ВМІСТ ЗАГАЛЬНИХ ЛІПІДІВ І СПІВВІДНОШЕННЯ ЇХ ФРАКЦІЙ У ПРОДУКЦІЇ МЕДОНОСНИХ БДЖІЛ ЗА ЗГОДОВУВАННЯ БОРОШНА НАТИВНОЇ СОЇ З ДОДАВАННЯМ ХРОМУ ХЛОРИДУ ТА АКВАНАНОЦИТРАТУ
Р. С. Федорук, Л. І. Романів
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Інститут біології тварин НААН,
вул. В. Стуса, 38; м. Львів, 79034, Україна
У статті наведено результати досліджень щодо вивчення впливу згодовування борошна нативної сої з додаванням до нього хрому хлориду та цитрату на вміст загальних ліпідів і співвідношення їх класів у перзі та бджолиних стільниках (язиках) медоносних бджіл. У підгодівлі бджіл II дослідної групи використовували борошно з бобів нативної сої в кількості 200г/бджолосім’ю/тиждень з додаванням до нього попередньо розведеного у 50 мл 60 % цукрового сиропу хрому хлориду в кількості 7,7 мг, що еквівалентно 1,5 мг чистого Хрому. Бджоли III дослідної групи додатково до такої ж кількості (200 г/бджолосім’ю/тиждень) борошна з бобів нативного сорту сої отримували розведений в 50 мл 60 % цукрового сиропу аквананоцитрат хрому, в кількості 0,2 мл, що еквівалентно 60 мкг Хрому. Дослід тривав 35діб з інтервалом підгодівлі 7 діб.
Дослідженнями не встановлено вірогідних різниць вмісту загальних ліпідів у перзі II і III дослідних груп виявлено лише тенденцію до його підвищення рівня стосовно показників у контрольній групі. Однак у бджолиних стільниках (язиках) III дослідної групи встановлено вірогідне зростання абсолютного вмісту загальних ліпідів, тоді як у II дослідній групі виявлено тенденцію до підвищення їхнього рівня порівняно до контрольних показників. Встановлено, що відносний вміст окремих класів загальних ліпідів у перзі медоносних бджіл I— контрольної, II і III дослідних груп характеризувався таким співвідношенням (%): фосфоліпідів ― 18,95; 19,13; 22,34 (р<0,001); моно- та диацилгліцеролів ― 17,08; 17,34; 16,54; вільного холестеролу ― 16,25; 16,13; 15,59; НЕЖК ― 6,48; 5,98; 6,35; триацилгліцеролів ― 17,64; 17,93; 20,58 (р<0,01); етерифікованого холестеролу ― 23,59; 23,48; 18,59 (р<0,001). У бджолиних стільниках (язиках) II і III дослідних груп порівняно до I — контрольної, відзначено більше виражені, ніж у перзі різниці відносного вмісту окремих класів ліпідів, зокрема (%): фосфоліпідів ― 19,15; 16,85 (р<0,01); 20,13 (р<0,001); моно- та диацилгліцеролів ― 11,98; 14,69 (р<0,001); 12,59; вільного холестеролу ― 14,81; 15,53 (р<0,02); 15,76 (р<0,02); триацилгліцеролів ― 15,89; 18,62 (р<0,01); етерифікованого холестеролу ― 25,02; 20,53 (р<0,001); 21,04 (р<0,001).
Ключові слова: бджоли, ЗАГАЛЬНІ ЛІПІДИ, КЛАСИ ЛІПІДІВ, соя, хлорид хрому, цитрат хрому
- Yeskov E. K. Ecology of the honeybee. Rosahropromyzdat, 1991. pp. 200–268. (in Russian)
- Kokorev N., Chernov B. Pchely. Bees. Food and feed. 2005, pp. 42–59. (in Russian)
- Taranov H. F. Carbohydrate, protein and mineral supplements bees. Moscow, 1986, pp. 7–10. (in Russian)
- Bohdanov H. O. The biological value of bee pollen. The Animal Biology, 2005, vol. 5, pp. 49–55. (in Ukrainian)
- Petybskaya V. S. Feeding value of different soybean varieties. Scientific and technical bulletin VNIIMK, Krasnodar, 2004, vol. 1, pp. 87–89. (in Russian)
- Petybskaja V. S. Biochemistry of soy. Scientific and technical bulletin VNIIMK, 2005, pp. 80–135. (in Russian)
- Melnichenko A. N. Biological Basis of Intensive Bee-keeping. Moscow, AAS Publ., 1995, 204 p. (in Russian)
- Kovalskyy Yu. V. Physiological-Biochemical and productive performance Carpathian bees for the actions of nutritional factors. Author. Dis. can. with. G. sciences: 03.00.04. Lviv, 2005, 16 p. (in Ukrainian)
- Iskra R. Ya., Vlizlo V. V. Biological role of chromium in animals. The Animal Biology, 2011, vol. 13, no. 1–2, pp. 31–47. (in Ukrainian)
- Vincent J. B. The Nutritional Biochemistry of Chromium (III). Department of Chemistry The University of Alabama Tuscaloosa, USA, 2007, 277 p.
- Kovalskyy Yu. V., Kyryliv Ya. I. Technology of bee products. Lviv, 2011, pp. 83–92. (in Ukrainian)
- Kherold Ye., Vays K. New course of beekeeping. 2007, pp. 59–64. (in Russian)
- Biluk E. V. Modern dictionary directory beekeeper. Donetsk, 2006, pp. 66–69. (in Ukrainian)
- Dechaume-Moncharmont F.-X., Azzouz H., Pons O., Pham-Delegue M.-H. Soybean proteinase inhibitors and the foraging strategy of free flying honeybees. Apidologie, 2005, vol. 36. https://doi.org/10.1051/apido:2005031
- Folch J. A. A simple method for the isolation and purification of total lipids from animal tissue. Stanley Journal of Biological Chemistry, 1957, vol. 226, no. 1, pp. 497–509.
- Uayt A., Khendler F., Smyt Ye. Principles of biochemistry. Vol. 2. Mir, 1981, pp. 212–218. (in Russian)
- Lenyndzher A. Fundamentals of Biochemistry. Moscow, 1985, vol. 2, pp. 253–254. (in Russian)
- Taranov H. F. Isolation and construction of wax combs. Beekeeping, 1982, vol. 8, pp. 23–24. (in Russian)
- Tyshchenko V. P. Insect Physiology. Moscow, 1986, pp. 54–56. (in Russian)
- Rose R., Dively G. P., Pettis J. Effects of Bt corn pollen on honey bees: emphasis on protocol development. Apidologie, 2007, vol. 38. https://doi.org/10.1051/apido:2007022
- Korzh V. N. Beeswax. Kharkiv, 2009, p. 143. (in Ukrainian)