ЖИРНОКИСЛОТНИЙ СКЛАД ЛІПІДІВ МОЛОКА ЗА ДОДАВАННЯ ДОРАЦІОНУ КОРІВ СОЄВИХ БОБІВ ТА ПАЛЬМОВОЇ ОЛІЇ
О. В. Гультяєва1, А. П. Петрук2, О. В. Голубець3, І. В. Вудмаска1, В.В.Влізло1
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
- 1Інститут біології тварин НААН,
вул. В. Стуса, 38, м. Львів, 79034, Україна - 2Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького,
вул. Пекарська, 50; м. Львів, 79010, Україна - 3Всеукраїнський державний науково-виробничий центр стандартизації, метрології, сертифікації і захисту прав споживачів (Укрметртестстандарт),
вул. Метрологічна, 4, м. Київ, 03143, Україна
Додавання до раціону високопродуктивних корів жирових добавок позитивно впливає на обмін речовин, підвищує молочну продуктивність та якість молока. Це пояснюється високою енергетичною цінністю жирів, їх нітрогензберігаючою дією в організмі корів, використання наявних у жирі жирних кислот у синтезі ліпідів молока.
Дослідження було проведено на 3групах корів-аналогів української чорно-рябої молочної породи, по п’ять голів у кожній, продуктивністю 20–25 кг молока за добу. Корови контрольної групи отримували стандартний збалансований за вмістом поживних речовин раціон, що містив 670 г сирого жиру. Вміст жиру у раціонах корів 2-ї та 3-ї груп збільшували на 50 % за рахунок введення до їх складу відповідно соєвих бобів або пальмової олії. Раціон контрольних корів складався з (кг): сіна люцернового — 6,0, силосу кукурудзяного — 20, сінажу — 10, дерті пшеничної — 3,0, дерті кукурудзяної — 2,0, шроту соєвого — 1,0, меляси — 2,0. Ураціоні корів 1-ї дослідної групи соєвий шрот замінювали на 1,5 кг соєвих бобів, а до раціону корів 2-ї дослідної групи додавали 0,3 кг пальмової олії. Тривалість досліду становила 2 місяці. У кінці досліду відбирали вмістиме рубця, кров і молоко. Жирнокислотний склад ліпідів плазми крові досліджували методом газорідинної хроматографії на хроматографі Hewlett Packard HP-6890 з полум’яно-іонізаційним детектором, обладнаному капілярною колонкою SP-2560 довжиною 100 м.
Зміна ліпідного та жирнокислотного складу раціону вплинула на жирнокислотний склад молочного жиру. У молоці корів 1-ї дослідної групи зменшилась кількість кислот ізо-15:0, антеізо-15:0 і 17:0 (P<0,05–0,01) та зростала кількість 18:1 та 18:2 кислот (P<0,01–0,001). У молоці корів 2-ї дослідної групи зросла кількість 14:0 кислоти (P<0,05). У складі молочного жиру корів 1-ї дослідної групи виявлено у 2,2 рази більше кислоти транс-11 18:1 (P<0,001) та у 1,3 рази більше її метаболіту — кислоти цис-9,транс-11 18:2 (P<0,05). У корів 2-ї дослідної групи вміст транс-11 18:1 (P<0,05) —був вищим у 1,3 рази, а вміст цис-9,транс-11 18:2 — у 1,2 рази. Частка лінолевої (цис-9,12 18:2) кислоти у молоці корів 1-ї дослідної групи зростала (P<0,001), а 2-ї дослідної групи — зменшувалась (P<0,01). У молочній залозі зменшувався синтез коротколанцюгових жирних кислот: С4:0, С6:0 і С8:0 (P<0,05–0,01).
Вміст жиру у молоці корів контрольної та 1-ї і 2-ї дослідних груп становив, відповідно, 3,54; 3,37 і 3,51 %. Обидві жирові добавки підвищували середньодобові надої корів: у 1-й дослідній групі на 4 % (P<0,05), а у 2-й — на 7 % (P<0,05), проте у перерахунку на базисну жирність надої зростали лише у корів 2-ї дослідної групи (P<0,05).
Ключові слова: КОРОВИ, МОЛОКО, ЖИРНІ КИСЛОТИ, СОЄВІ БОБИ, ПАЛЬМОВА ОЛІЯ
- Bauman D. E., Mather I. H., Wall R. J., Lock A. L. Major advances associated with the biosynthesis of milk. J. Dairy Sci., 2006, vol. 89, pp. 1235–1243. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(06)72192-0
- Eastridge M. L. Major advances in applied dairy cattle nutrition. J. Dairy Sci., 2006, vol. 89, pp. 1311–1323. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(06)72199-3
- Jenkins T. C., McGuire M. A. Major advances in nutrition: impact on milk composition. J. Dairy Sci., 2006, vol. 89, pp. 1302–1310. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(06)72198-1
- Vudmaska I. V. Fats in cows nutrition. Livestock of Ukraine, 2006, no. 9, pp. 24–27. (in Ukrainian)
- Nutrient Requirements of Dairy Cattle. National Research Council. 7th revised edition. National Academy Press, Washington, DC, 2001, 408 p.
