Критерії відбору високопродуктивних кнурів-плідників і свиноматок за відгодівельними і м’ясними якостями їх потомства з використанням деяких оціночних індексів
В. І. Халак1, О. М. Жукорський2, О. М. Церенюк3
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
1Державна установа «Інститут зернових культур НААН України»,
вул. Володимира Вернадського, 14, м. Дніпро, 49009, Україна
2Національна академія аграрних наук України,
вул. Михайла Омеляновича-Павленка, 9, м. Київ, 901010, Україна
3Інститут свинарства і агропромислового виробництва НААН,
вул. Шведська Могила, 1, м. Полтава, 36013, Україна
Мета роботи — дослідити відгодівельні і м’ясні якості молодняку свиней великої білої породи та визначити критерії відбору високопродуктивних кнурів-плідників і свиноматок з використанням деяких оціночних індексів. Установлено, що молодняк свиней великої білої породи підконтрольної популяції за віком досягнення живої маси 100 кг переважає мінімальні вимоги класу еліта на 6,13%, товщиною шпику на рівні 6–7 грудних хребців — 32,25% і довжиною охолодженої туші — 3,92%. Вірогідна різниця між тваринами різної внутріпородної диференціації за індексом Тайлера (І і ІІІ групи) встановлено за середньодобовим приростом живої маси за період контрольної відгодівлі (91,7 г), віком досягнення живої маси 100 кг (7,3 доби), товщиною шпику на рівні 6–7 грудних хребців (3,4 мм), довжиною охолодженої туші (1,7 см), довжиною беконної половини охолодженої туші (2,7 см). З урахуванням внутрішньопородної диференціації за індексом Сазера-Фредіна встановлено, що молодняк свиней ІІ групи переважав ровесників І групи за середньодобовим приростом живої маси за період контрольної відгодівлі на 4,03%, віком досягнення живої маси 100 кг — 3,67% і довжиною охолодженої туші — 0,2%. Коефіцієнт парної кореляції між відгодівельними і м’ясними якостями молодняку свиней та оціночними індексами коливається у межах від –0,710 (tr=10,24) до +0,844 (tr=20,98). Максимальну прибавку додаткової продукції одержано від молодняку свиней І піддослідної групи за індексом Тайлера (+5,03%) та ІІ піддослідної групи за індексом Сазера-Фредіна (+1,12%). Вартість додаткової продукції, яку одержано від молодняку свиней зазначених груп, за умови, що ціна реалізації за 1 кг живої маси молодняку свиней на час проведення дослідження дорівнювала 47,5 грн. становить +247,51 і +55,42 грн./гол відповідно. Таким чином, критерієм відбору високопродуктивних кнурів-плідників і свиноматок за відгодівельними і м’ясними якостями є межі індексу Тайлера 214,89–242,85, індексу Сазера-Фредіна — –3,018…–0,102 бала.
Ключові слова: молодняк свиней, порода, відгодівельні і м’ясні якості, індекс, економічна ефективність, мінливість, кореляція
- Berezovskyy MD, Khatko IV. Methods for assessing boars and sows on the quality of offspring in breeding plants and breeding breeders. Modern research methods in pig breeding. Poltava, 2005: 32−37. (in Ukrainian)
- Gnatyuk SA. The results and prospects of work of “The Zhivprom” corporation. Ukrainian Black Sea Region Agrarian Science. Mykolaiv, 2015; 2 (84/2): 15–22. Available at: https://visnyk.mnau.edu.ua/n84v2r2015t2gnatyuk (in Ukrainian)
- Gryshyna LP, Fesenko OH. The effectiveness of using a specialized type of pigs at the crossing and hybridization. Ukrainian Black Sea Region Agrarian Science. 2015; 2 (84/2): 40–47. Available at: https://visnyk.mnau.edu.ua/n84v2r2015t2grishina (in Ukrainian)
- Khalak VI, Chernyavsky SE, Voloshchuk VM, Pochernyaev KF, Ilchenko MO. Productive and meat traits of young pigs with different SNP c.1426 G>A genotypes of the melanocortin receptor 4 gene (MC4R), provided that they are distributed according to some traits. Pig Breed. Poltava, 2019; 73: 157−165. DOI: 31867/2523-4544/0069. (in Ukrainian)
- Khalak V, Gutyj B, Bordun O, Ilchenko M, Horchanok A. Effect of blood serum enzymes on meat qualities of piglet productivity. J. Ecol. 2020; 10 (1): 158−161. DOI: 10.15421/2020_25.
- Khramkova OM. Economic and biological features, adaptive properties of pigs of Irish origin and their use in different breeding methods. Abstract. Ph.D. agr. Science: 06.02.01. Mykolaiv, 2021: 22 p. (in Ukrainian)
- Khvatova MA. Heterosis effect prognostication according to linear swine type combinability. Tech. Bull. Inst. Anim. Husb. NAAS. Kharkiv, 2012; 107: 148–153. (in Ukrainian)
- Kovalenko VP, Khalak VI, Nezhlukchenko TI, Papakina NS. Biometric analysis of the variability of traits of farm animals and birds. Textbook on genetics of farm animals. Kherson, Oldie, 2010: 160 p. (in Ukrainian)
- Kozlovskiy VG. Breeding business in pig breeding. Moscow, Kolos, 1982: 272 p.
- Krasnoshchok OO. Formation of productivity of pigs depending on methods of cultivation and intensity of growth. Abstract. PhD agr. sci.: 06.02.01. Poltava, 2020: 23 p. (in Ukrainian)
- Loban NA. System of selection and genetic evaluation methods for fattening and meat trains of pigs. Pig Breed. Poltava, 2014; 65: 69−75. Available at: https://drive.google.com/file/d/1mdWfg3nqWZ-bbKFHnObuSYnxwdsylmqV/view (in Ukrainian)
- Methods for determining the economic efficiency of the use in agriculture of the results of scientific research, new technology, inventions and rationalization proposals. Moscow, VAIIPI, 1983: 149 p.
- Povod MH. Influence of technological features on fattening indicators of pigs. Sumy Nat. Agr. Univ. Livestock Ser. 2014; 2 (2): 30–36. (in Ukrainian)
- Sidorova AV, Leonova NV, Masich LA. Workshop on the theory of statistics. A textbook. Donetsk, Donetsk National University. 2003: 252 p. (in Ukrainian)
- Susol RL. Productivity of large white pigs with improved meat qualities, taking into account DNA markers. Bull. Askaniya-Nova. 2013; 6: 229–235. (in Ukrainian)
- Tserenyuk OM. Wales and Landrace pigs genetic potential of productivity on feeding qualities. Tech. Bull. Inst. Anim. Husb. NAAS. Kharkiv, 2018; 120: 160−167. DOI: 10.32900/2312-8402-2018-120-160-167. (in Ukrainian)
- Vashchenko PA. Prediction of breeding value of pigs based on linear models of selection indices and DNA markers.Abstr. doct. agr. sci.: 06.02.01 Breeding and selection of animals. Mykolaiv, 2019: 43 p. (in Ukrainian)