ДОСЛІДЖЕННЯ РОЗЧИННОСТІ ПРОТЕЇНУ КОРМІВ РІЗНОГО ПОХОДЖЕННЯ

ТА ВМІСТУ БІОЛОГІЧНО АКТИВНИХ РЕЧОВИН В УМОВАХ IN VITRO

Л.М. Дармограй

murolyb@ukr.net

Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені

С.З. Гжицького, вул. Пекарська, 50, Львів, 79010, Україна

Проведено порівняльні дослідження розчинності протеїну кормів в умовах invitro різного походження: зерно пшениці, зерно сої, шроти соняшнику, глютен, а також насіння галеги, листочки галеги, сіно галеги, яке було заготовлене у фазі бутонізації — початку цвітіння. Встановлено значний вплив виду корму на ступінь розчинності протеїну. Згідно з проведеними дослідженнями виявлено, що розчинність протеїну досліджуваних кормів знаходиться в межах від 7,4 % до 69,0 %. Найвищий показник розчинності протеїну був у шроті соняшнику (69,0 %), а найнижчий досліджуваний показник встановлено у глютені (7,4 %). Показник розчинності протеїну насіння галеги становить 50,0 %, у листосточках галеги 40,0 %, сіна 37,0 % від його загальної кількості. Результати досліджень вказують, що глютен відноситься до кормів з низьким рівнем розчинності, протеїн Galegaorientalis (La) — із середнім, а соя і шроти соняшнику — із високим ступенем розчинності протеїну..Досліжено якісну оцінку вмісту біологічно активних речовин в органах рослин Galega orientalis (La). Виявлено високий вміст флавоноїдів і сапонінів у розеткових листках, а також аскорбінової кислоти в органах цієї рослини і пелюстках. Високий вміст дубильних речовин встановлено у пелюстках Galegaorientalis (La). У коренях досліджуваної рослини міститься високий вміст кумаринів і водорозчинних поліцукрів. Фітохімічне дослідження органів рослини Galegaorientalis (La) вказує на відсутність у ній серцевих глікозидів і антраглікозидів. Окреслено перспективи подальших досліджень цієї проблеми.

Ключові слова:КОРМИ, РОЗЩЕПЛЕННЯ У РУБЦІ, РОЗЧИННІСТЬ ПРОТЕЇНУ, БІОЛОГІЧНО АКТИВНІ РЕЧОВИНИ, GALEGAORIENTALIS (LA), ОРГАНИ РОСЛИН

скачати повний текст статті в форматі PDF

Search