Bìol. Tvarin, 2019, volume 21, issue 4, pp. 18–21

ДЕЯКІ ПОКАЗНИКИ ВУГЛЕВОДНЕВОГО ОБМІНУ В ОРГАНІЗМІ МИШЕЙ ЗА ДІЇ МОДИФІКОВАНОГО ПЕКТИНУ

А. Г. Вовкогон

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Білоцерківський національний аграрний університет,
пл. Соборна, 8/1, м. Біла Церква, 09117, Україна

Пошук нових і удосконалення перевірених носіїв для біотехнологічних методів і процесів іммобілізації ензимів та клітин мікроорганізмів є актуальним питанням. Пріоритетними є широкодоступні та недорогі носії. Також носії, використовувані в харчовій промисловості, мають бути нетоксичними, метаболізуватися або швидко виводитися з організму. Фізико-хімічні властивості пектину як харчової добавки дозволяють використовувати його як природний носій. Проте для підвищення сорбційних властивостей пектину в НДІ харчових технологій та технологій переробки продукції тваринництва Білоцерківського НАУ було розроблено технологію його модифікації. Вивчено нешкідливість модифікованого пектину на білих мишах на основі відсутності летальних наслідків патологоанатомічних змін та деяких біохімічних показників. Після завершення експерименту щодо нешкідливості проведено визначення деяких показників вуглеводневого обміну в організмі мишей за дії різних доз модифікованого пектину. Було створено три групи дослідних тварин масою 19–20 г по 5 особин у кожній. Вміст глюкози, піровиноградної та молочної кислот досліджували у сироватці крові, вміст глікогену — у печінці лінійних мишей. Годівлю, догляд та утримання мишей під час експерименту проводили згідно з сучасними вимогами біоетики. Наприкінці експерименту (11-та доба після внутрішньошлункового введення 0,3 см3 5,0 % суспензії модифікованого пектину) у дослідних мишей не встановлено змін щодо вмісту глюкози, піровиноградної і молочної кислот у сироватці крові та глікогену у печінці порівняно з тваринами, яким вводили фізіологічний розчин. Не виявлено вірогідного збільшення вмісту глюкози, піровиноградної і молочної кислот у сироватці крові та глікогену у печінці мишей, яким вводили по 0,3 см3 10,0 % суспензії модифікованого пектину, порівняно з тваринами контрольної групи. Отже, за одноразового введення 0,3 см3 5,0 % та 10,0 % суспензій модифікованого пектину порушень вуглеводневого обміну в організмі мишей не виявлено, що свідчить про відсутність токсичного впливу досліджуваної речовини на організм білих мишей.

Ключові слова: МОДИФІКОВАНИЙ ПЕКТИН, МИШІ, ГЛЮКОЗА, ПІРОВИНОГРАДНА КИСЛОТА, МОЛОЧНА КИСЛОТА, ГЛІКОГЕН

  1. Bátori, Jabbari M., Åkesson D., Lennartsson P. R., Taherzadeh M. J., Zamani A. Production of pectin-cellulose biofilms: a new approach for citrus waste recycling. International Journal of Polymer Science, 2017, article ID 9732329, 9 p. https://doi.org/10.1155/2017/9732329
  2. Canteri-Schemin P. M. H., Fertonani H. C. R., Waszczynskyj N., Wosiacki G. Extraction of pectin from apple. Brazilian Archives of Biology and Technology, 2005, vol. 48, issue 2, pp. 259–266. https://doi.org/10.1590/S1516-89132005000200013
  3. Chechyotkin A. V., Voronyanskiy V. I., Pokusay G. G., Kartashov N. I., Doktorovich N. L., Kirichenko I. V. Workshop on biochemistry of farm animals. Moscow, Vyshchaya shkola, 1980, 303 p. (in Russian)
  4. Dinu D. Extraction and characterization of pectins from wheat bran. Romanian Biotechnology Letter, 2001, vol. 6, pp. 37–44.
  5. Gama W. B. M. V., De Farias Silva C. E., Oliveira Da Silva L. M., Abud A. K. S. Extraction and Characterization of pectin from citric. Chemical engineering transactions, 2015, vol. 44, pp. 259–264. DOI: 10.3303/CET1544044.
  6. Herasymenko V., Herasymenko M., Tsvilikhovskyi M. Biotechnology. Kyiv, 2006, 647 p. (in Ukrainian)
  7. Instructions to the set of reagents for the determination of glucose in biological liquids by the color of the reaction with an ortho-toluidine reagent (cat. no. NR009.01). Approved by the Institute of Surgery and Transplantology, Academy of Medical Sciences of Ukraine, October 10, 2003. Kyiv, 2003, 2 p. (in Ukrainian)
  8. Kushnir O. Iu. The influence of melatonin on indices of carbohydrate metabolism in rats with aloxane diabetes. Autoref. diss. For PhD in medical sci., spec. 03.00.04 “biochemistry”. Kyiv, Institute of Gerontology named after F. Chebotarov, 2010, 21 p. (in Ukrainian)
  9. Miceli-Garcia L. G. Pectin from apple pomace: extraction, characterization, and utilization in encapsulating alpha-tocopherol acetate. Dissertations, Theses, & Student Research in Food Science and Technology, 2014, vol. 40, pp. 49–63.
  10. Oliveira T. Í. S., Rosa M. F., Cavalcante F. L., Pereira P. H. F., Moates G. K., Wellner N., Mazzetto S. E., Waldron K. W., Azeredo H. M. C. Optimization of pectin extraction from banana peels with citric acid by using response surface methodology. Food Chemistry, 2016, vol. 198, pp. 113–118. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.0080
  11. Plohinskiy N.A. Biometrics Guide for Livestock Specialists. Moscow, Kolos, 1969, 256 p. (in Russian)
  12. Shan Q. L., Chin N. L., Yusof A. Y. Extraction and Characterization of Pectin from Passion Fruit Peels. Agriculture and Agricultural Science Procedia, 2014, vol. 2, pp. 231–236. https://doi.org/10.1016/j.aaspro.2014.11.033
  13. Srivastava P., Malviya R. Extraction, characterization and evaluation of orange peel waste derived pectin as a pharmaceutical excipient. The Natural Products Journal, 2011, vol. 1, issue 1, pp. 65–70. https://doi.org/10.2174/2210315511101010065
  14. Sulieman A. M. E., Khodari K. M. Y., Salih Z. A. Extraction of pectin from lemon and orange fruits peels and its utilization in jam making. International Journal of Food Science and Nutrition Engineering, 2013, vol. 3, issue 5, pp. 81–84. DOI: 10.5923/j.food.20130305.01.
  15. Tang P. Y., Wong C. J., Woo K. K. Optimization of pectin extraction from peel of dragon fruit (Hylocereus polyrhizus). Asian Journal of Biological Sciences, 2011, vol. 4, issue 2, pp. 189–195. https://doi.org/10.3923/ajbs.2011.189.195
  16. Tiwari A. K., Saha S. N., Yadav V. P., Upadhyay U. K., Katiyar D., Vishwavidyalaya T. M. G. G. Extraction and characterization of pectin from orange peels. International Journal of Biotechnology and Biochemistry, 2017, vol. 13, issue 1, pp. 39–47. Available at: https://www.ripublication.com/ijbb17/ijbbv13n1_06.pdf

Завантажити повний текст статті у форматі PDF

Search