ОСОБЛИВОСТІ УТВОРЕННЯ ДІЄНОВИХ КОН'ЮГАТІВ ЛІНОЛЕВОЇ КИСЛОТИ У МОЛОЧНОКИСЛИХ ПРОДУКТАХ, ЯКІ МІСТЯТЬ ЖИВІ КУЛЬТУРИ МІКРООРГАНІЗМІВ
О. І. Віщур, Р. А. Голубець, О. В. Голубець, А. М. Лазарєва, С. М. Шкаруба, О. І. Федько
У статті наведені дані щодо співвідношення транс-ізомерів олеїнової кислоти та дієнових кон’югатів у ліпідах, виділених із зразків молочнокислих продуктів, які містять живі культури мікроорганізмів. Отримані результати свідчать про те, що вміст кон'югованої лінолевої кислоти у йогуртах, збагачених живими культурами мікроорганізмів, не відрізняється від середніх показників, встановлених для ліпідів, виділених з інших молочних продуктів. Встановлено, що співвідношення дієнових кон'югатів залежить від видового складу популяції мікроорганізмів. Основним ізомером олеїнової кислоти є транс11-18:1, а лінолевої – цис9,транс11-18:2.
Ключові слова: МОЛОЧНИЙ ЖИР, ТРАНС-ІЗОМЕРИ, КОН'ЮГОВАНА ЛІНОЛЕВА КИСЛОТА