Bìol. Tvarin, 2018, volume 20, issue 1, pp. 40–48

БЕЗПЕЧНІСТЬ ВЖИВАННЯ ГЛІФОСАТ-РЕЗИСТЕНТНОЇ ГЕНЕТИЧНО МОДИФІКОВАНОЇ СОЇ

Г. В. Дроник1, І. В. Чорна1, М. С. Рогозинський2

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

1Буковинська державна сільськогосподарська дослідна станція НААН,
вул. Богдана Крижанівського, 21, м. Чернівці, 58026, Україна, тел.: (0372) 52-92-20

2Чернівецький факультет Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут»,
вул. Головна, 203А, м. Чернівці, 58018, Україна, тел.: (03722) 4-56-39

В публікації узагальнені дані літератури щодо впливу «Roundup»-стійкої генетично модифікованої сої на організм тварин. Розглядається вплив гербіциду гліфосату, який широко використовують у сільському господарстві більшості країн світу, на організм рослин і тварин. Оскільки бур’яни стають стійкими до гліфосату, щороку збільшується застосування гербіциду «Roundup». В останні роки традиційну та трансгенну сою широко використовують як у сільському господарстві, так і в харчовій промисловості. З сої виготовляють соуси, її додають до ковбасних та кондитерських виробів, тому зростає її вплив на організм людини і тварин. У статті також висвітлюються сучасні наукові дослідження впливу штучно внесених генів сої на організм тварин та наслідки впливу гліфосату на живі організми (мікроорганізми, риб та ссавців).
Наведені наукові дослідження українських та зарубіжних вчених, які виявили, що гербіцид «Roundup» здатний накопичуватися в насінні сої, крім того, може викликати анатомічні патології, зміни у сечі та біохімічних показниках крові, морфологічні та функціональні зміни печінки і нирок, а також призводити до порушення клітинного окиснення. У літературних джерелах є повідомлення про те, що гербіцид «Roundup» викликає некроз печінки у риб, блокує роботу деяких ензимів у ссавців. У великої рогатої худоби за впливу цього гербіциду спостерігається знищення мікрофлори кишечнику та розмноження шкідливих бактерій. Описані дослідження пренатального введення щурам гліфосату, який є основною діючою речовиною гербіциду «Roundup», що призводить до зміни клінічних показників (АлАт, АсАт, МСМ та лужної фосфатази). Підшкірне введення щурам гліфосату призводить до зміни біохімічних показників та функціонування фізіологічних механізмів. Однозначної відповіді щодо впливу генетично модифікованої гліфосат-резистентної сої та гербіциду «Roundup» немає, тому у подальшому потрібно проводити дослідження для з’ясування, як саме на живі організми впливають трансгенна соя та гербіцид.

