Завантажити повний текст статті у PDF

Kovalchuk II, Spivak MY, Khymynets TM, Tsap MM, Pylypets AZ, Kaplinskyi VV, Romanovych MM, Androshulik RL. Study of the probiotic Lactobacillus casei B 7280 action for different durations of use on the resistance of the bee organism. Bìol Tvarin. 2024; 26 (2): 27–31.
https://doi.org/10.15407/animbiol26.02.027
Received 02.02.2024 ▪ Revision 30.05.2024 ▪ Accepted 08.07.2024 ▪ Published online 10.07.2024


Дослідження дії пробіотика Lactobacillus casei В 7280 за різної тривалості застосування на резистентність організму бджіл

І. І. Ковальчук1,2, М. Я. Співак3, Т. М. Химинець2, М. М. Цап1, А. З. Пилипець1, В. В. Каплінський1, M. M. Романович1,2, Р. Л. Андрошулік1

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

1Інститут біології тварин НААН, вул. В. Стуса, 38, м. Львів, 79034, Україна
2Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького, вул. Пекарська 50, м. Львів, 79010, Україна
3Інститут мікробіології і вірусології імені Д. К. Заболотного НАН України, вул. Академіка Заболотного, м. Київ, 03143, Україна


Науковий супровід сучасного бджільництва спрямований на отримання безпечної екологічної продукції, розроблення засобів і методів стимуляції розмноження та підвищення стійкості бджіл до різних збудників хвороб, а також на захист від несприятливих умов довкілля. Існує тенденція до використання нових ефективних засобів натурального походження, механізми дії яких відрізняються від синтетичних речовин і препаратів активацією захисних реакцій організму на фізіологічному рівні. Пробіотик Lactobacillus casei IMV B-7280 має ефективну стимулюючу дію на фізіологічні процеси за різних екологічних та експериментальних умов життєдіяльності бджіл. Його фізіологічний вплив пов’язаний з нормалізацією кишкової бактеріальної мікрофлори та участю в модуляції захисних реакцій організму. Тому метою досліджень було визначити вплив пробіотичного препарату класу L. casei B-7280 на вміст білка, продуктів перекисного окиснення та активність каталази у гомогенатах тканин організму бджіл за різної тривалості застосування. Бджоли контрольної (C) групи отримували підгодівлю з 60% цукрового сиропу в кількості 1 мл/групу/добу. Дослідні групи додатково отримували розчин пробіотика L. casei В-7280 у концентрації 106 КУО/мл: дослідна група 1 (Е1) — щодобово; дослідна група 2 (Е2) — через добу; дослідна група 3 (Е3) — через кожні 3 доби; дослідна група 4 (Е4) — раз на тиждень. Тривалість випоювання сиропу та пробіотика — 4 тканинах цілого організму бджіл в групах Е1–Е3, але ці різниці невірогідні, що може свідчити про відсутність суттєвого впливу пробіотика L. casei В-7280 на концентрацію протеїнів у тканинах бджіл. Каталазна активність тканин організму бджіл зросла на 79.80% і 38.07% у групах Е1, Е2 (P<0.05) щодо контролю, а для бджіл Е1 групи — на 52.75% (P<0.05) порівняно з підготовчим періодом. Вміст ГПЛ знижувався на 10.00%, 9.23% та 10,38% (P<0.05) у групах Е1, Е2 і Е3 відповідно щодо контрольної групи. Вміст ТБК-активних продуктів мав тенденцію до зменшення у дослідних групах Е1, Е2, Е3, а в групі Е4 — на 14.98% (P<0.01) щодо підготовчого періоду. Результати досліджень показали, що додавання L. casei В-7280 впливало на антиоксидантну дію в організмі бджіл за різних термінів його згодовування, що супроводжувалося зниженням вмісту ТБК-активних продуктів (МДА) і гідроперекисів ліпідів в гомогенатах тканин організму бджіл усіх дослідних груп, окрім Е3, та впливало на життєздатність бджіл.

Ключові слова: бджоли, пробіотик, протеїн, продукти перекисного окиснення, активність каталази


