Завантажити повний текст статті у PDF

Partsei KY, Ersteniuk HM. The study of hemoglobin forms under the conditions of energy drink consumption. Bìol Tvarin. 2024; 26 (1): 40–44.
https://doi.org/10.15407/animbiol26.01.040
Received 05.01.2024 ▪ Revision 05.03.2024 ▪ Accepted 13.03.2024 ▪ Published online 29.03.2024


Дослідження форм гемоглобіну за умов споживання енергетичного напою

Х. Ю. Парцей, Г. М. Ерстенюк

hrustuna012y@gmail.com

Івано-Франківський національний медичний університет, вул. Галицька 2, м. Івано-Франківськ, 76018, Україна


В сучасному світі, де стрес та зайнятість є невід’ємною частиною повсякденного життя, енергетичні напої стали не лише засобом задоволення потреби в енергії та підтримки життєвого тонусу, але й символом життєвого стилю, важливим елементом сучасної культури споживання. Обіцяні ними швидкість та результативність приваблюють увагу покупців. Ці напої набули популярності не лише серед молоді, але й серед усіх, хто прагне підтримати свою активність та ефективність протягом дня. Метою роботи було дослідити динаміку змін рівня загального гемоглобіну і його форм, зокрема окси-, карбокси-, сульф-, мет- та дисгемоглобіну за умов споживання енергетичного напою. Дослідження проведено на щурах-самцях лінії Вістар масою 150–220 г, які перебували у віварії за відповідних умов освітлення, температурного режиму, вологості та стандартного раціону, з вільним доступом до корму (з розрахунку добової потреби) та води (з розрахунку 20 мл води на одного щура на добу). Дослід проведено з дотриманням вимог Європейської конвенції щодо захисту хребетних тварин (Страсбург, 1986). Піддослідних тварин розділили на п’ять груп: 1-а група отримувала питну воду (інтактний контроль), 2–5-а групи (дослідні) упродовж місяця щодобово per os отримували безалкогольний енергетичний напій «Burn». Розрахунок необхідної кількості напою для введення на одного щура проводили з перерахунку на 1 кг маси тіла. Тварин зважували перед початком експерименту та щотижня на кожному із його етапів. Забір крові проводили в на 1-у (2-а група), 10-у (3-я група), 20-у (4-а група) і 30-у добу (5-а група) по завершенню експерименту в умовах наркозу (внутрішньом’язово тіопентал натрію, 60 мг/кг). Рівень загального гемоглобіну визначали за допомогою гематологічного аналізатора Mythic 18. Визначення вмісту оксигемоглобіну, метгемоглобіну, сульфгемоглобіну та карбоксигемоглобіну проводили спектрофотометрично. Отримані дані вказують на істотні зміни як загального рівня гемоглобіну, так і його форм, зокрема зниження рівня оксигемоглобіну та накопичення дисгемоглобінів — таких, як метгемоглобін, сульфгемоглобін і карбоксигемоглобін. Як свідчать отримані нами результати, споживання енергетичного напою призводить до порушення кисневого гомеостазу організму, розвитку тканинної гіпоксії і може спричиняти структурно-функціональні порушення в організмі за таких умов.

Ключові слова: енергетичний напій, лабораторні щури, гемоглобін, оксигемоглобін, карбоксигемоглобін, сульфгемоглобін, метгемоглобін, дисгемоглобін


  1. Benz EJ Jr, Ebert BL. Hemoglobin variants associated with hemolytic anemia, altered oxygen affinity, and methemoglobinemias. In: Hoffman R, Benz EJ Jr, Silberstein LE, Heslop HE, Weitz JI, Anastasi J, Salama ME, Abutalib SA (eds). Hematology. Basic Principles and Practice. 7th Elsevier, 2018: 608–615. DOI: 10.1016/B978-0-323-35762-3.00043-3.
  2. Costantino A, Maiese A, Lazzari J, Casula C, Turillazzi E, Frati P, Fineschi V. The dark side of energy drinks: A comprehensive review of their impact on the human body. Nutrients. 2023; 15 (18): 3922. DOI: 10.3390/nu15183922.
  3. Dudok KP, Burda VA, Liuta MY, Fedorovych AM, Bilyi OI, Yefimenko NV, Kaniuka OP, Sybirna NO. Physicochemical properties of hemoglobin ligand forms under experimental streptozotocin-induced diabetes and alcohol intoxication. Studia Biologica. 2017; 11 (2): 23–36. DOI: 10.30970/sbi.1102.527.
  4. Gheith IM. Clinical pathology of caffeinated and non-caffeinated energy drinks: Review. Life Sci J. 2017; 14 (9): 21–36. DOI: 10.7537/marslsj140917.03.
  5. Nowak D, Jasionowski A. Analysis of the consumption of caffeinated energy drinks among polish adolescents. international journal of environmental research and public health. Int J Environ Res Publ Health. 2015; 12 (7): 7910–7921. DOI: 10.3390/ijerph120707910.
  6. Otto CN. Hemoglobin metabolism. In: Keohane EM, Otto CN, Walenga JM. Rodak’s Hematology. Clinical Principles and Applications. 6th Elsevier, 2020: 91–103. DOI: 10.1016/B978-0-323-53045-3.00016-7.
  7. Partsei K, Artysh M, Lytvyniuk H, Slobodian Z, Ersteniuk A. State of erythrocytic membranes and hematological indices of rats under conditions of energy drinks consumption. Ukr Ž Med Bìol Sport. 2017; 5: 188–191. DOI: 10.26693/jmbs02.05.188.
  8. Rath M. Energy drinks: What is all the hype? The dangers of energy drink consumption. J Am Acad Nurse Practition. 2012; 24 (2): 70–76. DOI: 10.1111/j.1745-7599.2011.00689.x.
  9. Steinberg MH. Hemoglobins with altered oxygen affinity, unstable hemoglobins, M-hemoglobins, and dyshemoglobinemias. In: Greer JP, Arber DA, Glader B, List AF, Means RT, Paraskevas F, Rodgers GM (eds). Wintrobe’s Clinical Hematology. 13th Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins, 2014: 914–926. Available at: https://books.google.com.ua/books/about/Wintrobe_s_Clinical_Hematology.html?id=NYCeAgAAQBAJ&redir_esc=y
  10. Steinberg MH, Benz EJ Jr, Adewoye AH, Ebert BL. Pathobiology of the human erythrocyte and its hemoglobins. In: Hoffman R, Benz EJ Jr, Silberstein LE, Heslop HE, Weitz JI, Anastasi J, Salama ME, Abutalib SA (eds). Basic Principles and Practice. 7th ed. Elsevier, 2018: 447–457. DOI: 10.1016/B978-0-323-35762-3.00033-0.
  11. Usman A, Jawaid A. Hypertension in a young boy: an energy drink effect. BMC Res Notes. 2012; 5: 591. DOI: 10.1186/1756-0500-5-591.
  12. Willson C. The clinical toxicology of caffeine: A review and case study. Toxicol Rep. 2018; 5: 1140–1152. DOI: 10.1016/j.toxrep.2018.11.002.

Search