Ключові слова: ГЕНЕТИЧНО МОДИФІКОВАНІ ОРГАНІЗМИ, СОЯ, ГЕРБІЦИДИ, ГЛІФОСАТ, РОСЛИНИ, ТВАРИНИ, БІОБЕЗПЕКА

  1. Benachour N. Glyphosate formulations induce apoptosis and necrosis in human umbilical, embryonic, and placental cells. Chem. Res. Toxicol., 2009, vol. 22, no. 1, pp. 97–105. https://doi.org/10.1021/tx800218n
  2. Bohn, T. Compositional differences in soybeans on the market: glyphosate accumulates in Roundup Ready GM soybeans. Food chemistry, 2014, vol. 153, pp. 207–215. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.12.054
  3. Cancer row over GM foods as study says it did THIS to rat and can cause organ damage and early death in humans. The Daily Mail. Available at: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2205509 (Accessed 20 September 2012)
  4. Dolaychuk O. P., Fedoruk R. S., Kovalchuk I. I., Khrabko M. I. Physiological influence of soybeans on native and transgenic varieties on the body of females of third generation rats. Bìol. Tvarin, 2013, vol. 15, no. 3, pp. 22–30. (in Ukrainian)
  5. Dmukhalska Ye. B., Gonsky Ya. I., Yaroshenko T. Ya. Biochemical parameters of the functional state of the liver under conditions of combined action of heavy metals and roundabout. Topical Issues of Experimental and Clinical Biochemistry and Pharmacology, Science-practice conf., October, 9–10 2014. Medical Chemistry, 2014, vol. 16, no. 3, pp. 73–78. (in Ukrainian)
  6. Ermakova I. V. GM soybeans revisiting a controversial format. Nature Biotechnology, 2007, vol. 25, no. 12, pp. 1351–1354. (in Russian) https://doi.org/10.1038/nbt1207-1351
  7. Ermakova I. V. Most offspring of rats fed Roundup Ready soy died within three weeks. In: Genetic Roulette. The Documented Health Risks of Genetically Engineered Foods. USA, Fairfield, IOWA, 2007, pp. 48–50. (in Russian)
  8. Ermakova I. V. New data on the influence of GMOs on the physiological state and higher nervous activity of mammals. 2nd All-Russian Symposium “Physiology of Transgenic Plants and Problems of Biosafety”, Moscow, 2007, pp. 38–39. (in Russian)
  9. Ermakova I. V. Prospects for the development of environmentally friendly food products. 5th Moscow Int. Congress “Biotechnology: state and development prospects”, Moscow, 2009, vol. 2, pp. 366–367. (in Russian)
  10. Ewen S. W. Effect of diets containing genetically modified potatoes expressing Galanthus nivalis lectin on rat small intestine. Lancet, 1999, vol. 354, pp. 9187–9196. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(98)05860-7
  11. Fedketik K. Biochemistry and physiology of action of herbicides. Moscow, 1985, 223 p.
  12. Gillam J. Scientists call for new review of herbicide, cite “flawed” U.S. regulations. Reuters. Retrieved(5 September2015).
  13. Gorbach T. V., Gubina-Vakulik G. I., Denisenko S. A. Influence of genetically modified soya in the diet of white rats on the metabolism and histology of the liver and kidneys from parents and descendants. Problems of aging and longevity, 2016, vol. 25, no. 1, pp. 80–86.
  14. IARC Monographs Volume 112: evaluation of five organophosphate insecticides and herbicides. International Agency for Research on Cancer, 20 March 2015.
  15. Kulik M. F., Korniychuk O. V., Bugayov V. D., Obertyukh Yu. V. Inhibition of growth in the germ of wheat grain, triticale and rye under the influence of water extraction of round-stable GM-soya compared to non-GM soybean. Bulletin of Agrarian Science, 2013, no. 6, pp. 21–21. (in Ukrainian)
  16. Kulik M. F., Kulik Y. M., Obertyukh Yu. V. Chemical effect of long-term feeding of transgenic soy on reproductive capacity of pigs. Breeding and genetics of animals, 2015, no. 49, pp. 213–220. (in Ukrainian)
  17. Kulik Y. M., Gavrilyuk A. O, Rauzkiene V. T., Khimich O. V. Morphofunctional changes in the liver, kidney and adrenal glands of experimental animals in the long-term feeding of the round-resistant genetically modified soya. Bulletin of morphology, 2014, vol. 20, no. 1, pp. 149–153 (in Ukrainian)
