ВПЛИВ pH НА ФЕРМЕНТАЦІЮ СОЄВОЇ, СОНЯШНИКОВОЇ ТА РІПАКОВОЇ МАКУХИ У ВМІСТІ РУБЦЯ КОРІВ IN VITRO

О. В. Гультяєва, Н. В. Голова, В. В. Влізло

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Інститут біології тварин НААН, вул. В. Стуса, 38; Львів, 79034, Україна

Дефіцит енергії у раціонах високопродуктивних корів частково поповнюється жировими добавками, які можуть пригнічувати метаболізм у рубці. Проведено дослідження впливу додавання до раціону з високим вмістом макухи алкілуючої суміші на ензиматичні процеси у рубці в умовах invitro. Зразки вмісту рубця протягом 8 годин інкубували з соєвою, соняшниковою та ріпаковою макухами (25 мл фільтрату вмісту рубця + 75 мл буферного розчину Мак-Доугала + 0,5 г макухи) з додаванням до інкубатів алкілуючої суміші, яка містила 100 мг бікарбонату натрію, 50 мг карбонату кальцію та 50 мг карбонату магнію. Вміст жиру в макухах становив 8,1–8,5 %.

Введення алкілуючої суміші забезпечило стабілізацію рН вмісту рубця, наприкінці інкубування цей показник в контрольних інкубатах становив 6,54–6,61, а у дослідних — 6,73–6,82. Додавання суміші бікарбонату натрію та карбонатів кальцію і магнію підвищувало целюлозолітичну (p<0,001) та знижувало амілолітичну активності (p<0,05). Протеолітичні бактерії менш чутливі до рН, проте протеолітична активність у дослідних інкубатах дещо зростала. При інкубуванні з ріпаковою макухою у вмісті рубця виявлено меншу кількість мікробного азоту та нижчу концентрацію аміаку і лактату, порівняно до його інкубування з соняшниковою макухою. Додавання до вмісту рубця алкілуючої карбонатної суміші сприяло зростанню кількості білкового азоту за рахунок азоту мікроорганізмів у дослідженнях з усіма видами макухи (p<0,05–0,001). При цьому, концентрація лактату зменшувалась (p<0,01–0,001), що пояснюється зростанням рН. Додавання алкілуючої сольової суміші збільшувало кількість загальних ліпідів та неестерифікованих жирних кислот (p<0,05–0,01).

Ключові слова: КОРОВИ, МАКУХА, ВМІСТ РУБЦЯ, ЕНЗИМАТИЧНА АКТИВНІСТЬ, АЗОТОВО-ВУГЛЕВОДНИЙ ОБМІН, ЛІПІДИ, INVITRO

скачати повний текст статті в форматі PDF

Search