Завантажити повний текст у PDF

Bìol. Tvarin. 2023; 25 (1): 27–31.
https://doi.org/10.15407/animbiol25.01.027
Received 06.11.2022 ▪ Revision 20.01.2023 ▪ Accepted 24.03.2023 ▪ Published online 31.03.2023


Продуктивні якості молодняку свиней великої білої породи різних генеалогічних ліній та внутрішньопородної диференціації за деякими інтегрованими показниками

В. І. Халак1, Б. В. Гутий2

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

1Державна установа «Інститут зернових культур НААН», вул. Володимира Вернадського, 14, м. Дніпро, 49009, Україна
2Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, вул. Пекарська, 50, м. Львів, 79010, Україна


Мета роботи — дослідити відгодівельні та м’ясні якості молодняку свиней великої білої породи різних генеалогічних ліній та внутрішньопородної диференціаціації за деякими інтегрованими показниками, а також розрахувати економічну ефективність результатів експерименту. Оцінку молодняку свиней за відгодівельними та м’ясними якостями проводили з урахуванням таких кількісних ознак: середньодобовий приріст живої маси за період контрольної відгодівлі, г; вік досягнення живої маси 100 кг (діб); товщина шпику на рівні 6–7 грудних хребців (мм); довжина охолодженої туші (см); довжина беконної половини охолодженої півтуші (см). Комплексну оцінку тварин піддослідних груп проводили за індексами Тайлера і Вангена. Біометричну обробку результатів досліджень проводили за методиками В. П. Коваленка та ін. (2010). Дослідження проведено в агроформуваннях Дніпропетровської області, м’ясокомбінаті “Джаз” та лабораторії тваринництва Інституту зернових культур НААН України. Установлено, що за відгодівельними і м’ясними якостями молодняк свиней генеалогічних ліній Tafftus C61203 UA 8819345 і Azuro UA 8800557 великої білої породи відповідають класу еліта. Молодняк свиней генеалогічної лінії Tafftus C61203 UA 8819345 переважає ровесників лінії Azuro UA 8800557 за віком досягнення живої маси 100 кг на 3,25%, товщиною шпику на рівні 6–7 грудних хребців — на 5,74%, довжиною охолодженої туші — на 0,93%. Більша довжина охолодженої туші та довжина беконної половини охолодженої туші характерні для тварин лінії Azuro UA 8800557. Кількість вірогідних кореляційних зв’язків між відгодівельними і м’ясним якостями молодняку свиней великої білої породи, селекційним індексом СІ та індексом Тайлера становить 80%. Установлено, що максимальну прибавку додаткової продукції одержано від молодняку свиней генеалогічної лінії Tafftus C61203 UA 8819345 (+2,52%), І піддослідної групи за індексом Тайлера (+3,98%) та селекційним індексом СІ (+4,30%). Критерієм відбору високопродуктивних тварин за селекційним індексом СІ є показники 57,69–78,57 бала, за індексом Тайлера — 214,89–242,85 бала. Економічна ефективність використання молодняку свиней зазначених груп забезпечує одержання додаткової продукції на рівні +3,98–4,30%.

Kлючові слова: молодняк свиней, порода, відгодівельні і мясні якості, індекс, кореляція, економічна ефективність


