Bìol. Tvarin. 2021; 23 (4): 49–53.
Received 10.12.2021 ▪ Accepted 23.12.2021 ▪ Published online 29.12.2021

Біохімічні маркери функціонального стану печінки у сироватці крові щурів за дії гліфосат-резистентної генетично модифікованої сої та гербіциду «Раундап»

І. В. Чорна1, Г. В. Дроник2, В. І. Куліш2

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

1Інститут післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області,
вул. І.Франка, 20, м. Чернівці, 58002, Україна, тел. (+38 0372) 52-73-36

2Буковинська державна сільськогосподарська дослідна станція
Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН,
вул. Богдана Крижанівського, 21, м. Чернівці, 58025, Україна, тел. (+38 0372) 52-92-20

Досліджено вплив гліфосат-резистентної генетично модифікованої сої та гербіциду на ферментативну активність аспартатамінотрансферази (АСТ), аланінамінотрансферази (АЛТ) та γ-глутамілтрансферази (ГГТ), а також на вміст середніх молекул у сироватці крові щурів. Дослідження проводили на щурах лінії Вістар, поділених на п’ять груп: І група — інтактна; ІІ група — у раціоні щурів 25% корму за поживністю замінювали на традиційну сою; ІІІ група щурів — вживали корм, який містив генномодифіковану сою, не оброблену гербіцидом «Раундап»; IV група — вживали корм, який містив генномодифіковану сою, оброблену гербіцидом; V група — разом з питною водою отримували гербіцид «Раундап». Через 42 дні після початку вживання традиційної та генетично модифікованої сої самок всіх груп запліднили і вони продовжували отримувати той же раціон та гербіцид у питній воді. Через 22–24 дні одержували наступне покоління. Встановлено, що у першому і другому поколінні щурів за умов застосування гербіциду «Раундап» та обробленої цим гербіцидом трансгенної сої спостерігається гіперферментемія АЛТ, АСТ та ГГТ порівняно з контролем. При цьому коефіцієнт де Рітіса знижується до значення 0,9 та 0,8 у щурів, які отримували сою «Roundup Ready» і гербіцид відповідно. Показано, що за вживання генетично модифікованої сої, обробленої гербіцидом, і за ведення гербіциду у сироватці крові щурів першого покоління в 1,5 та 1,6 раза підвищується рівень молекул середньої маси (МСМ) у першому поколінні щурів; підвищення МСМ спостерігається і в другому поколінні, що свідчить про синдром ендогенної інтоксикації.

Ключові слова: аспартатамінотрансфераза, аланінамінотрансфераза, γ-глутамілтрансфераза, молекули середньої маси, гербіцид «Раундап», генетично модифікована соя, сироватка крові, печінка

  1. Dimov DM. Comparison of four metods for the estimation of γ-glutamyl transpeptidase activity in biological fluids. Chim. Acta. 1967; 16 (2): 271–277. DOI: 10.1016/0009-8981(67)90192-1.
  2. Dolaychuk OP, Fedoruk RS, Kovalchuk II, Khrabko MI. Physiological influence of soybeans on native and transgenic varieties on the body of females of third generation rats. Bìol. Tvarin. 2013; 15(3): 22–30. DOI: 10.15407/animbiol03.022. (in Ukrainian)
  3. European convention for the protection of vertebrate animals used for experiments and other scientific purposes. Strasbourg, Council of Europe, 1986: 53.
  4. Gabrielyan NI. Experience in using the index of average molecules in blood for the diagnosis of nephrology in children. work. 1984; 3: 138–140. (in Russian)
  5. Ketsa OV, Marchenko MM. The effect of diet ratio of polyunsaturated fatty acids of ω-3 and ω-6 families on activity of aminotransferases and γ-glutamyltransferase in rat blood serum. Nutr. 2014; 83 (1): 27–32. Available at: https://www.voprosy-pitaniya.ru/ru/jarticles_diet/245.html?SSr=090134892f05ffffffff27c__07e60207050911-5017 (in Russian)
  6. Ketsa OV, Shmarakov IO, Marchenko MM. Lipid peroxidation in cardiac mitochondrial fraction of rats exposed to different supplementation with polyunsaturated fatty acids. Chem. 2016; 62 (1): 50–55. DOI: 10.18097/PBMC20166201050. (in Russian)
  7. Marchenko MM, Ketsa OV. Functional activity of the NADH-dependent reductase system in liver and Guerin’s carcinoma microsomal fraction in rats exposed to preliminary irradiation. (Moscow) Suppl. B: Biomed. Chem. 2012; 6: 322–328. DOI: 10.1134/S1990750812040063. (in Russian)
  8. Natarajan S., Xu C, Bae H, Bailey BA, Cregan P, Caperna TJ, Garrett WM, Luthria D. Proteomic and genetic analysis of glycinin subunits of sixteen soybean genotypes. Plant Physiol. Biochem. 2007; 45 (6–7): 436–444. DOI: 10.1016/j.plaphy.2007.03.031.
  9. Reitman S, Frankel S. A colorimetric method for the determination of serum glutamic oxalacetic and glutamic pyruvic transaminases. J. Clin. Pathol. 1957; 28 (1): 56–63. DOI: 10.1093/ajcp/28.1.56.
  10. Salyha NO, Snitynsky VV. Genetically modified plants and their influence on the organism of animals. Bìol. Tvarin. 2010; 12 (2): 61–74. Available at: http://archive.inenbiol.com.ua:8080/bt/101/5a.html (in Ukrainian)
  11. Samsonyuk I, Stronsky U. Activity of transaminases and alkaline phosphatase of serum of blood of rats of three generations, fed by genetically modified soybean. messenger LNUVMBT S. Z. Gzhytsky. Vet. ser. 2013; 15 (3/57); 2: 279–283. (in Ukrainian)
  12. State Standard of Ukraine ISO 21569:2008. Methods of detection of genetically modified organisms and products with their content. Qualitative methods based on nucleic acid analysis. 2005, IDT. (in Ukrainian)
  13. State Standard of Ukraine ISO 21570:2005. Food products. Methods of detecting genetically modified organisms and products with their content. Quantitative methods based on nucleic acid analysis. 2005, IDT. (in Ukrainian)
  14. Szasz GA. New substrates for measuring gamma-glutamyl transpeptidase activity. Klin. Chem. Klin. Biochem. 1974; 12 (5): 228. PMID: 4155184.
  15. Vudmaska IV, Paranyak RP, Yanovych DO, Semenovych VK, Golubets RA. Quality and safety assessment of genetically modified organisms. Bìol. Tvarin. 2007; 9 (1–2): 23–29. Available at: http://archive.inenbiol.com.ua:8080/bt/0712/074a.html (in Ukrainian)

Search