Завантажити повний текст статті у PDF

Kuriata NV, Chechet OM, Horbatyuk OI, Pishchanskyi OV, Musiiets IO, Balanchuk LV, Zhovnir OM. Comparative analysis of different approaches for determining microbiological criteria in feed samples for animals and poultry. Bìol Tvarin. 2024; 26 (2): 36–41.
https://doi.org/10.15407/animbiol26.02.036
Received 24.04.2024 ▪ Revision 10.06.2024 ▪ Accepted 08.07.2024 ▪ Published online 10.07.2024


Порівняльний аналіз різних підходів з визначення мікробіологічних критеріїв у зразках кормів для тварин і птиці

Н. В. Курята1,2, О. М. Чечет1, О. І. Горбатюк1, О. В. Піщанський1, І. О. Мусієць1, Л. В. Баланчук1, О. М. Жовнір3

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

1Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, вул. Донецька, 30, м. Київ, 03151, Україна
2Інститут біології тварин НААН, вул. Василя Стуса, 38, м. Львів, 79034, Україна
3Інститут ветеринарної медицини НААН, вул. Донецька, 30, м. Київ, 03151, Україна


В статті представлені результати досліджень мікробіологічних критеріїв кормів для тварин і птиці, виконаних за вимогами Державного моніторингу кормів для тварин і птиці згідно з наказом Державної служби України з питань безпечності та захисту прав споживачів, за проведення рутинних досліджень зразків кормів і за проведення поглиблених досліджень на виявлення всього видового складу мікроорганізмів у зразках кормів, які надходять із кормовиробничих підприємств України. Виділення і ідентифікація ізолятів проведено згідно з чинною документацією. Корми є однією із головних складових частин харчового ланцюга у концепції «Єдине здоров′я», до виконання якої долучена Україна. За поглиблених мікробіологічних досліджень виділені зі зразків кормів для тварин і птиці ізоляти Escherichia coli, Staphylococcus Staphylococcus epidermidis, Listeria monocitogenes, Listeria innocua підтверджують високий рівень їх контамінації патогенами, вказують на потенціальні ризики щодо їх розповсюдження, на небезпеку через ймовірну наявність у них стійкості до антибактеріальних препаратів (АБП) та ймовірну можливість передачі набутої резистентності нормальній мікробіоті організму тварин і птиці через споживання таких кормів та людині внаслідок споживання сировини і продукції тваринництва. До того ж корми для тварин і птиці не входять до переліку об′єктів моніторингу Державної стратегії України щодо стримування розвитку стійкості до протимікробних препаратів.

Ключові слова: корми для тварин і птиці, премікси, комбікорм, висівки, шрот, рибна мука, мука тваринного походження, Escherichia coli, Staphylococcus epidermidis, Listeria monocitogenes, Listeria innocua


