Bìol. Tvarin. 2022; 24 (1): 25–33.
Received 06.08.2021 ▪ Accepted 25.11.2021 ▪ Published online 01.04.2022

Розчинність протеїну кормів як індикатор перетравності і доступності поживних речовин в раціонах бугайців

В. С. Козир, В. І. Петренко, Г. Г. Дімчя, А. Н. Майстренко

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Державна установа «Інститут зернових культур НААН»,
вул. Володимира Вернадського,14, м. Дніпро, 49027, Україна

Дослідження виконано на бугайцях червоної степової породи з дуоденальними та ілеоцекальними анастомозами за згодовування ізоенергетичних, ізопротеїнових сіно-концентратних раціонів з різним рівнем розчинного протеїну (РчСП) і розщеплюваного протеїну (РщСП). Вивчали перетворення сухої речовини (СР), органічної речовини (ОР), сирого протеїну (СП), сирої золи (СЗ), сирого жиру (СЖ), сирої клітковини (СКл) та безазотових екстрактивних речовин (БЕР) окремо у складному шлунку, тонкому (ТнК) та товстому (ТсК) відділах кишечнику. Засвоєння протеїну тваринами оцінювали за кількістю його, перетравленого в ТнК, а непродуктивні витрати — за часткою азоту сечі. Раціони складалися з сіна стоколосу, горохової дерті, мінеральних добавок. Різної кількості РчСП в раціонах досягали згодовуванням натуральної горохової дерті (контроль) та дерті з прожареного гороху за температури +105°С (дослід). За згодовування раціону зі зниженим рівнем РчСП та РщСП видима інтенсивність травлення знижувалась, що проявлялось в дещо меншій кількості спожитого корму, в меншій кількості дуоденального та ілеоцекального хімусів. У складному шлунку перетравність СП на дослідному раціоні зі зниженим рівнем РчСП була на 10% нижчою. На контрольному раціоні з високим рівнем РчСП більше розщеплювалось СП і до ТнК надходило більше амонійного азоту. Доступність СП для перетравлювання в ТнК на дослідному раціоні була на 5,8% вищою, проти контролю, за більшої на 8–10% перетравності СР, ОР та СП, але нижчої перетравності Сз та Сж. У ТсК перетравність поживних речовин на вивчених раціонах мала різноспрямований характер. На контрольному раціоні з підвищеним рівнем РчСП відбувалось знецінення значної частини протеїну кормів внаслідок на 40% більшого виведення з сечею азоту у вигляді сечовини.

Ключові слова: органічна речовина, протеїн, розчинність, жир, клітковина, БЕР, перетравність, складний шлунок, тонкий кишечник, товстий кишечник

