Bìol. Tvarin, 2016, Volume 18, Issue 3, pp. 23–29        http://dx.doi.org/10.15407/animbiol18.03.023

ВПЛИВ БАЙПАС-ПРОДУКТУ НА ПРОЦЕСИ ТРАВЛЕННЯ У ВЕЛИКОЇ РОГАТОЇ ХУДОБИ

Т. О. Єлецька, М. В. Василевський, Л. Є. Берестова, Г. В. Міненко, М. С. Абдулаєва

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Інститут тваринництва НААН,
вул. 7-ої Гвардійської Армії, 3, смт
Кулиничі, Харківський р-н, Харківська обл.,
62404, Україна,
it_secrt@ukr.net

«Транзитний» кормовий протеїн, що уникає розпаду в рубці, є важливим фактором більш раціонального використовування протеїну корму великою рогатою худобою. Такий протеїн назвали «байпас-протеїном», щоб відрізняти його від загального доступного кормового перетравного протеїну та від протеїну, який ферментується у рубці молочної худоби.

У дослідженні на теличках червоно-рябої породи зі встановленими фістулами на рубці та дванадцятипалій кишці визначено забезпеченість енергією, перетравність, доступність та засвоюваність окремих поживних речовин раціону в рубці, тонкому кишечнику та впродовж всього шлунково-кишкового тракту на стандартному раціоні та кормі з включенням байпас-продукту.

Встановлено, що включення байпас-продукту до стандартного комбікорму в раціоні для молочної худоби підвищує як загальну поживність раціону, так і засвоюваність поживних речовин з нього організмом тварини. Забезпечення тварин енергією при споживанні раціону з байпас-продуктом вірогідно збільшується на 8,6 % за рахунок покращення умов для перетравлення сирої клітковини та безазотових екстрактивних речовин в рубці дослідних тварин. При внесенні байпас-продукту до раціону тварини доступність сирого протеїну для перетравлення в тонкому кишечнику вірогідно збільшується на 9,1 %. Згодовування кормів раціону з байпас-продуктом підвищує видиму перетравність по цілому шлунково-кишковому тракту практично всіх поживних речовин, сирого жиру та сирого протеїну — вірогідно на 14,5 % і 16,95 % відповідно.

Ключовіслова:ПЕРЕТРАВНІСТЬ, ПОЖИВНІ РЕЧОВИНИ, ДОСТУПНА ДЛЯ ОБМІНУ ЕНЕРГІЯ, БАЙПАС-ПРОДУКТ, ДОСТУПНІСТЬ

1. Orskov E. R. Protein nutrition in ruminants. Moscow, Agropromizdat, 1985, 183 p. (in Russian)
2. Kalashnikov A. P., Fisinin V. I., Shcheglov V. V., Kleimenov N. I. Norms and rations of feeding of agricultural animals (3rd ed). Moscow, 2003, 456 p. (in Russian)
3. Kurilov N. V., Sevastianov N., Korshunov V. N. The study of digestion in ruminants: a method. decree. Science works of VNIIFBiP, Borovsk, 1987, 105 p. (in Russian)
4. Kalnitsky B. D. Kalashnikov V. V. Results and prospects of research in the field of biology of farm animals. Problems of biology productive animals, RAAS, 2007, no. 1, pp. 6–11. (in Russian)
5. Kharitonov E. L. Comprehensive study of processes of cicatricial and intestinal digestion at ruminants in connection with forecasting of formation of end products of digestion of forages Dr. biological sci. autoref. diss., Borovsk, 2003, 51 p. (in Russian)
6. Kharitonov E. L., Kalnitsky B. D. Optimization of a feed of cows in the beginning of the lactation wish count of quantity and the ratio of end products of digestion of the forage. J. of animal science, Sofia, 5, 2005, pp. 32–38.
7. Kharitonov E. L. Physiological substantiation of optimal substrates relations as part of the exchange energy for dairy cows. Science works of VNIIFBiP, 2004, vol. 43, pp. 83–92. (in Russian)
8. Poghosyan D. G. Protected protein in the diets of fattening. Niva Povolzhya, 2011, no. 2, pp. 94–99. (in Russian)
9. Grigoriev N. G., Volkov N. P. Biological value of feed. Moscow, Agropromizdat, 1989, 287 p. (in Russian)
10. Kalnitsky B. D., Zabolotnov L. A., Materikin A. M.. Kharitonov E. L. New approaches to the assessment of nutritional feed ration and regulation of feeding ruminant animals. Bulletin of the RAAS, 2000, no. 2. pp. 12–15. (in Russian)
11. Ryadchikov V. G. Fundamentals of nutrition and feeding of agricultural animals. Krasnodar, KGAU, 2014, pp. 29–50. (in Russian)
12. Araba M, Dale N. M. Evaluation of protein solubility as an indicator of over processing soybean meal. Poultry Science, 1990, vol. 69, pp. 76–83. https://doi.org/10.3382/ps.0690076
13. Parand E, Vakili A, Mesgaran M. D., van Duinkerken G, Yu P. Truly Absorbed Microbial Protein Synthesis, Rumen Bypass Protein, Endogenous Protein, and Total Metabolizable Protein from Starchy and Protein-Rich Raw Materials: Model Comparison and Predictions. J. Agric Food Chem., 2015, vol. 63 (29), pp. 6518–6524. https://doi.org/10.1021/jf505961e
14. Theodoridou K, Yu P. Metabolic characteristics of the proteins in yellow-seeded and brown-seeded canola meal and presscake in dairy cattle: comparison of three systems (PDI, DVE, and NRC) in nutrient supply and feed milk value (FMV). J. Agric Food Chem., 2013, vol. 61 (11), pp. 2820–2830. https://doi.org/10.1021/jf305171z
15. Miller G. L. Protein determination for large numbers of samples. Anal. Chem., 1999, vol. 31, no. 5, pp. 964–966.
16. Ferguson J. D. Milk Urea Nitrogen. Center for Animal Health and Productivity, University of Pennsylvania, 2001. Available at: http://cahpwww.vet.upenn.edu/mun/mun.html.
17. Ipharraguerre I. R., Clark J. H., Freeman D. E. Varying protein and starch in the diet of dairy cows. I. Effects on ruminal fermentation and intestinal supply of nutrients. J. Dairy Sci., 2005, vol. 88 (7), pp. 2537–2555. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(05)72931-3
18. Ipharraguerre I. R., Clark J. H., Freeman D. E. Rumen fermentation and intestinal supply of nutrients in dairy cows fed rumen-protected soy products. J. Dairy Sci., 2005, vol. 88 (8), pp. 2879–2892. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(05)72969-6
19. Burroughs W., Trenkle A. H. & Vetter R. L. Principles for the use of non-protein nitrogen and by-pass proteins in diets of ruminants. Vet. Med. Small Anim. Clin., 1971, vol. 66, 238 p.
20. Sinclair K. D., Garnsworthy P. C., Mann G. E., Sinclair L. A. Reducing dietary protein in dairy cow diets: implications for nitrogen utilization, milk production, welfare and fertility. Animal, 2014, vol. 8 (2), pp. 262–274. https://doi.org/10.1017/S1751731113002139
21. Vasilevskyi N. V. The Availability of crude protein for digestion in the small intestine and the flow of endogenous nitrogen in the complex stomach of calves. Dr. philosophyl sci. diss., Kharkiv, 1993, 127 p. (in Russian)
22. Nehring K., Schiemann R., Hoffman L. A new system of onergetic evaluation of food on basis of net energy for fattening. Metabolism of Farm Animals, London, Oriel Press, 1969, 360 p.

скачати повний текст статті в форматі PDF

Search