  1. Ahii VM. Chelate and mineral compounds in feeding young cattle. Sci Tech Bull SSRCIVMPFA IAB. 2011; 12 (1/2): 107–111. (in Ukrainian)
  2. Avercheva N. Organizational aspects of formation of feed base of animal breeding. Invest Prakt Dosvid. 2021; 10: 55–63. DOI: 10.32702/2306-6814.2021.10.55. (in Ukrainian)
  3. Bacteriological examination of pathological material from ani Salmonella detection methods. State standard of Ukraine 4769:2007. The order no. 95 from 28.04.2007 “On the approval of national standards of Ukraine, changes to the national standard and cancellation of normative documents”. (in Ukrainian)
  4. Chechet OM, Mekh NI, Rublenko IO, Horbatyuk OI, Herilovych AP, Musiets IV, Buchkovska HA, Kuriata NV, Ordynska DO, Shalimova LO, Balanchuk LV, Tohachynska LV. Frequency of Salmonella bacteria detection in pathological material, raw materials, poultry products and the environment of poultry farms in Ukraine during the period 2018–2022. Sci J Vet Med. 2023; 2: 124–134. DOI: 10.33245/2310-4902-2023-184-2-124-134. (in Ukrainian)
  5. Guidelines for laboratory diagnosis of escherichia (colibacteriosis) in animals. From February 22, 1996, no. 15-14/6. (in Ukrainian)
  6. Harkavenko TO, Alekseieva HB, Kozytska TH, Horbatiuk OI, Pyskun AV, Andriiashchuk VO, Musiiets IV, Polishchuk OD, Piankivska IV, Ordynska DO, Mietolapova HM, Borovyk IV. Modern aspects of laboratory diagnostics of listeriosis. Methodical recommendations. Kyiv, DNDILDVSK, 2021: 57 p. (in Ukrainian)
  7. Khariv M, Hutyi B, Ohorodnyk N, Vishchur O, Khariv I, Solovodzinska I, Mudrak D, Hrymak C, Bodnar P. Activity of cell immunity T- and B-system in animals under oxidative stress and liposomal drug. Ukr J Ecol. 2017; 7 (4): 536–541. DOI: 10.15421/2017_157. (in Ukrainian)
  8. Khimych MS, Beloshytska IІ. Analysis of the domestic market for feed unproductive animals (dogs and cats). Sci Mess LNUVMBT Ser Vet Sci. 2015; 17 (1/2): 302–307. Available at: https://nvlvet.com.ua/index.php/journal/article/view/314 (in Ukrainian)
  9. Konopelko AV, Liasota VP. Slaughter condition, safety and quality of slaughter products of turkeys of meat productivity in the use of prebiotic drug Аctigen. Sci Mess LNUVMBT Ser Vet Sci. 2022; 24 (106): 119–127. DOI: 10.32718/nvlvet10619. (in Ukrainian)
  10. Kucheruk MD, Zasiekin DA, Dymko RO. Microbiological and sanitary-hygienic significance of intestinal eubiozus in agricultural animals. Ukr J Ecol. 2018; 8 (2): 287–293. DOI: 10.15421/2018_340. (in Ukrainian)
  11. Kulakovska TA. Analysis of the Ukrainian pet food market: state and development problems. Cereal Prod Comp Feed. 2012; 3 (47): 36–38. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Zpik_2012_3_12 (in Ukrainian)
  12. Makarynska A, Yehorova A, Yevdokymova H, Kucheruk A. The assessment of the sanitary quality of protein-vitamin-mineral supplements for pets. Cereal Prod Comp Feed. 2016; 62 (2): 44–47. DOI: 10.15673/gpmf.v62i2.144. (in Ukrainian)
  13. Methodical recommendations for the diagnosis of staphylococcal infections causative agents. Bila Tserkva, 1999: 16 p. (in Ukrainian)
  14. Microbiology of food products and animal feed. General guidelines for microbiological research. State standard of Ukraine ISO 7218:2014. The order no. 1494 from 30.12.2014 “On the acception of European and international normative documents as national standards of Ukraine, changes to national standards of Ukraine, cancellation of national standards of Ukraine and interstate standards in Ukraine”. (in Ukrainian)
  15. Microbiology of food products and animal feed. Taking samples of animal carcasses for microbiological analysis. State standard of Ukraine ISO 17604:2014. (in Ukrainian)
  16. Nalivaiko LI, Rodionova KO, Avdosieva IV, Ivleva OV. The spread of bacterial infection through feeds and productsof animal origin. Ahrarnyi visnyk Prychornomoria. 2019; 93: 154–159. (in Ukrainian)
  17. Simiachko O. Pet food сlassification. Commod Mark. 2020; 4: 65–73. DOI: 10.31617/tr.knute.2020(36)06. (in Ukrainian)
  18. Sirenko SO. Market research and demand making in the pet food market. Market Infrastruct. 2019; 32: 213–217. Available at: http://market-infr.od.ua/journals/2019/32_2019_ukr/33.pdf
  19. Stepasiuk LM, Lopanchuk AA. Fodder production as a key factor in the effective development of the livestock sector. Ekon APK. 2016; 23 (4): 28–33. Available at: https://eapk.com.ua/uk/journals/tom-23-4-2016/kormovirobnitstvo-yak-osnovny-chinnik-efektivnogo-rozvitku-galuzi-skotarstva (in Ukrainian)
  20. Ulianych IF, Kostetska KV, Ulianych IF, Holubiev MI. Evaluation of microbiological state of fodder mixtures in the process of their storage. Bull Uman Nat Univer Horticult. 2017; 1: 29–32. (in Ukrainian)
  21. Veklenko YA, Hetman NI, Zakhliebna TP, Ksenchina OM. Productivity of feed crops and efficiency of their growing with organic production of vegetable raw materials. Feeds Feed Prod. 2020; 89: 143–150. DOI: 10.31073/kormovyrobnytstvo202089-14. (in Ukrainian)

Search