ОБМІН ЛІПІДІВ ТА СТАН АНТИОКСИДАНТНОЇ СИСТЕМИ У КОРОПА В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД РІВНЯ ВІТАМІНУ А У ЙОГО РАЦІОНІ
К. Б. Смолянінов
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Інститут біології тварин НААН, вул. Стуса, 38, м. Львів, 79034, Україна
Останнім часом актуальним є вивчення питань, пов’язаних із впливом вітаміну А на метаболізм ліпідів в організмі риб, основним напрямком при цьому є дослідження рівня пероксидних процесів. Недостатньо з’ясованим залишається проблема оптимального рівня вітаміну А у раціоні риб на різних стадіях їх розвитку. У зв’язку з цим, метою досліджень було вивчення впливу різного рівня вітаміну А у раціоні коропів на інтенсивність процесів пероксидації і активність антиоксидантних ензимів в їхньому організмі. У статті наведені результати дослідження згодовування різного рівня додаткового вітаміну А в раціоні коропів на вітамінний та метаболічний статус, інтенсивність процесів пероксидації й активність ензимів антиоксидантного захисту в їхньому організмі. У результаті досліджень встановлено, що додавання до комбікорму вітаміну А у формі ретинілацетату у кількості 2500 і 5000 МО/кг призводило до вірогідного збільшення його вмісту у печінці. Додавання до раціону коропа вітаміну А у кількості 5000 МО/кг призводило до зменшення рівня триацилгліцеролів в їх крові. Додавання до раціону риб вітаміну А залежно від дози призводило до зменшення відносної кількості фосфоліпідів і вільного холестеролу та збільшення відносної кількості триацилгліцеролів у складі ліпідів скелетних м’язів самок коропа. Згодовування рибам вітаміну А сприяло зменшенню загальної кількості ліпідів та відносної кількості фосфоліпідів і вільного холестеролу та збільшенню відносної кількості триацилгліцеролів у складі ліпідів печінки коропа. Згодовування коропу вітаміну А у кількості 2500 МО/кг комбікорму призводило до вірогідного зниження вмісту гідропероксидів ліпідів, ТБК-активних продуктів та до зростання активності супероксиддисмутази і глутатіонпероксидази порівняно з величинами цих показників у коропів контрольної групи.
Ключові слова: КОРОП, КРОВ, ЛІПІДИ, ВІТАМІН А, ПЕЧІНКА, СКЕЛЕТНИЙ М’ЯЗ, СИСТЕМА АНТИОКСИДАНТНОГО ЗАХИСТУ