УДК 636.4.082                                                               http://dx.doi.org/10.15407/animbiol18.04.009

ФІЗИКО-ХІМІЧНІ ПОКАЗНИКИ ПІДШКІРНОГО ШПИКУ СВИНЕЙ РІЗНОГО НАПРЯМУ ПРОДУКТИВНОСТІ

Г. О. Бірта, Ю. Г. Бургу, В. О. Назаренко, О. О. Горячова

uo@uccu.org.ua

Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі»,
вул. Коваля, 3, м.Полтава, 36014, Україна

У статті викладено результати досліджень з вивчення хімічного складу та фізико-хімічних властивостей сала свиней різних порід.

Найбільша кількість води виявлена в салі свиней червоної білопоясої породи за різних рівнів відгодівлі і різних вагових кондицій відповідно, а найменша — у свиней миргородської породи. Кількість протеїну в салі цих тварин була також різною: найбільше протеїну спостерігалось у свиней м’ясного напрямку продуктивності при всіх рівнях відгодівлі. Кількість протеїну в салі м’ясних порід була на рівні 2,46–2,53 %. Спостерігалась обернено пропорційна залежність між вмістом протеїну і жиру в салі. Більша кількість жиру обумовлювала менший вміст протеїну.

З віком тварин хімічний склад сала змінювався: спостерігалось закономірне зменшення кількості води і протеїну та підвищення кількості жиру в ньому. Фізико-хімічні властивості шпику у свиней усіх досліджуваних генотипів була у певній залежності від породи і статі. Наведені дані свідчать, що величина йодного числа сала у кастратів була дещо вищою, ніж у свинок і кнурців. Але вірогідної різниці за цим показником не виявлено.

Вивчення питання про жирнокислотний склад ліпідів шпику свиней різних вагових кондицій має важливе практичне значення у свинарстві для встановлення найбільш оптимальних строків забою тварин з метою одержання м’ясо-сальної свинини високої якості. Жирнокислотний склад сала свинок, кнурців і кастратів усіх порівнюваних генотипів був майже однаковим за кількістю ліноленової та арахідної кислот. Щодо вмісту лінолевої кислоти спостерігалася деяка міжпородна різниця як між породами, так і між окремими тваринами однієї породи.

Ключові слова: ПОРОДИ, ШПИК, ВМІСТ ВОЛОГИ, ПРОТЕЇН, ЖИР, ЙОДНЕ ЧИСЛО, ТЕМПЕРАТУРА ТОПЛЕННЯ, ЧИСЛО РЕФРАКЦІЇ

1. Berezovsky M. D. Chemical composition and physical and chemical properties of meat and lard of pigs, sows received the combination of large white breed of purebred boars’ terminal and different genotypes. Bulletin of Agricultural Science Black Sea, 2015, vol. 2, pp. 33–39. (in Ukrainian)

2. Cherniavsky Yu. Genetic potential of fattening and meat quality of pigs based on selection methods. Livestock Ukraine, 2001, vol. 3, p. 17. (in Ukrainian)

3. Filatov I. The relationship between backfat thickness and other economically useful signs of pigs. Bulletin vijay scientific papers, 1986, vol. 31, pp. 36–39. (in Russian)

4. Kosovac O., Živković B., Radović Č., Smiljaković T. Quality indicators: carcass side and meat quality of pigs of different genotypes. Biotechnology in Animal Husbandry, 2009, vol. 25, pp. 173–188.

5. Kryuchkovsky A. G. Improving pork quality by crossing different breeds bred in Siberia. Collection of scientific works «Improving the quality of animal products», Moscow, Kolos, 1982, pp. 169–179. (in Russian)

6. Liu Y., Kong X., Jiang G., Tan B., Deng J., Yang X., Li F., Xiong X., Yin Y. Effects of dietary protein/energy ratio on growth performance, carcass trait, meat quality, and plasma metabolites in pigs of different genotypes. Anim Sci Biotechnol., 2015, vol. 6, pp. 148–154.

7. Okolyishev C. The quality of meat and fat of pigs of different genotypes. Livestock Russia, 2006, vol. 6, pp. 44–45. (in Russian)

8. Polivoda A. M., Strobykin R. V., Lyubetsky N. D. Methods of assessing the quality of products of slaughter pigs. Kharkiv, 1977, pp. 48–56. (in Russian)

9. Sundruma A., Aragona A., Schulze-Langenhorstb C., Bütferingb L., Henningc M., Stalljohannb G. Effects of feeding strategies, genotypes, sex, and birth weight on carcass and meat quality traits under organic pig production conditions. Wageningen Journal of Life Sciences., 2011, vol. 58, pp. 163–172.

10. Yanchev M. O., Peshuk L. V., Dromenko O. B. Physico-chemical and biochemical bases of technology of meat and meat products. Kyiv, Center of educational literature, 2009, 304 p. (in Ukrainian)

Search