БІОЛОГІЧНИЙ ВПЛИВ РІЗНОЇ КІЛЬКОСТІ БОБІВ СОЇ ТРАДИЦІЙНОГО ТА ТРАНСГЕННОГО СОРТУ У РАЦІОНІ НА ОРГАНІЗМ САМОК ЩУРІВ ДРУГОГО ПОКОЛІННЯ
О. П. Долайчук, Р. С. Федорук
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Інститут біології тварин НААН, лабораторія екологічної фізіології та якості продукції, Україна, м. Львів, 79034, вул. В. Стуса, 38
Незважаючи на багаторічний досвід використання кормів з ГМ рослин, у тому числі соєвих, залишаються не повністю з’ясованими механізми їх фізіологічного впливу на організм, зокрема на імунобіологічний статус, репродуктивну функцію, дезінтоксикаційні процеси, ріст і розвиток організму в динаміці поколінь, що й обумовило вибір напрямку наших досліджень. Соя як нативного, так і трансгенного сорту містить велику кількість біологічно активних речовин, вплив яких є дозозалежним, тому в завдання наших досліджень входило також вивчення впливу різної кількості сої у раціоні щурів. У статті наведені результати досліджень фізіологічного стану самок щурів другого покоління за умов згодовування їм та їхнім матерям бобів натуральної та генетично модифікованої сої у кількості 30 та 50 % за поживністю раціону. Вплив сої проявлявся підвищенням у крові рівня досліджуваних глікопротеїнових та імунологічних показників, що свідчить про активацію імунної системи і може бути пов’язано з аліментарним складом сої та наявністю в ній біологічно активних речовин з імуностимулюючою дією. Результати визначення фракцій фенолів свідчать про напруження дезінтоксикаційних процесів в організмі тварин дослідних груп. Згодовування бобів натуральної та генетично модифікованої сої самкам щурів (F2) негативно вплинуло на їх фертильність, що може бути зумовлено залишковою активністю ізофлавонів у насінні сої, які володіють естрогенною дією. Згодовування бобів сої самкам дослідних груп пригнічує життєздатність приплоду у перші 2 місяці життя, що більше виражено для груп тварин, яким згодовували ГМ сою, і може бути зумовлено кумуляцією в бобах та негативною дією гербіциду гліфосату в їхньому організмі.
Ключові слова: ГЛІКОПРОТЕЇНИ; ЦИРКУЛЮЮЧІ ІМУННІ КОМПЛЕКСИ; МОЛЕКУЛИ СЕРЕДНЬОЇ МАСИ; АМІНОТРАНСФЕРАЗНА АКТИВНІСТЬ; СОЯ; ГМО