  18. Kulik Y. M., Rauzkiene V. T., Obertyuk Yu. V., Khimich O. V. Presence in the offspring of rats of the unidentified factor of transgenic soybeans during its feeding for several generations. Bulletin of biological and medical problems, 2015, Vip 4, vol. 1, no. 124, pp. 105–109. (in Ukrainian)
  19. Kulik Y. M., Rauzkiene V. T, Obertyuk Yu. V., Khimich O. V., Rimsha O. I. Identification of the unidentified factor of trans genetic soy in the internal organs of rats with its long-term fed. Bulletin of the Vinnytsia National Medical University University, 2015, vol. 19, no. 2, pp. 144–150 (in Ukrainian)
  20. Kuznetsov V. V. Genetically modified risks and products obtained from them: real and potential risks. Russian Chemical Journal, 2005, vol. 69, no. 4, pp. 70–83.
  21. Landrigan I., Philip J. Benbrook, Charles GMOs, Herbicides, and Public Health. New England Journal of Medicine, 2015, vol. 373, no.8, pp. 693–695. https://doi.org/10.1056/NEJMp1505660
  22. Larsen K., Najle R., Lifschitz A., Virkel G. Effects of sub-lethal exposure of rats to the herbicide glyphosate in drinking water: glutathione transferase enzyme activities, levels of reduced glutathione and lipid peroxidation in liver, kidneys and small intestine. Environ. Toxicol. Pharmacol., 2012, vol. 34, pp. 811–818. https://doi.org/10.1016/j.etap.2012.09.005
  23. Lysenko V. F. Use of soy in mixed fodders for dairy cows. Problems of zoinengineering and veterinary medicine, Kharkiv, Sb. Sciences Prospect KDZVA, 2008, vol. 17 no. 42, p. 1–2, pp. 61–65. (in Ukrainian)
  24. Malatesta M., Biggiogera M. Fine structural analyses of pancreatic acinar cell nuclei from mice fed on GM soybean. Eur. J. Histochem., 2003, vol. 47, pp. 385–388. https://doi.org/10.4081/851
  25. Malatesta M., Boraldi F., Annovi G. A long-term study on female mice fed on a genetically modified soybean: effects on liver ageing. Histochem. Cell Biol., 2008, vol. 130, no. 5, pp. 967–977. https://doi.org/10.1007/s00418-008-0476-x
  26. Malatesta M., Caporalony C., Gavaudan S. Ultrastructural, morphometrical and immunocytochemical analysis of hepatocyte nuclei from mice fed ongenetically modified soybean. Cell Struct. Funct., 2002, vol. 27, pp. 173–180. https://doi.org/10.1247/csf.27.173
  27. Malyk O. G. Phytoestrogens. Lviv, Dobra sprava, 2006, 140 p. (in Ukrainian)
  28. Maximovsky S. Yu., Kudrin B. I., Plotnikova O. M. Changes in the morphological and biochemical parameters of blood of small mammals under the influence of glyphosate. News of the Orenburg State Agrarian University, 2015, issue 4 (54), pp. 93–95. (in Russian)
  29. Mercer D. K. Fate of free DNA and transformation of oral bacterium Streptococcus gordonii DL1 plasmid DNA in human saliva. Aplied and Environmental Microbiology, 1999, vol. 65, pp. 6–10.
  30. Mesnage R., Renney G., Séralini G.-E. Multiomics reveal non-alcoholic fatty liver disease in rats following chronic exposure to an ultra-low dose of Roundup herbicide. Scientific reports, 09 January 2017, pp. 1–15. https://doi.org/10.1038/srep39328
  31. Myers J. P., Michael N. A., Blumberg B. Concerns over use of glyphosate-based herbicides and risks associated with exposures. Environmental Health, 2016, pp. 2–13.
  32. Natarajan S. Proteomic and genetic analysis of glycinin subunits of sixteen soybean genotypes. Plant Physiol. Biochem., 2007, vol. 45, no. 6–7, pp. 436–444. https://doi.org/10.1016/j.plaphy.2007.03.031
  33. Obertyukh Yu. V. Anti-nutrient substances of soy, their inactivation and technology of processing soybeans on an industrial basis and in the conditions of farms. Fodder and fodder production, 2012, vol. 71, pp. 62–71. (in Ukrainian)
  34. Oehrle N. W., Sarma A. D, Waters J. K., Emerich D. W Proteomic analysis of soybean nodule cytosol. Phytochemistry, 2008, vol. 9, no. 13, pp. 426–438. https://doi.org/10.1016/j.phytochem.2008.07.004
  35. Pusztai A. Genetically Modified Foods: are theya risk to human animal health. Biotechnology: genetically modifiedorganisms, 2001, vol. 43, pp. 613–621.
  36. Pusztai A. Report of Project Coordinator on data produced at the Rowett Research Institute. SOAEFD flexible Fund Project RO 818, 22 October 1998.