  1. Bagnell CA, Bartol FF. Review: Maternal programming of development in the pig and the lactocrine hypothesis. Animal. 2019; 13 (12): 2978–2985. DOI: 10.1017/S1751731119001654.
  2. Balatsky V. Polymorphism of leptin (LEP) and leptin receptor (LEPR) genes and their association with meat and back fat quality in Ukrainian Large White pigs. CRIB Annual Meeting 2017. University of West of England, 2017: 25.
  3. Berezovskyi MD., Khatko IV. Methods of evaluation of boars and sows according to the quality of the offspring in the conditions of breeding farms and breeding breeders. Modern methods of research in pig breeding. Poltava, 2005: 32–37. (in Ukrainian)
  4. Buslyk TV, Ilchenko MO, Oliinychenko YK, Bankovska IB, Balatskyi VM. The influence of the polymorphism of cathepsin F gene on the meat quality of Ukrainian large white pigs. Tech. Bull. SRCIVMFA IAB. Lviv, 2018; 19 (2): 280–285. Available at: https://www.scivp.lviv.ua/wp-content/uploads/2021/09/44.pdf (in Ukrainian)
  5. Hryshyna LP, Krasnoshchok OO. Feeding qualities of purebred, crossbred and hybrid young pigs. Swine Breed. Poltava, 2018; 71: 35–41. (in Ukrainian)
  6. Hryshyna LP, Krasnoshchok OO. Meat qualities of purebred, crossbred and hybrid young pigs of different growth intensities. Black Sea Reg. Agr. Sci. Mykolaiv, 2019; 3 (103): 98–106. DOI: 10.31521/2313-092X/2019-3(103)-12. (in Ukrainian)
  7. Hugo A., Osthoff G., Jooste P. J. Effect of slaughter weight on the intramuscular fat composition of pigs. 45th International Congress Meat Sci. Tech. 1–6 August 1999, Yokohama, Japan; 1999: 496–497.
  8. Instructions for the growing pigs. Instructions for keeping pedigree records in pig breeding. Kyiv, Kyiv University, 2003: 64 p. (in Ukrainian)
  9. Kemp B, Da Silva CLA, Soede NM. Recent advances in pig reproduction: Focus on impact of genetic selection for female fertility. Dom. Anim. 2018; 53 (2): 28–36. DOI: 10.1111/rda.13264.
  10. Kodak TS. The effectiveness of the use of foreign and domestic boars in combination with purebred and cross-breed sows in the conditions of commercial breeder. Abstract. PhD agr. sci. 06.02.01 Breeding and selection of animals. Poltava, 2015: 21 p. (in Ukrainian)
  11. Kovalenko VP, Khalak VI, Nezhlukchenko TI, Papakina NS. Biometric analysis of the variability of traits of farm animals and birds. A Textbook on genetics of farm animals. Kherson, Oldie, 2010: 160 p. (in Ukrainian)
  12. Krasnoshchok OO. Formation of productivity of pigs depending on methods of cultivation and intensity of growth. Abstract. PhD agr. sci. 06.02.01 Breeding and selection of animals. Poltava, 2020: 23 p. (in Ukrainian)
  13. Naryzhna OL. The efficiency of using purebred and terminal boars when combining them with large white sows in farm conditions. Abstract PhD agr. sci. 06.02.01 Breeding and selection of animals. Poltava, 2017: 22 p. (in Ukrainian)
  14. Pelykh VH., Ushakova SV. Pig productivity’s increase through the compatibility of cross parental pairs in two-way crossing. Black Sea Reg. Agr. Sci. Mykolaiv, 2015; 4 (87): 145–152. Available at: https://visnyk.mnau.edu.ua/n87v4r2015pelykh (in Ukrainian)
  15. Pogodaev VA, Komlatskyi GV. Reproductive, fattening and meat qualities of Danish breeding pigs. Zootechnics, 2014; 6: 5–7.
  16. Povod M, Mykhalko O, Korzh O, Gutyj B, Mironenko O, Verbelchuk S, Koberniuk V, Tkachuk O. Dependence of the microclimate parameters of the pig house on different frequency of manure pits emptying and outdoor temperature. Pap. Ser. Managem. Econ. Engineer. Agricult. Rural Dev. 2022; 22 (4): 603–615
  17. Rauw WM, Rydhmer L, Kyriazakis I, Øverland M, Gilbert H, Dekkers JCM, Hermesch S, Bouquet A, Gómez Izquierdo E, Louveau I, Gomez-Raya L. Prospects for sustainability of pig production in relation to climate change and novel feed resources. Sci. Food Agricult. 2020; 100 (9): 3575–3586. DOI: 10.1002/jsfa.10338.
  18. Saienko AM, Hryshyna LP, Oliinychenko YK, Voloshchuk OV. Relationship of genotypes at loci RYR1. LEP 3469 T>C with fattening and meat qualities of pigs. Swine Breed. Poltava, 2019; 72: 70–75. (in Ukrainian)
  19. Susol RL. Feeding and meat qualities of young pigs of the Piétrain breed taking into account DNA markers. Bull. Black Sea. Odesa, 2013; 70: 91–97. (in Ukrainian)
  20. Tserenyuk OM. The effect of heterosis in the reciprocal crossing of Large white and Landrace breeds. Black Sea Reg. Agr. Sci. Mykolaiv, 2010; 1 (52/2): 66–70. (in Ukrainian)
  21. Vashchenko PA. Prediction of breeding value of pigs based on linear models of selection indices and DNA markers. Thes. Doc. Agr. Sci. 06.02.01 Breeding and selection of animals. Mykolaiv, 2019: 43 p. (in Ukrainian)
  22. Voloshchuk VM, Floka LV. Feeding and meat qualities of pigs depending on phenotypic and genotypic factors. Swine Breed. Poltava, 2016; 68: 47–52. (in Ukrainian)
  23. Wang G, Shen Y, Li C, Zhu Q, ZhanBota A. The regulatory effect of herd structure on pig production under the environmental regulation. PLoS One. 2022; 17 (4): e0266687. DOI: 10.1371/journal.pone.0266687.
  24. Wu Y, Zhao J, Xu C, Ma N, He T, Zhao J, Ma X, Thacker PA. Progress towards pig nutrition in the last 27 years. Sci. Food Agricult. 2020; 100 (14): 5102–5110. DOI: 10.1002/jsfa.9095.

Search