Download full text in PDF

Giorgadze A, Barvenashvili M. Genetic resources of local chicken in Georgia. Bìol. Tvarin. 2024; 26 (4): 60–63. DOI: 10.15407/animbiol26.04.060.
https://doi.org/10.15407/animbiol26.04.060
Received 06.09.2024 ▪ Revision 09.12.2024 ▪ Accepted 20.01.2025 ▪ Published online 22.01.2025


Генетичні ресурси місцевих курей в Грузії

А. Гіоргадзе, М. Барвенашвілі
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Академія сільськогосподарських наук Грузії, вул. Іване Джавахішвілі, 51, Тбілісі, Грузія


Збереження генофонду місцевої птиці має для Грузії як наукове, так і практичне значення. Високий генетичний потенціал важливий для селекціонерів з національної, державної, наукової та економічної точок зору. Вчені встановили, що сучасне птахівництво у світі представлене невеликою генетичною лінією птахів, тому породи сільськогосподарської птиці майже однорідні за походженням. На думку селекціонерів, згаданий факт однозначно призведе до зникнення цінних і потрібних алелів, носіями яких є місцеві птахи. Подальший прогрес у птахівництві неможливий без використання генетичного різноманіття. Виведення нових схрещувань обов’язково вимагає широкого залучення до відбору «менш економічного» місцевого генофонду птахів. Інтенсифікація птахівництва з широким розповсюдженням імпортної високопродуктивної гібридної птиці створила загрозу збереженню генофонду місцевої птиці, що майже створило небезпеку його виродження та винищення для таких порід курей, які споконвіку поширені в Грузії, в тому числі місцевих порід: Чалісфері, Шаві, Мегрула, Нацара, Кельттвела. Ці місцеві породи курей характеризуються цінними генетичними ознаками. Вони є джерелом рідкісних генів-маркерів, характеризуються автосексуальністю, хорошою адаптацією до жаркого клімату, найкращою якістю яєць і м’яса, меншою вимогливістю до годівлі та догляду, високою стійкістю до низки захворювань.

Ключові слова: збереження, птиця, алелі, генотип, породи, селекція, продуктивність


  1. Catalog of Agrobiodiversity. Academy of Agricultural Sciences of Georgia. Tbilisi. 2015.
  2. Chagelishvili A, Jikia L. Conservation of Local Bird Biodiversity. Work collection of the Agrarian University of Georgia. 2007: 35. (in Georgian)
  3. Dzhikia L, Khutsishvili M, Barvenashvili M. Local Chicken Populations of Georgia. Materials of the 1st Transcaucasian Poultry Conference (Armenia-Georgia). Yerevan, 2004: pp. 20–21.
  4. Mitichashvili R. Animal Breeding. Tbilisi, 2010. (in Georgian)
  5. Nozadze R, Khutsishvili M, Zavrashvili V. Technology of Production and Processing of Poultry Products. Tbilisi, 2007 (in Georgian)

Search