Забезпеченість енергією великої рогатої худоби залежно від рівня годівлі та технологіїзгодовування кормів

Т. О. Єлецька, М. В. Василевський

У статті наведено дані досліджень раціонів з різним рівнем годівлі на перетравність поживних речовин при роздільній роздачі кормів та у вигляді кормосуміші. Згодовування однакової кількості кормів в вигляді кормосуміші в зрівнянні з роздільним роздаванням призводило до зниження перетравності сирої клітковини у всіх випадках, крім раціону з високим вмістом концентрованих кормів, де перетравність сирої клітковини була мінімальною. Перетравність безазотистих екстрактивних речовин з переходом на кормосуміш у дослідах на коровах при зміні рівня годівлі з 0,9 МДж/кг ОМ до 1,71 МДж/кг ОМ вірогідно знижувалась, на молодняку зміна рівня годівлі з 0,7 МДж/кг ОМ до 1,8 МДж/кг ОМ викликала зворотній ефект — при високому рівні годівлі цей показник вірогідно збільшувався, при низькому — вірогідно зменшувався. Згодовування кормосуміші практично по всіх випадках підвищувало перетравність сирого жиру та сирого протеїну, сумарна перетравність сухої та органічної речовини знижувалась. Зміни перетравності окремих груп поживних речовин при переході на кормосуміш призводили до зниження вмісту доступної для обміну енергії і фактичного рівня годівлі в усіх дослідах.

Ключові слова: ПОЖИВНІ РЕЧОВИНИ, КОРМОСУМІШ, ДОСТУПНА ДЛЯ ОБМІНУ ЕНЕРГІЯ, РІВЕНЬ ГОДІВЛІ, СУХА РЕЧОВИНА, СИРА КЛІТКОВИНА, ПЕРЕТРАВНІСТЬ

скачати повний текст статті в форматі PDF

Search