Bìol. Tvarin. 2021; 23 (2): 41–45.
Received 20.05.2021 ▪ Accepted 25.06.2021 ▪ Published online 01.07.2021

Особливості впливу екстракту вівса посівного на антиоксидантну активність печінки гусей

Ю. В. Ніколаєва1, O. О. Данченко2

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

1Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького,
вул. Гетьманська, 20, м. Мелітополь, Запорізька обл., 72312, Україна

2Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного,
просп. Б. Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Запорізька обл., 72312, Україна

Застосування антиоксидантів у годівлі птиці сприяє послабленню стресів різної етіології. Природні антиоксиданти мають низку переваг над синтетичними. Метою роботи було з’ясувати вплив екстракту вівса посівного Avena sativa на особливості функціонування антиоксидантної системи печінки гусей під час фізіологічної напруги формування контурного і ювенального пір’я (з 14- до 56-ї доби). Стан антиоксидантної системи в тканинах печінки визначали за коефіцієнтом антиоксидантної активності, вмістом кінцевих продуктів ліпопероксидації, активністю антиоксидантних ензимів та вмістом жиророзчинних вітамінів. За результатами проведеного експерименту доведено, що в гусенят контрольної групи під час формування контурного пір’я відбувається зниження антиоксидантної активності печінки у 2,36 раза, а ювенального — в 1,9 раза порівняно з вихідним значенням. Додавання екстракту вівса до раціону гусей під час формування пір’я підвищує антиоксидантну активність їхньої печінки. Під впливом екстракту фізіологічна напруга, пов’язана з формуванням контурного пір’я (28-а доба), суттєво послаблюється завдяки зменшенню вмісту головного субстрату ліпопероксидації ненасичених жирних кислот попри зниження активності усіх антиоксидантних ензимів. Підвищення антиоксидантної активності у печінці під час формування ювенального пір’я відбувається завдяки залученню альтернативних механізмів антиоксидантного захисту, які реалізуються збільшенням активності ендогенних антиоксидантів: супероксиддисмутази на 29,6% (P≤0,05), каталази на 34,6% (P≤0,05), глутатіопероксидази на 41,2% (P≤0,01), а також вмісту вітаміну Е на 32,7% (P≤0,05) і β-каротину на 30,9% (P≤0,05). Під впливом екстракту відбувається не тільки вірогідне підвищення маси гусей наприкінці досліду, але й покращення їхніх птерилографічних показників. Тому надалі доцільно було б провести аналогічні дослідження на диких видах птахів у дичинорозплідниках, оскільки процес формування пір’я саме для цих птахів має принципове значення.

Ключові слова: антиоксидантна активність, продукти ліпопероксидації, ензими, вітаміни, печінка, фізіологічна напруга, формування пір’я, птерилографічні показники

