Завантажити повний текст у PDF

Bìol. Tvarin. 2023; 25 (4): 32–36.
https://doi.org/10.15407/animbiol25.04.032
Received 21.09.2023 ▪ Revision 22.11.2023 ▪ Accepted 21.12.2023 ▪ Published online 29.12.2023


Вплив пробіотичного препарату «ЕнзАктив Мікс» на деякі ланки обміну речовин та показники антиоксидантного захисту в організмі свиноматок та отриманих від них поросят

Т. Я. Прудиус, К. Б. Смолянінов

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.126@gmail.com

Інститут біології тварин НААН, вул. В. Стуса, 38, м. Львів, 79034, Україна


Враховуючи актуальність та значний науково-практичний інтерес до питання впливу пробіотичних препаратів на різні ланки метаболізму і продуктивності сільськогосподарських тварин, ми дослідили вплив кормової добавки «ЕнзАктив Мікс» на основі живих дріжджів Saccharomyces cerevisiae на деякі ланки обміну речовин, вміст продуктів пероксидації ліпідів і активність антиоксидантного захисту в організмі свиней та отриманих від них поросят. Актуальність таких досліджень обумовлена значним інтересом до застосування пробіотичних препаратів не тільки в гуманітарній медицині, але й у практиці тваринництва. Метою роботи було дослідити вплив вказаної кормової добавки на деякі ланки метаболізму в організмі поросних свиноматок та отриманих від них поросят, на показники вмісту продутів перекисного окислення ліпідів (ПОЛ), а також активність антиоксидантних ензимів, зокрема супероксиддисмутази та глутатіонпероксидази в їх організмі. В результаті проведених досліджень встановлено, що застосування свиноматкам під час поросності пробіотичної кормової добавки «ЕнзАктив Мікс» на основі дріжжів Saccharomyces cerevisiae призводило до зниження вмісту продуктів перекисного окиснення ліпідів (ТБК-активних продуктів та гідроперекисей ліпідів) у їх крові та крові отриманих від них поросят. Таке зменшення вмісту продуктів ПОЛ було обумовлене зростанням активності ключового ферменту антиоксидантного захисту — супероксиддисмутази в еритроцитах свиноматок та отриманих від них поросят. Крім того, ми простежили позитивний вплив кормової добавки на показники продуктивності свиноматок.

Ключові слова: «ЕнзАктив Мікс», свиноматки, поросята, Saccharomyces cerevisiae, супероксиддисмутаза, глутатіонпероксидаза, ТБК-активні продукти, гідроперекиси


  1. Arunachalam K, Sreeja PS, Yang X. The antioxidant properties of mushroom polysaccharides can potentially mitigate oxidative stress, beta-cell dysfunction and insulin resistance. Pharmacol. 2022; 13: 874474. DOI: 10.3389/fphar.2022.874474.
  2. Bortoluzzi C, Barbosa J, Pereira R, Fagundes NS, Rafael JM, Menten JFM. Autolyzed yeast (Saccharomyces cerevisiae) supplementation improves performance while modulating the intestinal immune-system and microbiology of broiler chickens. Sustain. Food Syst. Sec. 2018; 2: 85. DOI: 10.3389/fsufs.2018.00085.
  3. Gibson GR, Hutkins R, Sanders ME, Prescott SL, Reimer RA, Salminen SJ, Scott K, Stanton C, Swanson KS, Cani PD, Verbeke K, Reid G. Expert consensus document: The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics (ISAPP) consensus statement on the definition and scope of prebiotics. Rev. Gastroenterol. Hepatol. 2017; 14 (8): 491–502. DOI: 10.1038/nrgastro.2017.75.
  4. Hill C, Guarner F, Reid G, Gibson GR, Merenstein DJ, Pot B, Morelli L, Canani RB, Flint HJ, Salminen S, Calder PC, Sanders ME. Expert consensus document. The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics consensus statement on the scope and appropriate use of the term probiotic. Rev. Gastroenterol. Hepatol. 2014; 11 (8): 506–514. DOI: 10.1038/nrgastro.2014.66.
  5. Islam MN, Rauf A, Fahad FI, Emran TB, Mitra S, Olatunde A, Shariati MA, Rebezov M, Rengasamy KRR, Mubarak MS. Superoxide dismutase: an updated review on its health benefits and industrial applications. Rev. Food Sci. Nutr. 2022; 62 (26): 7282–7300. DOI: 10.1080/10408398.2021.1913400.
  6. Merlot AM, Kalinowski DS, Richardson DR. Unraveling the mysteries of serum albumin — more than just a serum protein. Physiol. 2014; 5: 299. DOI: 10.3389/fphys.2014.00299.
  7. Prudyus T. Morphological characteristics of the duodenum of piglets fed with various feed additives. Mech. Biosys. 2023; 14 (2): 266–272. DOI: 10.15421/022339.
  8. Prudyus TY, Vishchur OI. Efficacy of “EnzActive mix” feed additive in piglet growing. Bìol. Tvarin. 2022; 24 (4): 27–31. DOI: 10.15407/animbiol24.04.027.
  9. Rosalovsky VP, Grabovska SV, Salyha YT. Changes in glutathione system and lipid peroxidation in rat blood during the first hour after chlorpyrifos exposure. Biochem. J. 2015; 87 (5): 124–132. DOI: 10.15407/ubj87.05.124.
  10. Salyha N. Effects of L-glutamic acid and pyridoxine on glutathione depletion and lipid peroxidation generated by epinephrine-induced stress in rats. Biochem. J. 2018; 90 (4): 102–110. DOI: 10.15407/ubj90.04.102.
  11. Slivinska OM, Senkiv OM, Iskra RY. Antioxidant system in rats’ skeletal muscles and blood at hyperglycemia and the influence of zinc citrate. Karazin Kharkiv Nat. Univer. 2016; 26: 5–10. Available at: https://periodicals.karazin.ua/biology/article/view/6251https://periodicals.karazin.ua/biology/article/view/6251

Search