АКТИВНІСТЬ ГІДРОЛІТИЧНИХ ФЕРМЕНТІВ ТА СТАН МІКРОБОЦЕНОЗУ КИШЕЧНИКУ В ОРГАНІЗМІ МОЛОДНЯКУ КУРЕЙ-НЕСУЧОК ЗА ДІЇ «ГУМІЛІДУ»

М. Ю. Островська1, А. В. Гунчак1, Л. М. Степченко2

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

1Інститут біології тварин НААН,
вул. В. Стуса, 38; м. Львів, 79034, Україна

2Дніпропетровський державний аграрний університет,
вул. ім. Ворошилова, 25; м. Дніпропетровськ, 49600, Україна

Під час онтогенетичного розвитку в організмі птиці у процесі ювенальної линьки, статевого дозрівання та у зв’язку з початком яйцекладки виникають порушення метаболічних процесів, які характеризуються зниженням активності гідролітичних ферментів шлунково-кишкового тракту та функціонального стану мікробіоти сліпих кишок. Для нівелювання вищеназваних порушень використовували біологічно активну добавку гумінової природи «Гумілід», оскільки органічні кислоти гумінових речовин сприяють травленню, можуть пригнічувати ріст патогенних бактерій і стимулювати зростання природної мікрофлори кишечнику, покращувати перетравлення білка, засвоєння кальцію, а також поживних речовин корму.

Дослід проведено на двох групах курочок яєчного напряму продуктивності кросу Хайсекс коричневий, починаючи з 10-добового віку птиці. Курчата дослідної групи отримували препарат «Гумілід» (з розрахунку 2 мг діючої речовини на кг маси тіла), за схемою, запропонованою виробником — Проблемною лабораторією по гумінових речовинах ім. проф. Л. А. Христєвої ДДАУ. Дослід тривав три місяці з наступним забоєм птиці 30-, 60-, 90- та 120-добового віку.

За умови випоювання курчатам препарату «Гумілід» прирости маси тіла птиці за період досліду були вищими на 9,7 %. Водночас, зростала протеїназна активність ферментів слизової оболонки 12-палої кишки в усі досліджувані вікові періоди, порівняно з її величиною в аналогів контрольної групи. У курчат 60- та 120-добового віку амілолітична активність підвищувалась, відповідно, на 10 та 18 %, а ліполітична активність — на 17,56 % тільки у птиці 60-добового віку, порівняно з відповідними показниками у птиці контрольної групи. Встановлено позитивний вплив біологічно активної добавки гумінової природи на стан мікробоценозу сліпих кишок молодняку курей кросу Хайсекс коричневий у критичні періоди їх росту і розвитку, що проявляється збільшенням кількості представників облігатної мікрофлори, а саме — біфідо- і лактобактерій.

Ключові слова: МОЛОДНЯК КУРЕЙ-НЕСУЧОК, ГУМІНОВІ РЕЧОВИНИ, ГІДРОЛІТИЧНІ ФЕРМЕНТИ, МІКРОБОЦЕНОЗ КИШЕЧНИКУ

Завантажити статтю у форматі PDF

Search