УДК 637.12.05:636.3                                                     http://dx.doi.org/10.15407/animbiol18.04.106

фізико-хімічний склад козиного і овечого молока ЗАЛЕЖНО ВІД ВИСОТИ ВИПАСАННЯ ТВАРИН

Т. І. Фотіна, Н. М. Зажарська

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Сумський національний аграрний університет,
вул. Г. Кондратьєва, 160, м. Суми, 40021, Україна

У статті наведені дані фізико-хімічного складу козиного і овечого молока залежно від висоти випасання тварин на полонинах Закарпаття (251, 309, 341, 376, 394, 524, 580 і 750м над рівнем моря). Були досліджені проби молока від 80 тварин — від 5 кіз і 5 овець на кожній висоті їх випасання.

Титрована кислотність овечого молока коливалась від 22 до 29 ºТ, козиного від 13 до 17 ºТ. Сухий знежирений молочний залишок овечого молока у середньому становив 10–11%, а козиного 8–8,5%. Густина овечого молока коливалася від 29,3 ºА (дуже жирне молоко) до 39,7 ºА, в той час як густина козиного — від 24,4 ºА до 30,5 ºА. Вміст білка в овечому молоці становив 3,6–4,2 %, у козиному 2,9–3,2%, вміст жиру 3,3–7,7% і 2,6–5,6 % відповідно. Овече молоко багатше лактозою на 20–30 %, ніж козине. Доведено, що чим вищі показники жирності козиного і овечого молока, тим меншою є його густина. Виявлена обернено пропорційна залежність між показниками білка та температури замерзання у молоці дрібної рогатої худоби. Кількість соматичних клітин у молоці кіз всіх обстежених господарств була більшою у 1,3–4,3 разу, ніж у молоці овець. Встановлено, що кількість соматичних клітин (у козиному молоці — до 359, в овечому до 194 тис/мл) була набагато меншою від вимог у європейських країнах (<1000 і <500 тис/мл відповідно).

Найвищий вміст жиру у молоці овець (7,69%) та кіз (5,61%) відмічено на висоті 341 м над рівнем моря (Р<0,01). У молоці цих тварин відмічені високі показники температури замерзання молока і водночас найнижчі показники білку і густини молока. Встановлено, що на найвищій точці випасання тварин (750 м над рівнем моря) вміст жиру жиру в їхньому молоці знижується: в овець — до 3,27 %, а в кіз — до 2,6 % поряд з високими показниками сухого знежиреного молочного залишку і білка у молоці кіз. Найнижча кількість соматичних клітин у молоці дрібної рогатої худоби на цій висоті вказує на високу санітарну якість молока.

Ключові слова: кози, вівці, молоко, фізико-хімічні показники, соматичні клітини, висота випасання

1. Aganga A. A., Amarteifio J. O., Nkile N. Effect of stage of lactation on nutrient composition of tswana sheep and goat’s milk. Journal of food composition and analysis, 2002, 15, pp. 533–543.

2. Birta G. O., Burgu Yu. G. Basics of plant and animal. Kyiv, Center of educational literature, 2014, 304 p. (in Ukrainian)

3.Bortnik D. Production of cheese at Khust district of Zakarpattia region. Proc. 4th Int. Scien. Conf. “Prospects of meat, milk and oil and fat industry in the context of European integration”, Kyiv, 2015, pp. 102103. (in Ukrainian)

4.Brito J. R., Brito M. A., Lange C., Faria C. G., Moraes L. C., Fonseca R. G., SilvaY.A. Composition and bulk tank somatic cell counts of milk from dairy goat herds in South-eastern Brazil. Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science, 2009, 46 (1), pp. 19–24.

5. Chernomyz T. O., Lesik O. B., Pokhyvka M. V., Kolenchuk M. M. Production of sheep milk. Scientific Bulletin «Askania-Nova», 2013, vol. 6, pp. 83–89. (in Ukrainian)

6.Fulton C. Changement apporté dans la mesure du point de congélation. Infobulletin sur le lait caprin, 2012, 12, p. 1.

7. GorbatovaK. K. Physics and Chemistry of milk. St. Petersburg, Giord, 2004, 188 p. (in Russian)

8. Maurer J., Berger T., Amrein R., Schaeren W. Critères de qualité pour le lait de chèvre et de brebis. Agroscope Liebefeld-Posieux — ALP forum n°97, 2013. Available at: http://www.agroscope.ch/publikationen/einzelpublikation/index.html

9. Perkins J. La qualité du lait de chèvre cru résumé. Infobulletin sur le lait caprin, 2012, 12, p. 11.

10.Postupalenko M. A. Comparative analysis of the composition and properties of goat, cow and human milk. New technologies of production and processing of livestock products: Abstracts of state student conference, Bila Tserkva, 2013, pp. 5–6 (in Ukrainian)

11. Shkoropad L. Analysis of the production of goat milk in Ukraine. Proc. of Ukrainian Scientific Research Institute of forecasting and test equipment and technologies for agricultural production named Leonid Pogorely, 2014, vol. 18, no. 32 (2), pp. 327–334. (in Ukrainian)

12. Skalka V, Savchuk O. Content analysis of protein fractions in milk of different species of domestic animals. Bulletin of Kyiv National University named after Taras Shevchenko, Biology, 2011, vol. 58, pp. 49–51. (in Ukrainian)

13. State Standard 7006:2009. Goat milk. Raw. Specifications. Kyiv, State standard of Ukraine, 2010, 12 p. (in Ukrainian)

скачати повний текст статті в форматі PDF

Search