Bìol. Tvarin. 2021; 23 (2): 8–11.
Received 11.04.2021 ▪ Accepted 19.05.2021 ▪ Published online 01.07.2021

Інноваційна технологія одержання органічної мармурової яловичини

В. С. Козир

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Державна установа «Інститут зернових культур НААН»,
вул. В. Вернадського, 14, м. Дніпро, 49009, Україна

Мета — розробити інноваційну технологію одержання високоякісної органічної мармурової яловичини. У дослідному господарстві «Поливанівка» Інституту зернових культур НААН організували вирощування бугайців сірої української породи великої рогатої худоби до 30-місячного віку з використанням традиційних кормів степової зони України. При цьому використовували зоотехнічні, статистичні, біометричні методи досліджень. Роботу виконано згідно з програмою наукових досліджень Національної академії аграрних наук України № 37 «Система роботи в популяціях і збереження біологічного різноманіття генетичних ресурсів сільськогосподарських тварин» («Збереження генофонду порід»). Доведено доцільність органічного виробництва високоякісної мармурової яловичини, одержаної в умовах степової зони України від сірої української худоби, яка має такі господарсько корисні ознаки, як тривалість виробничого використання (десять і більше отелень), довгорослість (понад п’ять років), високі енергію росту (стабільні середньодобові прирости живої маси понад 1 кг) та конверсію раціону в продукцію (витрати кормів — 70–80 МДж на 1 кг приросту), корелюючи з віком тварин, забійні показники (понад 60%, коефіцієнт м’ясності понад 4 кг на 1 кг кісток, важкі шкіри — понад 30 кг, які належать до категорії «бичина»). Доведено необхідність визначення вгодованості великої рогатої худоби не за підшкірним жиром (поливом), який не має харчової цінності, а за мармуровістю яловичини як ознаки якості, яка враховує наявність внутрішньом’язового і міжм’язового жиру, до складу якого входять ненасичені жирні кислоти, вітаміни A і D, а також кількість білка і вологи, та смакові і кулінарні особливості м’якоті туші — ніжність, соковитість і аромат. Це відповідає вимогам споживача. Пропозиції, сформульовані на підставі одержаних результатів досліджень, за технологічними змінами вирощування тварин сприяють розвитку м’ясного скотарства і мають велике народногосподарське значення щодо зміцнення здоров’я населення і продовольчої безпеки України.

Ключові слова: порода, бугайці, вік, енергія росту, жива маса, забійні показники, яловичина, органічна продукція, м’язова, жирова тканини, мармуровість, якість

  1. Antonenko G, Hrebel L. Calf breeding technologies. Agribusiness Today. 2011; 7: 36–39. (in Ukrainian)
  2. Artemova O. Humanism as a component of the quality of livestock products. Kyiv, Mega-Poligraf, 2007: 1–3. (in Ukrainian)
  3. Gotsiridze N., Tortladze L. Determination of the biological value of beef. Zootechnics. 2001; 8: 31–32. (in Russian)
  4. Honcharenko I. Meat cattle breeding of the leading countries of Europe. Livestock Ukraine. 1997; 4: 30 p. (in Ukrainian)
  5. Law of Ukraine no. 2496-VIII from 10.08.2018. On main principles and requirements to organic production, its circulation and marking. With changes made in accordance with the Law no. 2740-VIII from 06.06.2019. Kyiv, 2018. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2496-19#Text (in Ukrainian)
  6. Legoshin GP. Comprehensive assessment of meat productivity, quality of carcasses and meat of young cattle. Animal Science. 2009; 9: 30–32. (in Russian)
  7. Medvedev AY, Lynnyk VS. Theoretical and practical substantiation of energy-saving technology of beef production with year-round use of canned feed. Lugansk, Elton, 2011: 222 p. (in Ukrainian)
  8. Melnyk YV. Formation of meat productivity in animals of different breeds of cattle bred in Ukraine. Korsun-Shevchenkivsky, 2010: 400 p. (in Ukrainian)
  9. Mykhalchenko S. Conversion of nutrients into meat productivity. Livestock Ukraine. 2011; 7: 31–33. (in Ukrainian)
  10. Oliynyk S. Output of food protein from bulls under the different growing technologies. Collection Sci. Works Vinnytsia Nat. Agr. Univer. Agricult. Sci. 2010; 5 (45): 204–207. Available at: http://agrojournal.vsau.org/files/pdfa/1222.pdf (in Ukrainian)
  11. Organic Standard. A certification company. Available at: https://organicstandard.ua (in Ukrainian)
  12. Ukrainian beef market. Effective Animal Husbandry. 2008; 3 (27): 6–7. (in Ukrainian)

Search