. Додавання до раціону коропа вітаміну А у кількості 5000 МО/кг призводило до зменшення рівня триацилгліцеролів в їх крові. Додавання до раціону риб вітаміну А залежно від дози призводило до зменшення відносної кількості фосфоліпідів і вільного холестеролу та збільшення відносної кількості триацилгліцеролів у складі ліпідів скелетних м’язів самок коропа. Згодовування рибам вітаміну А сприяло зменшенню загальної кількості ліпідів та відносної кількості фосфоліпідів і вільного холестеролу та збільшенню відносної кількості триацилгліцеролів у складі ліпідів печінки коропа. Згодовування коропу вітаміну А у кількості 2500 МО/кг комбікорму призводило до вірогідного зниження вмісту гідропероксидів ліпідів, ТБК-активних продуктів та до зростання активності супероксиддисмутази і глутатіонпероксидази порівняно з величинами цих показників у коропів контрольної групи.

Ключові слова: КОРОП, КРОВ, ЛІПІДИ, ВІТАМІН А, ПЕЧІНКА, СКЕЛЕТНИЙ М’ЯЗ, СИСТЕМА АНТИОКСИДАНТНОГО ЗАХИСТУ

1. Hrytsyniak I. I., Smolianinov K. B., Yanovych V. H. Lipid metabolism in fish. A monograph. Lviv, Triada, 2010, pp. 335. (in Ukrainian)
2. Hrynzhevsky M. V. The intensification of aquaculture production in inland waters in Ukraine. Kyiv, Svit, 2000, pp. 183. (in Ukrainian)
3. Popyk I. M., Oleksiuk N. P., Yanovych V. H. The effects of feeding on lipid peroxidation and antioxidant system in the liver of carp. The Animal Biology, 2011, vol. 13, no. 1–2, pp. 227–231. (in Ukrainian)
4. Oleksiuk N. P., Levkivska L. H., Denys H. H., Salyha Yu. T. Determination of vitamins A and E in biological materials and feed by high performance liquid chromatography. Guidelines. Lviv, 2007, 20 p. (in Ukrainian)
5. Myronchyk V. V. Method of determination of lipid peroxides in biological tissues. C. c. USSR, no. 1084681, 1984. (in Russian)
6. Korobeinikova E. N. The determination modification of lipid peroxidation in the reaction with thiobarbituric acid. Lab. Work, 1989, no. 7, pp. 8–9. (in Russian)
7. Dubinina E. E., Salnikova L. Ya., Efimova L. F. The activity and isoenzyme spectrum of red blood cells SOD. Lab. work, 1983, no. 10, pp. 30–33. (in Russian)
8. Moin V. M. A simple and specific method of determination the glutathione peroxidase activity in red blood cells. Lab. work, 1986, no. 12, pp. 724–727. (in Russian)
9. Koroliuk M. A., Ivanova L. I., Mayorova I. G., Tokarev V. E. Method for determination of the catalase activity. Lab. work, 1988, no. 1, pp. 16–18. (in Russian)
10. Keits M. Techniques of Lipidology. Isolation and identification of lipid analysis. Moscow, World, 1975, 322 p. (in Russian)
11. Oliveros L. B., Domeniconi M. A., Vega V. A., Gatica L. V., Brigada A. M., Gimenez M. S. Vitamin A deficiency modifies lipid metabolism in rat liver. Br. J. Nutr., 2007, vol. 97, no. 2, pp. 263–272. https://doi.org/10.1017/S0007114507182659

скачати повний текст статті в форматі PDF

Search