Bìol. Tvarin, 2019, volume 21, issue 3, pp. 47–55

ЛАБОРАТОРНЕ ТА ВИРОБНИЧЕ ВИПРОБУВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ПОСТБІОТИКА

М. Д. Кучерук, Л. М. Виговська

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Національний університет біоресурсів і природокористування України,
вул. Героїв Оборони, 15, м. Київ, 03041, Україна

Органічне птахівництво — перспективна галузь тваринництва. Виробництво якісної й безпечної курятини потребує альтернативних профілактичним антибіотикам препаратів, оскільки останні заборонені до використання законодавчо. Метою досліджень було випробування розробленого нами на основі метаболітів симбіотичних бактерій постбіотика in vitro (в умовах мікробіологічної лабораторії) та in vivo (в умовах сертифікованого органічного господарства). Лабораторне тестування препарату щодо бактерицидної активності проводили у двох концентраціях бактеріоцину нізину — 0,05 та 0,1 г. Використовували тест-культури мікроорганізмів Escherichia coli, Yersinia enterocolitica, Listeria ivanovii, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus. Виробниче випробування препарату стосувалося можливості його застосування курчатам-бройлерам для попередження виникнення захворювань бактеріальної етіології. Встановлено, що випробувані варіанти № 1 і № 2 постбіотика, які містять 0,05 і 0,10 г нізину, відповідно продемонстрували виражений інгібуючий ефект in vitro на ріст тест-культур Escherichia coli ATCC 25922 (F 50), Bacillus subtilis ATCC 6633, Staphylococcus aureus ATCC № 25923. Постбіотичний варіант № 1 був активним стосовно Listeria ivanovii АТСС 19119, варіант № 2 — стосовно Yersinia enterocolitica ATCC 23715. За виробничого випробування постбіотика та вивчення його ефективності in vivo на курчатах-бройлерах встановлено можливість його застосування для профілактики інфекцій, викликаних патогенними бактеріями. За рахунок бактерицидних властивостей препарату відбувається корекція мікробного складу травного каналу, внаслідок чого покращується імунітет, стан здоров’я й продуктивність птиці. Загибель птиці, порівняно з контрольною групою курчат, яким не задавали профілактичного препарату, вдалося зменшити на 31 %. На відміну від антибіотиків, компоненти постбіотика (бактеріоцин нізин й молочна кислота) повністю розщеплюються і виводяться з організму не накопичуючись у залишкових кількостях в організмі птиці.

Ключові слова: КУРЧАТА, ОРГАНІЧНА ПРОДУКЦІЯ, ОРГАНІЧНЕ ПТАХІВНИЦТВО, ПОСТБІОТИК, БАКТЕРІОЦИН, БАКТЕРИЦИДНІ ВЛАСТИВОСТІ

  1. Iebba V., Totino V., Gagliardi A., Santangelo F., Cacciotti F., Trancassini M., Mancini C., Cicerone C., Corazziari E., Pantanella F., Schippa S. Eubiosis and dysbiosis: the two sides of the microbiota.  The New Microbiologica: official journal of the Italian Society for Medical Virology (SIVIM), 2016, vol. 39, issue 1, pp. 1–12. Available at: https://www.researchgate.net/publication/296481400_Eubiosis_and_Dysbiosis_The_Two_Sides_of_the_Microbiota (accessed Mar 10 2019).
  2. Kucheruk M. D. Sanitary and hygienic aspects of correction of microendocology of intestines of animals. The World of Science and Innovation “Scientific World”, 2016, vol. 2, issue 10, pp. 32–35. (in Ukrainian)
  3. Kucheruk M. D., Zasekin D.A. Microendoecology intestines of animals. Nutraceutics. Kyiv, Scientific-production enterprise “Interservis” LLC, 2013, 344 p. (in Ukrainian)
  4. Liu Y., Yang X., Xin H., Chen S., Yang C., Duan Y., Yang X. Effects of a protected inclusion of organic acids and essential oils as antibiotic growth promoter alternative on growth performance, intestinal morphology and gut microflora in broilers. Animal Science Journal, 2017, vol. 88, issue 9, pp. 1414–1424. DOI: 10.1111/asj.12782.
  5. McFarland L. V. Antibiotic-associated diarrhea: epidemiology, trends and treatment. Future Microbiology, 2008, vol. 3, issue 5, pp. 563–578. DOI: 10.2217/17460913.3.5.563.
  6. Meghrous J., Euloge R., Junelles A. M., Ballongue J., Petitdemange H. Screening of Bifidobacterium strains for bacteriocin production. Biotechnology Letters, 1990, vol. 12, issue 8, pp. 575–580. DOI: 10.1007/BF01030755.
  7. Otchenashko V. V. Use of lactic acid in livestock. Kyiv, 2012, 46 p. (in Ukrainian)
  8. Sologub Yu. O. Organic production as a component of ecological and food safety of Ukraine. Organic production and food safety. Zhytomyr, ZNAMEU, 2017, pp. 398–401. (in Ukrainian)
  9. Zasekin D., Prus V., Reva O. In the WTO and the EU — without antibiotics in feeds and livestock products! Veterinary Medicine of Ukraine, 2006, vol. 4, pp. 30–31. (in Ukrainian)
 

Завантажити повний текст статті у форматі PDF

Search