ЛІПІДНИЙ СКЛАД ТКАНИН МЕДОНОСНИХ БДЖІЛ ЗА УМОВ ГОДОВУВАННЯ ЦИТРАТУ ХРОМУ ТА СЕЛЕНУ

І. І. Ковальчук

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Інститут біології тварин НААН, Україна, м. Львів, 79034, вул. В. Стуса, 38

Подані дані про вміст загальних ліпідів і співвідношення окремих їх класів у тканинах медоносних бджіл за умов підгодівлі сиропом з добавкою цитратів Хрому та Селену. Встановлено вірогідні відмінності фракційного розподілу ліпідів тканин медоносних бджіл дослідних груп порівняно до контрольної.

Дослідження проведено у літній період на чотирьох  групах медоносних бджіл, по 3 вулики в кожній. І контрольна — з підгодівлею 500 мл чистого цукрового сиропу/добу, ІІ група додатково до 500 мл цукрового сиропу включено 0,5 мг Селену у вигляді цитрату, ІІІ група — 0,7 мг Хрому у вигляді цитрату на 500 мл цукрового сиропу, а IV група ─  0,5 мг Селену та 1,5 мг Хрому у вигляді цитрату на 500 мл цукрового сиропу. Екстрагування загальних ліпідів у зразках тканин медоносних бджіл проводили за методом Фолча, а їх кількість визначали гравіметричним методом.

За умов підгодівлі цукровим сиропом медоносних бджіл і добавок цитратів Хрому та Селену спостерігали вірогідно вищий вміст загальних ліпідів у тканинах медоносних бджіл ІІ та ІІІ груп відповідно у 2,2 та 2,3 раза (р<0,05). Крім того, встановлено виражені різниці щодо співвідношення окремих класів ліпідів у тканинах цілого організму медоносних бджіл дослідних груп, а саме: вірогідно вищий вміст фосфоліпідів, НЕЖК (р<0,05) і триацилгліцеролів (р<0,001), на тлі вірогідного зменшення кількості моно- і диацилгліцеролів (р<0,001) та етерифікованого холестеролу (р<0,001) у бджіл II та IV групи.

Встановлені зміни вмісту загальних ліпідів і їх фракцій в організмі бджіл за умов згодовування з сиропом різної кількості цитратів Хрому та Селену вказують на дозозалежний вплив цих сполук  на метаболізм загальних ліпідів та окремих їх фракцій у тканинах організму медоносних бджіл.

Ключові слова: БДЖОЛИ, ТКАНИНИ, ЦИТРАТ ХРОМУ, ЦИТРАТ СЕЛЕНУ, ЗАГАЛЬНІ ЛІПІДИ, ТРИАЦИЛГЛІЦЕРОЛИ, ФОСФОЛІПІДИ, ХОЛЕСТЕРОЛ, НЕЖК, МОНО- І ДИАЦИЛГЛІЦЕРОЛИ

скачати повний текст статті в форматі PDF

Search