  1. Bateman HG, Clark JH, Murphy MR. Development of a system to predict feed protein flow to the small intestine of cattle. Dairy Sci. 2005; 88 (1): 282–295. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(05)72686-2.
  2. Bohdanov HO, Kandyba VM (eds.). Norms and rations of complete feeding of high-yielding cattle: a handbook. Kyiv, Agrarian Science, 2012: 296 p. (in Ukrainian)
  3. Bohdanov HO, Rudenko EV (eds.). Information database of chemical composition of feed in Ukraine for the organization of feeding of farm animals. Kharkiv, the Institute of Animal Husbandry UAAS, 2009: 216 p. (in Ukrainian)
  4. Conway EJ. Microdiffusion Analysis and Volumetric Error. 4th London, Crosly Lockwood, 1957: 162–174.
  5. Cyupko VV, Pronina VV, Vasilevskij NV, Zlobina GS, Berus MV, Mukhin SM, Rosso LN, Bublik VN, Osenev AV, Soloveva TL, Kutikov ES, Yugaj KD, Antipin SL. Normalized feeding for cattle of dairy and combined direction of productivity: guidelines. Kharkiv, Institute of Animal Husbandry UAAS, 1995: 77 p.
  6. Daniel JB, Van Laar H, Dijkstra J, Sauvant D. Evaluation of predicted ration nutritional values by NRC (2001) and INRA (2018) feed evaluation systems, and implications for the prediction of milk response. Dairy Sci. 2020; 103 (12): 11268–11284. DOI: 10.3168/jds.2020-18286.
  7. Ibatullin II, Zhukorskyi OM (eds.). Handbook of complete feeding of farm animals. 2016: 300 p. (in Ukrainian)
  8. Kandyba VM, Ibatullin II, Kostenko VI (eds.). Theory and practice of normalized feeding of cattle: a monograph. Zhytomyr, 2012: 860 p. (in Ukrainian)
  9. Kaplan VA, Sviridenko VA. Methods for determination of urea in blood plasma, milk and urine. Methods of research in animal husbandry. Sci. Conf.NII Zh LiP USSR. Kharkiv, 1966: 104–108.
  10. Lapierre H, Larsen M, Sauvant D, Van Amburgh ME, Van Duinkerken G. Review: Converting nutritional knowledge into feeding practices. A case study comparing different protein feeding systems for dairy cows. 2018; 12 (s2): s457–s466. DOI: 10.1017/S1751731118001763.
  11. Mejlus PI. Changes in some indicators of metabolism in the rumen, physiological condition and productivity of cows when they are fed urea in different ways. Aut. ref. dis. cand. biol. sci. Kaunas, 1964.
  12. Moshtaghi Nia SA, Ingalls JR. Effect of moist heat treatment on canola meal nitrogen degradation in the rumen and absorption in the small and intestines of steers using a mobile nylon bag technique. 86th Meet. Amer. Dairy Sci. Assoc. (ADSA), Logan, Utah. J. Dairy Sci. 1991; 74 (1): 180.
  13. Nutrient Requirements of Dairy Cattle. 7th rev. ed. Natl. Acad. Press, Washington, DC. 2001.
  14. Petrenko VI, Petrenko MT. The use of protein depending on its solubility. Message 2. Influence of protein solubility on its digestion and productivity of cattle. Tech. Bull. Inst. Anim. Husb. UAAS. Kharkiv, 2000; 77: 83–86. (in Ukrainian)
  15. Sauvant D, Nozière P. Quantification of the main digestive processes in ruminants: the equations involved in the renewed energy and protein feed evaluation systems. Animal. 2016; 10 (5): 755–770. DOI: 10.1017/S1751731115002670.
  16. Shapovalov SO, Dolhaia MM, Rudenko YV, Varchuk SS. Estimation of biological value of proteins in animal feed. Kyiv, Agrarian Science, 2016: 92 p. (in Ukrainian)
  17. Sviridenko VA, Kaplan VA. Estimation of digestibility of feed nitrogen by ruminants on the share of urea nitrogen in total urine nitrogen. Method. issl. in alive. Sci. Conf. NII Zh LiP USSR. Kharkiv, 1966: 108–111.
  18. Van Duinkerken G, Blok MC, Bannink A, Cone JW, Dijkstra J, van Vuuren AM, Tamminga S. Update of the Dutch protein evaluation system for ruminants: The DVE/OEB2010 J. Agric. Sci. 2011; 149 (3): 351–367. DOI: 10.1017/S0021859610000912.
  19. Vasilevskiy NV, Berus MV, Zlobina GS, Tsyupko VV. A new way to assess the influence of the quantity and quality of crude feed protein on its digestion in the gastrointestinal tract of bulls. New Zootech. Res. Method. Mat. Conf. Kharkiv, 1992; 2: 26–30.
  20. Verite R, Journet M, Jarrige R. A new system for the protein feeding of ruminants: the PDI system. Livestock Prod. Sci. 1979; 6 (4): 349–367. DOI: 10.1016/0301-6226(79)90003-4.
  21. Zlobina GS, Berus MV, Vasilevskiy NV, Bublik VN, Tsyupko VV. Methods for evaluating crude feed protein for digestion in the small intestine and protein rationing system for cattle. New Zootech. Res. Method. Mat. conf. 1992; 2: 8–13.
  22. Zverev AI, Kharchenko AG. Solubility of feed protein is a factor in its rational use in feeding dairy cows. Dairy Meat Cattle breed. 1990; 77: 54–58.

Search