МІНЕРАЛЬНИЙ І ЛІПІДНИЙ СКЛАД ПРОДУКЦІЇ БДЖІЛЬНИЦТВА ТА ЇЇ ЯКІСТЬ ЗА УМОВ ТРАДИЦІЙНОГО Й ОРГАНІЧНОГО ВИРОБНИЦТВА ВЗОНІ ПОЛІССЯ
Л. М. Ковальська, Р. С. Федорук, І. І. Ковальчук, Л. І. Романів
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Інститут біології тварин НААН,
вул. В. Стуса, 38, м. Львів, 79034, Україна
Дослідження проведені на виробничих базах суміжних пасічних господарств, розміщених у традиційних агроекологічних умовах та в умовах сертифікованого органічного сільськогосподарського виробництва Чернігівської області. Подано результати досліджень мінерального складу продукції бджільництва і показників якості та біологічної цінності меду, а також відносного вмісту фракцій ліпідів у перзі.
У результаті проведених досліджень встановлено, що утримання медоносних бджіл в агроекологічних умовах органічної пасіки супроводжується нижчим вмістом важких металів у продукції бджільництва. Досліджено вміст Купруму, Хрому, Кобальту, Цинку і Кадмію в меді, перзі та вощині медоносних бджіл, які утримувалися в умовах традиційного та сертифікованого органічного сільськогосподарського виробництва в зоні Полісся. Встановлено, що агроекологічні умови органічного сільськогосподарського виробництва сприяють вірогідному зниженню вмісту Cu, Co, Cr, Zn і Cd в меді. Відзначено збільшення вмісту проліну та показників рН у зразках меду з пасіки за умов органічного сільськогосподарського виробництва. Подані дані про вміст загальних ліпідів і співвідношення окремих їх класів у перзі за умов традиційного та сертифікованого органічного виробництва. Встановлено вірогідне зниження вмісту фосфоліпідів, моно-та диацилгліцеролів і триацилгліцеролів у зразках перги, відібраних з сертифікованої пасіки.
Обговорюється визначальний вплив агроекологічних умов утримання та живлення медоносних бджіл на показники мінерального, ліпідного обміну, життєдіяльності бджіл та якості меду.
Ключові слова: ПРОДУКЦІЯ БДЖІЛЬНИЦТВА, ЗАГАЛЬНІ ЛІПІДИ, ПЕРГА, МЕД, ВАЖКІ МЕТАЛИ, АГРОЕКОЛОГІЧНІ УМОВИ