  37. Richard S., Moslemi S., Sipahutar H., Benachour N., Séralini G. E. Differential effects of glyphosate and roundup on human placental cells and aromatase. Environ. Health Perspect., 2005, vol. 113, pp. 716–720. https://doi.org/10.1289/ehp.7728
  38. Richard S. Moslemi S., Sipahutaret H. Differential effects of glyphosate and roundup on human placental cells and aromatase. Environ. health perspect., 2005, vol. 113, no. 6, pp. 716–720. https://doi.org/10.1289/ehp.7728
  1. Salyha N. O., Snitynskyi V. V. Genetically modified plants and their influence on the organism of animals. Bìol. Tvarin, 2010, vol. 12, no. 2, pp. 61–74. (in Ukrainian)
  2. Samsonuk I. M., Stronsky Yu. S. Activity of transaminases and alkaline phosphatase of serum of blood of rats of three generations, fed by genetically modified soybean. Scientific herald of LNUVMBT named after S.Z. Gzhytsky, 2013, vol. 15, no. 3 (57), part 2, pp. 279–283. (in Ukrainian)
  1. Saz J. M., Marina M. L. High performance liquid chromatography and capillary electrophoresis in the analysis of soybean proteins and peptides in foodstuffs. J. Sep. Sci., 2007, vol. 30, no. 4, pp. 431–451. https://doi.org/10.1002/jssc.200600247
  2. Semenov S. O, Bindyug O. A, Zinoviev S. G. Growth intensity and reproductive capacity of pigs under GM-soy consumption. Pigs, 2014, vol. 64, pp. 143-152 (in Ukrainian)
  3. Séralini G.-E., Clair E., Mesnage R., Gress S.,. Defarge N., Malatestab M., Hennequin D., de Vendômois J. S. Long term toxicity of a Roundup herbicide and a Roundup-tolerant genetically modified maize. Food and Chemical Toxicology, 2012, no. 50, pp. 4221–4231. https://doi.org/10.1016/j.fct.2012.08.005
  4. Schubbert R. Ingested foreign (phage M13) DNA survives transiently in the gastrointestinal tract and entersthe blood stream of mice. Molecules, Genes and Genetics, 1994, vol. 242, pp. 495–504. https://doi.org/10.1007/BF00285273
  5. Schubbert R. On the fate of orally ingestedforeign DNA in mice: chromosomal association and placental transmission in the fetus. Molecules, Genes and Genetics, 1998, vol. 259, pp. 569–576. https://doi.org/10.1007/s004380050850
  6. Sørensen M. T., Højberg O., Poulsen H. D. Glyphosate in the food — can it prevent the animal health? The NOAH environmental organization “GMO Is there still cause for caution?”, Slotsholmen, 2016, pp. 2–20. (in Danish)
  7. Suman S. Genetically Modified Crops: a resource guide for the Asia Pacific, Consumers International Asia Pacific office, Kuala Lumpur, 2003, 289 p.
  8. Tolstrup K. Feed of livestock with products from genetically modified soy. Center for Food Production and Farming, 2014. Available at: http://dca.au.dk/fileadmin/DJF/DCA
  9. Vecchio L., Cisterna B. Ultrastructural analysis of testesfrom mice fed on genetically modified soybean. Eur. J. Histochem., 2003, vol. 48, pp. 449–453. https://doi.org/10.4081/920
  10. Wilson A. Transformation-Induced Mutations in Transgenic plants: Analysis and biosafety implications. Biotechnology and genetic engineering reviews, 2006, vol. 23, pp. 209–237. https://doi.org/10.1080/02648725.2006.10648085
  11. Vudmaska I. V., Paranyak R. P., Yanovych D. O., Semenovych V. K., Golubets R. A. Quality and safety assessment of genetically modified organisms. Bìol. Tvarin, 2007, vol. 9, no. 1–2, pp. 55–64. (in Ukrainian)
  12. Yeldyshev Yu. N. Modern biotechnology. Myths and Reality. Moscow, Taipex Co., 2004, 196 p. (in Russian)
  13. Zagrebelny V. O., Gaydy O. S., Usachenko N. V. Analysis of results of determination of GMOs in raw materials of vegetable origin in 2013. Veterinary Medicine, 2014, vol. 98, pp. 158–161. (in Ukrainian)
  14. Zhidenko A.A. The role of calcium cations in the formation of adaptive reactions to herbicides in carp organism (Cyprinus carpio). Bulletin of the Dnipropetrovsk University. Biology. Ecology, 2009, is. 17, vol. 1, pp. 70–79. (in Ukrainian)
  15. Zinoviev S. G. Some biochemical parameters of blood of pigs using GM soy in their diets. Bìol. Tvarin, 2014, vol. 16, no. 1, pp.76–82. (in Ukrainian)

скачати повний текст статті в форматі PDF

Search