- Russell J. B., Wallace R. J. Energy yielding and consuming reactions. In: The Rumen Microbial Ecosystem (ed. P. N. Hobson). NY, Elsevier Sci. Publ., 1988, pp. 185–216.
- Bas P., Archimede H., Rouzeau A., Sauvant D. Fatty acid composition of mixed-rumen bacteria: Effect of concentration and type of forage. J. Dairy Sci., 2003, vol. 86, pp. 2940–2948. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(03)73891-0
- Churruca I., Fernández-Quintela A., Portillo M. P. Conjugated linoleic acid isomers: differences in metabolism and biological effects. Biofactors, 2009, vol. 35 (1), pp. 105–111. https://doi.org/10.1002/biof.13
- Dilzer A, Park Y. Implication of conjugated linoleic acid (CLA) in human health. Crit. Rev. Food Sci. Nutr., 2012, no. 52 (6), pp. 488–513.
- Palmquist D. L., Lock A. L., Shingfield K. J., Bauman D. E. Biosynthesis of conjugated linoleic acid in ruminants and humans. Adv. Food Nutr. Res., 2005, vol. 50, pp. 179–217. https://doi.org/10.1016/S1043-4526(05)50006-8
- Chouinard P. Y., Corneau L., Barbano D. M., Metzger L. E., Bauman D. E. Conjugated linoleic acids alter milk fatty acid composition and inhibit milk fat secretion in dairy cows. J. Nutr., 1999, vol. 129, pp. 1579–1584. https://doi.org/10.1093/jn/129.8.1579
- Kennedy A., Martinez K., Schmidt S., Mandrup S., LaPoint K., McIntosh M. Antiobesity mechanisms of action of conjugated linoleic acid. J. Nutr. Biochem., 2010, vol. 21 (3), pp. 171–179. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2009.08.003
- An J. K., Kang C. W., Izumi Y., Kobayashi Y., Tanaka K. Effects of dietary fat sources on occurrences of conjugated linoleic acid and trans-fatty acids in rumen contents. AJAS, 2003, vol. 16, pp. 222–226.
- Bell J. A., Griinari J. M., Kennelly J. J. Effect of safflower oil, flaxseed oil, monensin, and vitamin E on concentration of conjugated linoleic acid in bovine milk fat. J. Dairy Sci., 2006, vol. 89, no. 2, pp. 733–748. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(06)72135-X
- Rego O. A, Alves S. P, Antunes L. M., Rosa H. J, Alfaia C. F, Prates J. A, Cabrita A. R., Fonseca A. J., Bessa R. J. Rumen biohydrogenation-derived fatty acids in milk fat from grazing dairy cows supplemented with rapeseed, sunflower, or linseed oils. J. Dairy Sci., 2009, vol. 92 (9), pp. 4530–4540. https://doi.org/10.3168/jds.2009-2060
- Offer N. W., Marsden M., Phipps R. H. Effect of oil supplementation of a diet containing a high concentration of starch on levels of trans-fatty acids and conjugated linoleic acids in bovine milk. Anim. Sci., 2001, vol. 73, pp. 533–540. https://doi.org/10.1017/S1357729800058501
- Zheng H. C., Liu J. X., Yao J. H., Yuan Q., Ye H. W., Ye J. A., Wu Y. M. Effects of dietary sources of vegetable oils on performance of high-yielding lactating cows and conjugated linoleic acids in milk. J Dairy Sci., 2005, vol. 88 (6), pp. 2037–2042. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(05)72880-0
- Gebauer S. K., Chardigny J.-M., Jakobsen M. U., Lamarche B., Lock A. L., Proctor S. D., Baer D. J. Effects of ruminant trans fatty acids on cardiovascular disease and cancer: A comprehensive review of epidemiological, clinical, and mechanistic studies. Adv. Nutr., 2011, vol. 2, pp. 332–354. https://doi.org/10.3945/an.111.000521
- McCrorie T. A., Keaveney E. M., Wallace J. M., Binns N., Livingstone M. B. Human health effects of conjugated linoleic acid from milk and supplements. Nutr. Res. Rev., 2011, vol. 24 (2), pp. 206–227. https://doi.org/10.1017/S0954422411000114
- ISO 15884:2002 Milk fat. Preparation of fatty acid methyl esters.
- ISO 15885:2002 Milk fat. Determination of fatty acid composition by gas-liquid chromatography.