ПОКАЗНИКИ ЯКОСТІ ТА БЕЗПЕКИ М’ЯСА І ЯЄЦЬ КУРЕЙ-НЕСУЧОК ЗА ХРОНІЧНОГО ОТРУЄННЯ АЦЕТАТОМ ПЛЮМБУМУ

К. А. Лаптєва

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Національний науковий центр «Інститут експериментальної та клінічної ветеринарної медицини», Україна, м. Харків–61023, вул. Пушкінська, 83

У статті наведені результати оцінки показників якості та безпеки м’яса та яєць курей-несучок за хронічного отруєння ацетатом плюмбуму. За результатами ветеринарно-санітарної оцінки м’яса встановлено, що ацетат плюмбуму у дозах 75, 150 та 300 мг/кг комбікорму, за умов хронічного експерименту, не впливає на органолептичні показники мяса, однак зумовлює відхилення концентрації водневих іонів (рН середовища) у межах величин від 5,48±0,13 до 6,19±0,05 для білих м’язів та 5,97±0,03–6,39±0,08 для червоних м’язів курей. За показниками безпеки яєць виявлено перевищення вмісту токсичних елементів, зокрема Плюмбуму. Встановлено, що ацетат плюмбуму у дозах 75, 150 та 300 мг/кг комбікорму призводить до підвищення вмісту Плюмбуму в шкаралупі яєць курей-несучок I, II і III дослідних груп: на 30 добу в 3,0; 4,33 і 5,93 разу; на 60 і 90 добу — в 7,25; 13,06 і 17,81 разу та 25,18; 37,64 і 43,55 разу відповідно. Через 14 діб після припинення введення згаданого вище токсиканту встановлено максимальне накопичення Плюмбуму в шкаралупі яєць курей I, II і III дослідних груп у 24,06; 24,75 і 27,19 разу відповідно.

Ключові слова: ЯКІСТЬ, БЕЗПЕКА, КУРИ-НЕСУЧКИ, М'ЯСО, ЯЙЦЯ, БІЛОК, ЖОВТОК, ШКАРАЛУПА, ОТРУЄННЯ, ПЛЮМБУМ

скачати повний текст статті в форматі PDF

Search