Bìol. Tvarin, 2014, volume 16, issue 2, pp. 150–156

ВМІСТ ЗАГАЛЬНИХ ЛІПІДІВ І СПІВВІДНОШЕННЯ ЇХ ФРАКЦІЙ У ПРОДУКЦІЇ МЕДОНОСНИХ БДЖІЛ ЗА ЗГОДОВУВАННЯ БОРОШНА НАТИВНОЇ СОЇ З ДОДАВАННЯМ ХРОМУ ХЛОРИДУ ТА АКВАНАНОЦИТРАТУ

Р. С. Федорук, Л. І. Романів

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Інститут біології тварин НААН,
вул. В. Стуса, 38; м. Львів, 79034, Україна

У статті наведено результати досліджень щодо вивчення впливу згодовування борошна нативної сої з додаванням до нього хрому хлориду та цитрату на вміст загальних ліпідів і співвідношення їх класів у перзі та бджолиних стільниках (язиках) медоносних бджіл. У підгодівлі бджіл II дослідної групи використовували борошно з бобів нативної сої в кількості 200г/бджолосім’ю/тиждень з додаванням до нього попередньо розведеного у 50 мл 60 % цукрового сиропу хрому хлориду в кількості 7,7 мг, що еквівалентно 1,5 мг чистого Хрому. Бджоли III дослідної групи додатково до такої ж кількості (200 г/бджолосім’ю/тиждень) борошна з бобів нативного сорту сої отримували розведений в 50 мл 60 % цукрового сиропу аквананоцитрат хрому, в кількості 0,2 мл, що еквівалентно 60 мкг Хрому. Дослід тривав 35діб з інтервалом підгодівлі 7 діб.

Дослідженнями не встановлено вірогідних різниць вмісту загальних ліпідів у перзі II і III дослідних груп виявлено лише тенденцію до його підвищення рівня стосовно показників у контрольній групі. Однак у бджолиних стільниках (язиках) III дослідної групи встановлено вірогідне зростання абсолютного вмісту загальних ліпідів, тоді як у II дослідній групі виявлено тенденцію до підвищення їхнього рівня порівняно до контрольних показників. Встановлено, що відносний вміст окремих класів загальних ліпідів у перзі медоносних бджіл I— контрольної, II і III дослідних груп характеризувався таким співвідношенням (%): фосфоліпідів ― 18,95; 19,13; 22,34 (р<0,001); моно- та диацилгліцеролів ― 17,08; 17,34; 16,54; вільного холестеролу ― 16,25; 16,13; 15,59; НЕЖК ― 6,48; 5,98; 6,35; триацилгліцеролів ― 17,64; 17,93; 20,58 (р<0,01); етерифікованого холестеролу ― 23,59; 23,48; 18,59 (р<0,001). У бджолиних стільниках (язиках) II і III дослідних груп порівняно до I — контрольної, відзначено більше виражені, ніж у перзі різниці відносного вмісту окремих класів ліпідів, зокрема (%): фосфоліпідів ― 19,15; 16,85 (р<0,01); 20,13 (р<0,001); моно- та диацилгліцеролів ― 11,98; 14,69 (р<0,001); 12,59; вільного холестеролу ― 14,81; 15,53 (р<0,02); 15,76 (р<0,02); триацилгліцеролів ― 15,89; 18,62 (р<0,01); етерифікованого холестеролу ― 25,02; 20,53 (р<0,001); 21,04 (р<0,001).

Ключові слова: бджоли, ЗАГАЛЬНІ ЛІПІДИ, КЛАСИ ЛІПІДІВ, соя, хлорид хрому, цитрат хрому

  1. Yeskov E. K. Ecology of the honeybee. Rosahropromyzdat, 1991. pp. 200–268. (in Russian)
  2. Kokorev N., Chernov B. Pchely. Bees. Food and feed. 2005, pp. 42–59. (in Russian)
  3. Taranov H. F. Carbohydrate, protein and mineral supplements bees. Moscow, 1986, pp. 7–10. (in Russian)
  4. Bohdanov H. O. The biological value of bee pollen. The Animal Biology, 2005, vol. 5, pp. 49–55. (in Ukrainian)
  5. Petybskaya V. S. Feeding value of different soybean varieties. Scientific and technical bulletin VNIIMK, Krasnodar, 2004, vol. 1, pp. 87–89. (in Russian)
  6. Petybskaja V. S. Biochemistry of soy. Scientific and technical bulletin VNIIMK, 2005, pp. 80–135. (in Russian)
  7. Melnichenko A. N. Biological Basis of Intensive Bee-keeping. Moscow, AAS Publ., 1995, 204 p. (in Russian)
  8. Kovalskyy Yu. V. Physiological-Biochemical and productive performance Carpathian bees for the actions of nutritional factors. Author. Dis. can. with. G. sciences: 03.00.04. Lviv, 2005, 16 p. (in Ukrainian)
  9. Iskra R. Ya., Vlizlo V. V. Biological role of chromium in animals. The Animal Biology, 2011, vol. 13, no. 1–2, pp. 31–47. (in Ukrainian)
  10. Vincent J. B. The Nutritional Biochemistry of Chromium (III). Department of Chemistry The University of Alabama Tuscaloosa, USA, 2007, 277 p.
  11. Kovalskyy Yu. V., Kyryliv Ya. I. Technology of bee products. Lviv, 2011, pp. 83–92. (in Ukrainian)
  12. Kherold Ye., Vays K. New course of beekeeping. 2007, pp. 59–64. (in Russian)
  13. Biluk E. V. Modern dictionary directory beekeeper. Donetsk, 2006, pp. 66–69. (in Ukrainian)
  14. Dechaume-Moncharmont F.-X., Azzouz H., Pons O., Pham-Delegue M.-H. Soybean proteinase inhibitors and the foraging strategy of free flying honeybees. Apidologie, 2005, vol. 36. https://doi.org/10.1051/apido:2005031
  15. Folch J. A. A simple method for the isolation and purification of total lipids from animal tissue. Stanley Journal of Biological Chemistry, 1957, vol. 226, no. 1, pp. 497–509.
  16. Uayt A., Khendler F., Smyt Ye. Principles of biochemistry. Vol. 2. Mir, 1981, pp. 212–218. (in Russian)
  17. Lenyndzher A. Fundamentals of Biochemistry. Moscow, 1985, vol. 2, pp. 253–254. (in Russian)
  18. Taranov H. F. Isolation and construction of wax combs. Beekeeping, 1982, vol. 8, pp. 23–24. (in Russian)
  19. Tyshchenko V. P. Insect Physiology. Moscow, 1986, pp. 54–56. (in Russian)
  20. Rose R., Dively G. P., Pettis J. Effects of Bt corn pollen on honey bees: emphasis on protocol development. Apidologie, 2007, vol. 38. https://doi.org/10.1051/apido:2007022
  21. Korzh V. N. Beeswax. Kharkiv, 2009, p. 143. (in Ukrainian)

скачати повний текст статті в форматі PDF

Search