an1

ВПЛИВ ДІАМЕТРА СОЛОМИНОК ТА РЕЖИМУ ЇХ ДЕКОНСЕРВАЦІЇ НА АКТИВНІСТЬ ДИФУНДОВАНИХ ФЕРМЕНТІВ У ПРОЦЕСІ КРІОКОНЦЕРВАЦІЇ СПЕРМИ КНУРІВ

 О. О. Корбецька

 korbetska.Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..ua

 

Інститут біології тварин НААН, Львів, 79034, вул. В. Стуса, 38, Україна

 У статті наведено результати вивчення впливу різних діаметрів соломинок (2, 2,8, 5 і 7 мм) для кріоконсервації сперми кнурів на ступінь ушкодження плазматичних мембран і акросом та переживаність сперміїв після деконсервації. Вивчено рівень ушкодження сперміїв за активністю ферментів: аспартатамінотрансферази (АсАТ) та кислої фосфатази (КФ), дифундованих при ушкодженнях клітин у середовище, а також виживання сперміїв протягом часу. Використовували еякуляти від чотирьох кнурів породи ландрас. Після оцінки еякулятів (об’єм, активність, концентрація) проводили еквілібрацію при 5 ºС впродовж 120 хв. Заморожування сперми здійснювали в соломинках об’ємом 0,25, 0,5, 2 і 4мл діаметром 2, 2,8 , 5  і 7 мм відповідно, на програмному заморожувачі PlanerR204, після чого соломинки переносили у рідкий азот. Розморожування сперми проводили при 37 ºСвпродовж 30 с, 50 ºС 12 с і 70 ºС 8 с. У плазмі (середовищі) визначали активність АсАТ та КФ. Крім того, досліджували виживання сперміїв. Найнижчою активність АсАТ і КФ після деконсервації сперми кнурів у середовищі була при застосуванні соломинок з діаметром 2 і 2,8 мм та температури розморожування 50 ºС протягом 12 с, що свідчить про краще збереження цілісності плазматичних мембран сперміїв при застосуванні цього поєднання діаметра соломинки і температури розморожування у порівнянні з іншими дослідними зразками. Спермії, заморожені у соломинках діаметром 2,8 мм, показали найвищі результати виживання при температурі розморожування 50 ºС і становили 7,6 год.

 

 

 

Ключові слова: КНУР, СПЕРМА, КРІОКОНСЕРВАЦІЯ, ДЕКОНСЕРВАЦІЯ, УПАКОВКА, ВИЖИВАНННЯ, АсАТ, КФ

скачати повний текст статті в форматі PDF

Search