Джерела

  1. Almasri H, Tavares DA, Diogon M, Pioz M, Alamil M, Sené D, Tchamitchian S, Cousin M, Brunet JL, Belzunces Physiological effects of the interaction between Nosema ceranae and sequential and overlapping exposure to glyphosate and difenoconazole in the honey bee Apis mellifera. Ecotoxicol Environ Saf. 2021; 217: 112258. DOI: 10.1016/j.ecoenv.2021.112258.
  2. Bleau N, Bouslama S, Giovenazzo P, Derome N. Dynamics of the honeybee (Apis mellifera) gut microbiota throughout the overwintering period in Canada. Microorganisms. 2020; 8 (8): 1146. DOI: 10.3390/microorganisms8081146.
  3. Briganti S, Picardo M. Antioxidant activity, lipid peroxidation and skin diseases. What’s new. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2003; 17 (6): 663–669. DOI: 10.1046/j.1468-3083.2003.00751.x.
  4. Daisley BA, Chmiel JA, Pitek AP, Thompson GJ, Reid G. Missing microbes in bees: How systematic depletion of key symbionts erodes immunity. Trends Microbiol. 2020; 28 (12): 1010–1021. DOI: 10.1016/j.tim.2020.06.006.
  5. Falalyeyeva TM, Leschenko IV, Beregova TV, Lazarenko LM, Savchuk OM, Sichel LM, Tsyryuk OI, Vovk TB, Spivak Probiotic strains of lactobacilli and bifidobacteria alter pro- and anti-inflammatory cytokines production in rats with monosodium glutamate-induced obesity. Fiziol Zh. 2017; 63 (1): 17–25. DOI: 10.15407/fz63.01.017.
  6. Frias BED, Barbosa CD, Lourenço AP. Pollen nutrition in honey bees (Apis mellifera): impact on adult health. Apidologie. 2016; 47 (1): 15–25. DOI: 10.1007/s13592-015-0373-y.
  7. Galiniak S, Mołoń M, Biesiadecki M, Bożek A, Rachel M. The role of oxidative stress in atopic dermatitis and chronic urticaria. Antioxidants. 2022; 11 (8): 1590. DOI: 10.3390/antiox11081590.
  8. Karavan V, Kachmaryk D, Cherevatov V, Panchuk I, Yazlovytska L. Influence of the summer feeding by carbohydrates on catalase activity in honey bees. Sci Herald Chernivtsi Univer Biol Sys. 2020; 12 (2): 156–165. DOI: 10.31861/biosystems2020.02.156.
  9. Karavan VV, Kachmaryk DY, Cherevatov VF, Yazlovytska LS. Influence of wintering temperature on the state of the antioxidative system in Apis mellifera Bìol Tvarin. 2021; 23 (4): 32–42. DOI: 10.15407/animbiol23.04.032. (in Ukrainian)
  10. Kjeldahl J. New method for the determination of nitrogen in organic substances. Zeitschrift Anal. Chemie. 1883; 22: 366–382. DOI: 10.1007/BF01338151. (in German)
  11. Korobeinykov EN. Modification of POL products determination in reaction with thiobarbituric acid. Lab delo. 1989; 7: 8–10.
  12. Korolyuk MA, Ivanova LI, Mayorova IG, Tokarev BE. Method for determining catalase activity. Lab delo. 1988; 1: 16–18.
  13. Kovalchuk II, Fedoruk RS, Mykola SY, Tsap MM, Pylypets AZ, Androshulik RL. The effect of probiotic Lactobacillus casei B-7280 added in different doses with sugar syrup on the vitality of bees. Bull Sumy Nat Agr Univer Ser Vet Med. 2023; 1 (60): 39–45. DOI: 10.32782/bsnau.vet.2023.1.7.
  14. Kovalchuk II, Fedoruk RS, Spivak MY, Romanovych MM, Iskra RY. Lactobacillus casei IMV B-7280 immunobiotic strain influence on the viability of honey bees and the content of microelements in the organism. Mikrobiol Zh. 2021; 83 (2): 42–50. DOI: 10.15407/microbiolj83.02.042.
  15. Lazarenko LM, Babenko LP, Mokrozub VV, Demchenko OM, Bila VV, Spivak MY. Effects of oral and vaginal administration of probiotic bacteria on the vaginal microbiota and cytokines production in the case of experimental staphylococcosis in mice. Mikrobiol Zh. 2017; 79 (6): 105–119. DOI: 10.15407/microbiolj79.06.105.
  16. Myronchyk VV. The method of determination of hydroperoxides of lipids in biological tissues. Patent a. s. no. 1084681 SSSR, MKY G no. 33/48, no. 3468369/28-13. Official Bull. 1984; 13: 2 p.
  17. Neov B, Georgieva A, Shumkova R, Radoslavov G, Hristov P. Biotic and abiotic factors associated with colonies mortalities of managed honey bee (Apis mellifera). Diversity. 2019; 11 (12): 237. DOI: 10.3390/d11120237.
  18. Postoienko VO, Nikitina LM, Zholobak NM, Zasiekin DA, Yefimenko TM, Odnosum HV, Postoienko HV. The influence of feeding the probiotic “Apinormin” and nanocerium on the indicators of life duration of bees in laboratory conditions. Beekeep Ukraine. 2023; 1 (9): 92–98. DOI: 10.46913/beekeepingjournal.2022.9.13.
  19. Romero S, Nastasa A, Chapman A, Kwong WK, Foster LJ. The honey bee gut microbiota: strategies for study and characterization. Insect Mol Biol. 2019; 28 (4): 455–472. DOI: 10.1111/imb.12567.
  20. Tauber JP, Collins WR, Schwarz RS, Chen Y, Grubbs K, Huang Q, Lopez D, Peterson R, Evans JD. Natural product medicines for honey bees: Perspective and protocols. Insects. 2019; 10 (10): DOI: 10.3390/insects10100356.
  21. Tawfik AI, Ahmed ZH, Abdel-Rahman MF, Moustafa AM. Effect of some bee bread quality on protein content and antioxidant system of honeybee workers. Int J Trop Insect Sci. 2022; 43: 93–105. DOI: 10.1007/s42690-022-00888-2.
  22. Yazlovitska LS, Kosovan MD, Cherevatov VF, Volkov RA. The catalase activity of Apis mellifera upon summer feeding with varying carbohydrate diet. Biol Sys. 2016; 8 (2): 182–188. DOI: 10.31861/biosystems2016.02.182.
  23. Zheng H, Steele MI, Leonard SP, Motta EVS, Moran NA. Honey bees as models for gut microbiota research. Lab Anim. 2018; 47: 317–325. DOI: 10.1038/s41684-018-0173-x.

Search