Завантажити повний текст статті у форматі PDF

Bìol. Tvarin. 2021; 23 (1): 34–37.
Received 06.03.2021 ▪ Accepted 16.03.2021 ▪ Published online 01.04.2021

Вплив Streptomyces levoris CNMN-Ac-01 на м’ясну продуктивність і хімічні показники м’яса кроликів

M. A. Караман

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Науково-практичний інститут біотехнології в зоотехнії і ветеринарній медицині Республіки Молдова,
с. Максимівка, Новоаненський р-н, МД 6525, Республіка Молдова

Метою роботи було оцінити вплив біомаси Streptomyces levoris CNMN-Ac-01, доданої до корму, на м’ясну продуктивність і хімічний склад м’яса кролів. Експериментальні та контрольні групи тварин (кожна по 5 кроликів) були сформовані за принципами аналогів: за віком, статтю (тільки самки), масою тіла, режимом утримання та годування. Вік кроликів, використаних в експерименті, становив 45 днів. Контрольні кролики отримували гранульований корм, вироблений за рецептурою, розробленою в лабораторії кормів і технології годівлі. Кролики дослідної групи отримували однаковий гранульований корм з додаванням 0,1% біомаси Streptomyces levoris CNMN-Ac-01. Результати хімічного аналізу застосованого корму показали, що розроблений кормовий склад забезпечує кроликів всім необхідним для життєдіяльності, тоді як додана біомаса Streptomyces levoris CNMN-Ac-01 істотно не впливає на його хімічний склад. У м’ясі дослідних кроликів спостерігали збільшення вмісту білка на 0,20% і води на 1,15%, тоді як вміст жиру знизився на 0,71% порівняно з цим показником у контрольній групі. Додавання біомаси стрептоміцетів до гранульованого корму значно вплинуло на приріст кроликів і поліпшило співвідношення кістки до м’яса : м’ясо в туші.

Ключові слова: м’ясо, хімічний склад, кролики, корм, біомаса, Streptomyces levoris CNMN-Ac-01

  1. Bura M. Creşterea iepurilor de casă în România. Sistemul propriu. Ferma. 2005; 1: 59 p. (in Romanian)
  2. Burţeva S, Bîrsa M, Achiri I, Chiseliţă O. The effect on cultural, antimicrobial and growth-regulatory properties of Streptomyces levoris CNMN-Ac-01 by using difference methods of storage. 2ndInternational Conference on Microbial Biotechnology, Chisinau, Moldova, 2014: 108 p. (in Moldovan)
  3. Compoziţia chimică a cărnii. Meat Milk. Available at: http://www.meat-milk.ro/compozitia-chimica-a-carnii (in Romanian)
  4. Gidenne T, Carabaño R, Badiola I, Garcia J, Licois D. L’écosystème caecal chez le lapin domestique: Impact de la nutrition et de quelques facteurs alimentaires Conséquences sur la santé digestive du lapereau. 12 J. Recher. Cunicole. 2007: 59–72. Available at: http://www.journees-de-la-recherche.org/PDF/Sa-gidenne.pdf (in French)
  5. Caraman M, Moscalic R, Coșman V, Burţeva S, Bîrsa M. Impact of biomass of Streptomyces levoris CNMN-Ac-01 and some external factors on quality of combined fodder for rabbits. Papers, Ser. Managem., Econ. Engin. Agricult. Rural Devel. 2019; 19 (1): 97–101. Available at: http://managementjournal.usamv.ro/index.php/scientific-papers/1827-impact-of-biomass-of-streptomyces-levoris-cnmn-ac-01-and-some-external-factors-on-quality-of-combined-fodder-for-rabbits (in Romanian)
  6. Chiseliţă O, Burţeva S, Bîrsa M, Bulimaga V, Vasilciuc, A. Viability and antimicrobial activity of streptomyces strains from NCNM after lyophilization. Studia Univer. Moldaviae, Ser. Științe Reale și ale Naturii, 2016; 1 (91): 61–71. Available at: http://ojs.studiamsu.eu/index.php/real-nature/article/view/406 (in Moldovan)
  7. Liutskanov PI, Mashner OA, Evtodienko SA. Тhe morph-productive qualities of metis rabbits resulting from crossing of different breeds. Rabbit Breed. Anim. Husbandry. Cherkasy, 2019; 5: 7–16. DOI: 10.37617/2708-0617.2019.5.7-16. (in Ukrainian)
  8. Macovschi B. Un aliment dietetic carnea de iepure. Lumea Satului. 2014. Available at: https://www.lumeasatului.ro/articole-revista/1452-un-aliment-dietetic-carnea-de-iepure.html (in Romanian)
  9. Mardari T. Caracteristicile tehnologice a cărnii iepurelui de casă. IBN, 2010: 209 p. Available at: https://ibn.idsi.md/sites/default/files/imag_file/209-212_5.pdf (in Moldovan)
  10. Mardari T. Variaţia compoziţiei chimice a cărnii de iepure de casă în funcţie de vârstă, Știința Agricolă. 2015; 2: 88–92. Available at: http://dspace.uasm.md/bitstream/handle/123456789/4289/mardari_88-92.pdf?sequence=1&isAllowed=y (in Moldovan)
  11. Palmer T, Hutchings MI. Protein secretion in streptomyces. In: Streptomyces: Molecular Biology and Biotechnology. Ed. by P. Dyson. Caister Academic Press, 2011: 87–104. Available at: https://www.caister.com/hsp/abstracts/streptomyces/04.html
  12. Plokhinskiy NI. Biometrics Guide for Animal Technicians. 1969: 256 p. (in Russian)
  13. Priguza C, Stamati V, Timmer D, Sekula M. Totul despre creșterea iepurilor de casă: sfaturi utile pentru o afacere profitabilă. Agrobiznes. 2015. Available at: https://agrobiznes.md/totul-despre-cresterea-iepurilor-de-casa-sfaturi-utile-pentru-o-afacere-profitabila.html (in Moldovan)
  14. Rudic V, Popova N, Crivova A, Boortseva S, Rastimeshina I. Biosynthesis of lipoxygenase, lipids and fatty acid composition of Actinomycetes and Yeast. Biotechnol. Lett. 2002; 7 (3): 711–716. Available at: https://e-repository.org/rbl/vol.7/iss.3/3.pdf (in Romanian)
  15. Sautkin A. Veterinary and sanitary assessment of rabbit meat when using the drug “Amisel” in their diet. Diss. Doc. Sci., Moscow, 2010: 137 p. (in Russian)
  16. Șumanschii A, Macari A, Dabija T, Liuțcanov P, Paniș G. Tehnologii semi intensive și intensive de creștere și exploatare a iepurilor de casă. Print-Caro. 2011: 56 p. (in Moldovan)
  17. Tarnauceanu G. Rezumatul tezei “Cercetări privind caracterizarea statusului morfofiziologic la iepurele de casă şi de câmp în corelaţie cu proprietăţile senzoriale şi nutritiv-biologice ale cărnii”. 2013. Available at: http://www.uaiasi.ro/ro/files/doctorat/2013/2013_feb_Tarnauceanu_Gabriela_ro.pdf (in Romanian)
 

Search