  1. Abreu IA, Cabelli DE. Superoxide dismutases-a review of the metal-associated mechanistic variations. Biochim. Biophys. Acta. 2010; 1804 (2): 263–274. DOI: 10.1016/j.bbapap.2009.11.005.
  2. Antonini E, Diamantini G, Ninfali P. The effect of mechanical processing on avenanthramide and phenol levels in two organically grown Italian oat cultivars. J. Food Sci. Technol. 2017; 54: 2279–2287. DOI: 10.1007/s13197-017-2665-x.
  3. Bratyshko NI, Gorobets AI, Prytulenko OV. Recommendations for rationing of poultry feeding. Ed. by YO Ryabokonya. Borku, Research Institute of Poultry, 2005: 104 p. (in Ukrainian)
  4. Damiano F, Giannotti L, Gnoni GV, Siculella L, Gnoni A. Quercetin inhibition of SREBPs and ChREBP expression results in reduced cholesterol and fatty acid synthesis in C6 glioma cells. Int. J. Biochem. Cell Biol. 2019; 117: 105618. DOI: 10.1016/j.biocel.2019.105618.
  5. Danchenko OO. The level of consistency of pro-antioxidant balance of goose liver as a criterion for the damaging effects of technological factors. Sci. Messenger Scientific Messenger LNU Vet. Med. Biotechnol. 2009; 11, 3 (42): 26–34. (in Ukrainian)
  6. Danchenko OO, Kalitka VV, Kolesnik DM. Ontogenetic features of changes in fatty acid composition of goose liver lipids as the main substrate of peroxidation. Ukr. Biochem. J. 2003; 75 (3): 124–129. (in Ukrainian)
  7. Danchenko OO, Pashchenko JP, Danchenko NM, Zdorovtseva LM. Mechanisms of support prooxidant-antioxidant balance in the liver tissues of geese in hypo- and hyperoxia. Ukr. Biochem. J. 2012; 84 (6): 109–114. Available at: http://ua.ukrbiochemjournal.org/2016/05/mehanizmy-pidtrymky-prooksydantno-antyoksydantnoji-rivnovahy-v-tkanynah-pechinky-husej-v-umovah-hipo-i-hiperoksiji.html (in Ukrainian)
  8. Danchenko O, Zdorovtseva L, Vishchur O, Koshelev O, Halko T, Danchenko M, Nikolayeva Yu, Mayboroda D. Extract of oats as a modulator of fatty acid composition of geese tissues in the conditions of physiological stress. Biologija. 2020; 66 (1): 27–34. DOI: 10.6001/biologija.v66i1.4188.
  9. Fedorovich EI, Zaplatynsky VS. Current situation and perspectives of geese farming in Ukraine. Sci. Messenger Scientific Messenger LNU Vet. Med. Biotechnol. Ser. Vet. Med. 2015; 17 (3): 322–329. Available at: https://nvlvet.com.ua/index.php/journal/article/view/570 (in Ukrainian)
  10. Ionov IA, Shapovalov SO, Rudenko EV, Dolgaya MN, Akhtyrsky AV, Zozulya YA, Komisova TE, Kostyuk IA. Criteria and methods for controlling metabolism in the body of animals and birds. Kharkiv, Institute of Animal Husbandry NAAS, 2011: 378 p. (in Russian)
  11. Jágr M, Dvořáček V, Čepková PH, Doležalová J. Comprehensive analysis of oat avenanthramides using hybrid quadrupole-Orbitrap mass spectrometry: Possible detection of new compounds. Rapid Commun. Mass. Spectrom. 2020; 34 (10): e8718. DOI: 10.1002/rcm.8718.
  12. Landau S, Everitt BS. A handbook of statistical analyses using SPSS. Chapman and Hall/CRC. 2003, 366 p. ISBN 9780203009765. DOI: 10.1201/9780203009765.
  13. Ltaif M, Gargouri M, Magné C, El Feki A, Soussi A. Protective effects of Avena sativa against oxidative stress-induced kidney damage resulting from an estrogen deficiency in ovariectomized Swiss mice model. J. Food Biochem. 2020: e13205. DOI: 10.1111/jfbc.13205.
  14. Meydani M. Potential health benefits of avenanthramides of oats. Nutr. Rev. 2009; 67 (12): 731–735. DOI: 10.1111/j.1753-4887.2009.00256.x.
  15. Montilla-Bascón G, Broeckling CD, Hoekenga OA, Prats E, Sorrells M, Isidro-Sánchez J. Chromatographic methods to evaluate nutritional quality in oat. Methods Mol. Biol. 2017; 1536: 115–125. DOI: 10.1007/978-1-4939-6682-0_8.
  16. Nie L, Wise ML, Peterson DM, Meydani M. Avenanthramide a polyphenol from oats, inhibits vascular smooth muscle cell proliferation and enhances nitric oxide production. Atherosclerosis. 2006; 186 (2): 260–266. DOI: 10.1016/j.atherosclerosis.2005.07.027.
  17. Rostova NS. Correlations: structure and variability. Saint Petersburg, Publishing house of SPbSU, 2002: 307 p. (in Russian)
  18. Singh R, De S, Belkheir A. Avena sativa (oat), a potential neutraceutical and therapeutic agent: an overview. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2013; 53 (2): 126–144. DOI: 10.1080/10408398.2010.526725.
  19. Tian WX. Inhibition of fatty acid synthase by polyphenols. Curr. Med. Chem. 2006; 13 (8): 967–977. DOI: 10.2174/092986706776361012.
  20. Vauzour D, Tejera N, O’Neill C, Booz V, Jude B, Wolf IMA, Rigby N, Silvan JM, Curtis PJ, Cassidy A, de Pascual-Teresa S, Rimbach G, Minihane AM. Anthocyanins do not influence long-chain n-3 fatty acid status: studies in cells, rodents and humans. J. Nutr. Biochem. 2015; 26 (3): 211–218. DOI: 10.1016/j.jnutbio.2014.09.005.
  21. Viskupičová J, Ondrejovič M, Šturdík E. Bioavailability and metabolism of flavonoids. J. Food Nutr. Res. 2008; 47 (4): 151–162.
  22. Zdorovtseva LM, Khromishev VO, Danchenko OO. Fatty acid composition of lipids of the brain and heart of geese in hypo- and hyperoxia. Biol. Bull. Mеlitopol State Ped. Univ. 2012; 2 (3): 9–18. DOI: 10.7905/bbmspu.v0i3(6).543. (in Ukrainian)
  23. Zhang JS, Lei JP, Wei GQ, Chen H, Ma CY, Jiang HZ. Natural fatty acid synthase inhibitors as potent therapeutic agents for cancers: a review. Pharm Biol. 2016; 54 (9): 1919–1925. DOI: 10.3109/13880209.2015.1113995.

Search